Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Split: Održano prvenstvo u piciginu, pobijedila ekipa 'Sunčanice'

Piciginaši ekipe "Sunčanica" iz Splita danas su na gradskoj splitskoj plaži Bačvice ponovo osvojili titulu svjetskog prvaka u piciginu obranivši tako naslov osvojen prošle godine.

Piciginaši "Sunčanice" su ovogodišnju titulu, kako ju se popularno zove "prvaka svita", osvojili po novim pravilima tako što se ocjenjivao ukupan umjetnički dojam ekipe. Na ranija tri svjetska prvenstva u piciginu, koja se tradicionalno održavaju na splitskim Bačvicama, ocjenjivani su zadani oblici skokova piciginaša. Novi-stari svjetski prvaci u piciginu ekipa "Sunčanice" poznata je i po tome što za nju nastupaju tri sina poznatog splitskog novinara Ćiće Senjanovića: Ivo, Mile i Frane.

Pehar, odnosno prijelaznu skulpturu piciginaša, namjenjen svjetskim prvacima na svečanosti na splitskoj plaži Bačvice pobjednicima ekipi "Sunčanice" predao je novinar Robert Pauletić.

Za najboljeg igrača prvenstva proglašen je Dino Lovrić iz splitske ekipe "Devedesete" koja je osvojila drugo mjesto. Nagradu Lovriću predao je splitski gradonačelnik Ivan Kuret.

Picigin je začet u Splitu još 1908. godine i smatra ga se najsplitskijim sportom. Ekipa broji pet igrača koji su raspoređene u razmaku od po nekoliko (pet do šest) metara i koji međusobno dodaju balun (lopticu) udarajući ga dlanom a da pri tomu balun ne padne u more.

U srpnju 2007. godine ministar kulture Božo Biškupić potpisao je rješenje kojim je na razdoblje od tri godine picigin zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a planirano je da picigin dobije status trajno zaštićenog nematerijalnog dobra republike Hrvatske.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider