Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
postala tema rasprave

Lijepa Mađarica izborila Olimpijske igre u slobodnom skijanju, a jedva da zna skijati!?

Američka Mađarica Elizabeth Swaney postala je jedna od glavnih priča Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, nakon što je bila jedina natjecateljica koja nije pokušala nijedan trik u halfpipeu.

Elizabeth Swaney (Screenshot)

Još je samo pet dana ostalo do završetka i zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, gdje se u posljednjih nekoliko dana dijeli puno setova medalja. Ovog utorka dijelile su se medalje za najbolje u slobodnom skijanju u disciplini halfpipea za žene.

Kanađanka Cassie Sharpe osvojila je naslov olimpijske pobjednice. Ona je za svoju izvedbu u finalu dobila 3,20 bodova više od srebrne Francuskinje Marie Martinod, odnosno 5,60 više od brončane Amerikanke Brite Sigourney.

Priča ove discipline je američka Mađarica Elizabeth Swaney (33), koja je završila posljednja u kvalifikacijama, odnosno 24. Cilj je ove discipline skijati s jedne strane "kanala" na drugu te na vrhu izvoditi trikove. Swaney jedva skija s jedne strane na drugu, ali i to je bilo dovoljno da izbori nastup na Igrama u Pjongčangu...

Amerikanka je uzela mađarsko državljanstvo (putem roditelja) kako bi izbjegla žestoku američku konkurenciju te kao najbolja mađarska predstavnica pokuša izboriti nastup na Olimpijskim igrama. To joj je i uspjelo zbog velikog broja nastupa na natjecanjima, na kojima je također skupljala bodove na isti način kao i sada. Provozala se kanalom, skupila minimum bodova za prolaz uz uvjet da ne padne (30) i na temelju velikog broja nastupa i bodova izborila nastup u Pjongčangu.

U obje je vožnje u kvalifikacijama napravila istu stvar i ponovno sakupila minimum bodova za svoj nastup. Najbolja u kvalifikacijama bila je pobjednica Sharpe, koja je osvojila 93,40 bodova i izborila finale.

Swaney je putem vlastite internet kampanje skupljala sredstva za natjecanja, koja su joj omogućila da izbori Olimpijske igre, te se nada da će postati inspiracija drugima.

"Želim pokazati svima da je skijanje slobodnim stilom moguće i da nikada nije kasno ući u ovaj sport. Nadam se da ću pomoći drugima da ostvare svoj san i nadahnuti ih", rekla je ponosna Amerikanka koja nastupa pod mađarskom zastavom.

Nastup Swaney pohvalila je i olimpijska pobjednica Sharpe.

"Ako ste uložili vrijeme i trud da se nađete ovdje, onda zavređujete da se natječete jednako koliko i ja."

Mađarica je počela skijati s 25 godina te je u osam godina uspjela izboriti nastup na olimpijskim igrama sigurno skupljajući bodove na svom kontu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider