Automoto
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Automoto
Bottas jurio 378km/h

Formula 1 na destinaciji koja bi mogla postati neizostavni dio kalendara

Trenutnim ugovorom baš i nisu oduševljeni, ali se nadaju da će postići dogovor s novim vlasnicima.

Treću godinu zaredom Formula 1 došla je u Baku čijim će se ulicama u nedjelju voziti četvrtka ovosezonska utrka.

Kao i prošle godine, i ove je to Velika nagrada Azerbajdžana, nakon što se ta utrka 2016. godine, u svom prvom izdanju, vozila za Veliku nagradu Europe.

Azerbajdžanska utrka po mnogočemu je specifična. Staza je na nekim svojim dijelovima izuzetno uska, prolazi se između gradskih zidina Bakua, a na nekim dijelovima vozači puna dva kilometra imaju maksimalno pritisnutu papučicu gasa. Poslije prolaska kroz stari grad bolidi se vraćaju natrag prema obali, a sve skupa kulminira vrhunskim kadrovima.

Trećina kruga je dugački pravac na kojem je Bottas jurio 378 km/h

Krug je ukupno dugačak 6.003 metra i drugi je najduži u kalendaru F1, iza legendarnog Spa-Francorchampsa. Čak trećinu tog kruga čini dugački pravac na kojem je Valtteri Bottas 2016. godine jurio nevjerojatnih 378 kilometara na sat.

Mercedes je taj koji je u Baku stigao s ogromnim motivom s obzirom da nije uspio slaviti ni u jednoj od tri uvodne utrke ove sezone. Naravno, Ferrari i Red Bull će im pokušati pomrsiti račune.

No, ono što će u Bakuu biti jednako važno, čak i važnije od nedjeljnog utrkivanja, jesu sastanci koji će se odvijati u danima nakon utrke. Naime, država Azerbajdžan još uvijek ne zna hoće li i ubuduće biti domaćin utrke Formule 1, a razlog je novac.

Kada su potpisali ugovor o održavanju utrke, vlasnik Formule 1 bio je Bernie Ecclestone koji je u međuvremenu oktanski cirkus prodao američkoj grupaciji Liberty Media. Taj ugovor vrijedi zaključno s 2020. godinom i za Azerbajdžan je nepovoljan s obzirom na ogromna davanja koja imaju.

Žele utrku i dalje, ali ne pod svaku cijenu

Tamošnji ministar sporta Azad Rahimov rekao je kako će uskoro sjesti s čelnicima Liberty Medije i pokušati dogovoriti produljenje do 2025. godine.

"Nakon završetka utrke imamo rok od tri mjeseca u kojem moramo dati konačan odgovor čelnicima Formule 1 želimo li imati utrku i poslije isteka aktualnog ugovora za kojeg svi znaju da je nepovoljan za nas. Kad to kažem, mislim na iznos kojeg moramo plaćati kako bismo bili domaćini te na prihode od marketinških uvjeta i sponzorskih prava", kazao je Rahimov.

Ukoliko dogovor bude postignut, utrka u Azerbajdžanu mogla bi postati i neizostavna u kalendaru Formule 1. Tim više što je namjera ljudi iz Liberty Medije da broj utrka u sezoni povećaju na 25.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider