Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
'Vidimo se uskoro'

'Vojnički' izvještaj huligana koji su napali Torcidu: Morali smo se dokazati i osvetiti...

GOL.hr je prvi, još rano jutros, otkrio pozadinu incidenata u Rigi. Priča koju smo donijeli sada je i službena...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Istina je kako su Splićani imali sukob s policijom, te osiguranjem na stadionu Skonta, no glavni latvijski grad jučer je zapravo bio mjesto brojnih obračuna Torcide s huliganima ruskog Zenita i latvijskog Ventspilsa. Zanimljivo, na ovakve 'pojave' nenaviknuti Latvijci i dalje vjeruju da su Torcidu napali navijači Skonta. Iako istih ima 15 ili 20, ako je sudeći po prizoru s tribina za vrijeme utakmice.

>> Pogledajte žestoki sukob Torcide i huligana ruskog Zenita u Latviji!

Članovi grupe 'FKV Lads' na svom blogu donijeli su detaljan opis jučerašnjih zbivanja. Riječ je o najekstremnijim navijačima Ventspilsa, koji u Rigi od 1999. godine imaju svoju podružnicu. Oni su zapravo proruski orijentirani i pripadaju ruskoj manjini u Latviji. Poznato je da inače navijaju za razne ruske klubove i rusku reprezentaciju, stoga ne čudi što su se u njihovom društvu našli huligani Zenita. Tim prije što su 'zenitovci' već imali bliski obračun s Torcidom prilikom gostovanja Hajduka u St. Petersburgu.

Osvetu na splitskim ulicama u studenom 2010. godine spriječila je odlično organizirana hrvatska policija. Latvijske snage reda jučer baš i nisu bile spremne za dolazak Rusa. Tko bi i bio, ako znamo da je udaljenost između St. Petersburga i Rige otprilike desetak sati vožnje? No, ruski huligani kao da su 'roboti' i kao da navijački 'đir' shvaćaju malo preozbiljno. Baš kao i huligani Slaska koji su pratili navijače Budućnosti na odlasku iz Poljske, pa ih napali u 5 ujutro u Slovačkoj (!?).

>> Poljski huligani pratili, pa napali Crnogorce u Slovačkoj!

Torcida Split – uvijek zanimljivi. Povijest, tradicija, strast i balkanski stil. Interesantno je na gotovo svim njihovim utakmicama, a posebno europskim gostovanjima. Njihov dolazak u Rigu imao je nacionalni predznak. Za nas to je bila odlična šansa za dokazivanje i osvetu 'ustašama' za dvoboj u Zagrebu 2007.“

Ovako tipovi iz 'FKV Lads' započinju opširni izvještaj na svom blogu. Posebno intrigira kraj odlomka. Spomenute 2007. godine Rusija je gostovala u kvalifikacijskom srazu protiv Hrvatske, a u Zagrebu je došlo do manjih obračuna hrvatskih i ruskih huligana. Onaj veliki i dogovoreni sukob u posljednji čas spriječila je policija. Očito je kako su latvijski Rusi tada bili u Hrvatskoj i za novi obračun s Torcidom čekali, eto, pet godina.

Fascinantno je koliko detaljno huligani Ventspilsa opisuju sukobe u Rigi, analiziraju svaku incidentnu situaciju (hodali su po gradu i napadali manje grupe torcidaša) i video snimke koje su zasad izašle... Također, ističu da imaju svoj video koji će, kažu, možda osvanuti na Internetu. Oduševljeni su svojim 'suborcima' iz Sankt Petersburga. Torcidi pak zamjeraju, pazite ovo, lošu obrambenu strategiju i 'raspadanje' mase na manje grupice, zbog čega su prilikom odlaska na piće ili u dućan bili – laka meta.

'FKV Lads' su definitivno 'poentirali' na samom kraju:

„Mislimo da su 'ustaše' shvatile da i u totalno nenogometnim i nenavijačkim zemljama ne mogu biti opušteni. Uvijek treba biti spreman na akciju. Pozdrav i vidimo se uskoro!“

U svakom slučaju, ovaj puta pokazalo se da hrvatski navijači nisu bili napadači, nego – napadnuti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider