Automoto
SPORTOVI
Automoto
Je li to prava kazna?

Mnogi su ostali zbunjeni: FIA objasnila "žuti karton" koji je dobio Leclerc

Iza nas je Velika nagrada Italije koja je donijela slavlje Ferrariju.

Devet godina trajao je post Ferrarija u svom dvorištu, na Velikoj nagradi Italije, prije negoli je ove nedjelje trijumfirao Charles Leclerc.

Mladić koji će idući mjesec proslaviti 22. rođendan izdržao je pritisak obaju bolida Mercedesa i priuštio veliko slavlje desecima tisuća navijača Ferrarija. Leclerc je imao pole-position, sačuvao je do prvog zavoja svoju prvu poziciju i onda dalje kontrolirao utrku.

Lewis Hamilton cijelo mu je vrijeme bio jako blizu, pogotovo nakon prolazaka kroz boks kada se vozač Ferrarija vratio na bijelim (tvrdim) gumama, a Britanac na žutima, koje su brže.

Leclerc zatvorio vrata

U 23. krugu činilo se da bi Hamilton mogao proći, ali mu je Leclerc prije ulaska u drugu šikanu zatvorio vrata, došlo je i do malog dodira s bolidima, te je Britanac nakratko izletio iz trkaće putanje. Vratio se na stazu i nastavio lov koji nije urodio plodom.

Šefovi utrke vrlo su brzo pokazali Leclercu crno-bijelu zastavu, nakon čega su se mnogi koji su gledali utrku upitali što to zapravo znači.

Juventus priprema dvije velike "otimačine", Englezi će poludjeti Juventus (Foto: AFP)

Bit će toga još

Direktor utrke Michael Masi pojasnio je o čemu se točno radi: "Pravila su jasna s obzirom na širinu i opseg bolida. Ovdje je sasvim očito da je Charles pritisnuo Lewisa i rezultat toga je bila zastava koja označava loše sportsko ponašanje. Za male prekršaje, koje možemo nazvati i nekakvim profesionalnim faulovima, sve više i više ćemo koristiti crno-bijelu zastavu. To će biti dovoljno upozorenje svima."

Ova crno-bijela zastava svima će se pokazati samo jednom, a bilo koji drugi incident nakon toga automatski će značiti i diskvalifikaciju.

Wolff smatra da je kazna preblaga

U taboru Mercedesa nisu se sasvim pomirili s takvim raspletom. Šef njihove momčadi Toto Wolff smatra da je Leclerc trebao biti oštrije kažnjen, ali isto tako i tvrdi da mu je jasno zašto se to nije dogodilo.

"Što se tiče vožnje, Leclerc je otišao malo preko ruba. No što je posljedica? Da su mu dali kaznu u situaciji kad pred sobom ima pobjedu u Monzi, mislim da bi uslijedili neredi, da bi navijači uletjeli na stazu", smatra Wolff.

Spominjao je Wolff i situaciju iz 36. kruga kada je Leclerc presjekao prvu šikanu. To se inače kažnjava, ali su suci smatrali da time nije stekao nikakvu prednost u odnosu na Hamiltona i pustili su ih da se utrkuju dalje.

Kek "oživio" Sloveniju: Poslije očajnog starta drže poziciju za Euro Slavlje Slovenaca (Foto: AFP) Benjamin Verbič (Foto: AFP) Josip Iličić (Foto: AFP) Jan Oblak (Foto: AFP)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider