Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Jeste li znali?

Olimpijada i Olimpijske igre nisu jedno te isto!

Ovog petka u Londnu počinju Olimpijske igre za koje su mnogi pogrešno govorili – Olimpijada.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mnogi to znaju, ali vjerujemo kako je još više onih koji to ne znaju. Naime, Olimpijske igre nisu isto što i Olimpijada. Čak i sportaši i sportski djelatnici sudionici Olimpijskih igara često znaju reći Olimpijada kada govore o Igrama, no zapravo se ne radi o istoj stvari.

Olimpijske igre su natjecanje koje se održava svake četiri godine. Olimpijadom su pak u staroj Grčkoj nazivali čitavo razdoblje između dviju Olimpijskih igara. Tako početak jednih Olimpijskih igara označava početak olimpijade, a ta olimpijada traje do početka idućih Olimpijskih igara, čime započinje sljedeća olimpijada.

Ispravan i službeni naziv Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu glasi: "Igre XXX. Olimpijade modernog doba". Igre u Londonu 2012. godine, ustvari nisu 30. Olimpijske igre (od Atene 1896. godine, do danas) - koje su održane - nego "tek" 27 zato što Igre VI., XII. i XIII. Olimpijade modernog doba, koje su trebale biti održane u Berlinu 1916., Helsinkiju 1940. i Londonu 1944., zbog Prvog ili Drugog svjetskog rata, nisu održane.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider