Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Pozdrav iz Londona

Ovo je jedna tipična londonska priča, a nije olimpijska...

Portobello Road. Žila kucavica Notting Hilla. Kultna londonska ulica čija tržnica svake subote privuče masu posjetitelja u potrazi za različitom robom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na ovom mjestu trguje se od 19. stoljeća, duž cijele ulice duge gotovo kilometar.

 

 

 

 

"Portobello Road vrlo je važna turistička atrakcija. Mislim da je četvrta na listi znamenitosti Londona“, kaže vlasnik štanda Nicholas Santa.

Na Portobello Roadu prodaje se sve, od antikviteta, odjeće, hrane. Upravo zbog antiknih predmeta Portobello Road postao je simbol London, jer ovo je najveća takva tržnica u Velikoj Britaniji. Ne čudi stoga da je prati glas mjesta na kojem 60-e kao da nikad nisu ni prošle.

Ova tržnica, kao i cijela četvrt, neprocjenjivu globalnu reklamu stekli su filmom „Notting Hill" 1999.

„Notting Hill učinio nam je dobro, prije svega. Svi dolaze, jer žele vidjeti gdje su plava vrata. I najčešće pitanje koje čujem svake subote je 'možete li mi reći gdje su plava vrata?'“, priča vlasnica trgovine Hilary Proctor.

U ulici Westborough Park Road. Kuća scenarista filma Richarda Curtisa poslužila je kao dom Hugh Granta u nezaboravnom blockbusteru. Nakon uspjeha filma Curtis je kuću prodao za gotovo 2 milijuna funti, a potom kreću putešestvije plavih vrata.

Novim vlasnicima nije se baš svidjela neprekidna navala turista, pa su odlučili kultna plava vrata prodati na aukciji za pet tisuća dolara. Na njihovo mjesto postavili su crna. No, otprije dva mjeseca ulaz na Westborough Park Roadu 280 ponovno se plavi...

„Toliko turista je dolazilo, zvonilo i kucalo na plava, zapravo crna vrata i pitalo jesu li ovo plava vrata? I vlasnici su konačno odlučili da je dosta i pretvorili crna vrata ponovno u plava“, objašnjava David Thomas, vlasnik trgovine pokraj 'plavih vrata'.

Uz plava vrata, nezaobilazno mjesto filma je i kultna knjižara. U filmu se nalazi na Portobello Roadu i na tom mjestu danas je prodavaonica cipela, no original i dalje ponosno stoji u ulici Blenheim Crescent.

„Richard Curtis dolazio je u knjižaru kupovati knjige i to ga je nadahnulo da napiše scenarij za film i da knjižara u filmu bude jednaka ovoj“, otkriva Tereze Brikmane, zaposlenica knjižare „The Notting Hill Bookshop“.

Za sve koji dolaze u London još samo informacija, čarolija počinje na Notting Hill Gateu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider