Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Pozvan i veleposlanik

Skandal na otvaranju Olimpijskih igara: Iran uputio diplomatsku notu!

Problem je izbio zbog sankcija Ujedinjenih naroda, ali je nakon upućene diplomatske note sve izglađeno.

Iranski sportaši na otvaranju ZOI (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Na dan svečanog otvorenja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu izbio je i prvi skandal koji je čak završio i diplomatskom notom.

Naime, organizatori su predvidjeli da svaki od oko 4.000 sportaša koji sudjeluju na ZOI dobiva na poklon Samsungov smartphone Galaxy Note8 vrijedan 1.100 dolara, ali se pokazalo da su svi dobili skupocjene mobitele osim sportaša iz Irana i Sjeverne Koreje.

U četvrtak navečer je čak i južnokorejski velesposlanik pozvan u iransko ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu morao objašnjavati zašto iranski sportaši nisu dobili mobitele. Mediji su javili da sportaši iz Sjeverne Koreje i Irana nisu dobili poklone jer su te zemlje pod sankcijama Ujedinjenih naroda te da bi to bilo kršenje rezolucije UN-a. Iranci su potom prozvali južnokorejskog proizvođača elektronske opreme Samsung kao krivca zbog čega četvero iranskih sportaša nisu dobili smartphone.

"Ako se Samsung ne ispriča za ovaj neželjeni događaj to će umnogome utjecati na odnose Samsunga s Iranom", kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi.

Samsung se oglasio priopćenjem da je za distribuciju darova zadužen isključivo Međunarodni olimpijski odbor (MOO), a MOO je potom obećao da će i Sjevernokorejanci i Iranci dobiti mobitele, s tim da su sjevernokorejski sportaši "zamoljeni" da uređaje ne nose sa sobom u domovinu.

U petak prije ceremonije otvorenja Organizacijski odbor Igara u Pjongčangu (POCOG) se i službeno ispričao iranskim sportašima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati