Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Veteran huliganstva

'Engleski huligani bježali su pred hrvatskim, bio sam šokiran'

U 70-ima i 80-ima harao je huliganskom nogometnom scenom, te bio prvi crnoputi vođa britanske navijačke skupine. A danas?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od nekadašnjeg huligana do književnika, tako izgleda preobrazba jednog od najozloglašenijih nogometnih huligana Cassa Pennanta. Piše knjige o huliganima, nogometu, obračunima huligana i policije, te savjetuje svog prijatelja Guya Ritchijea kad su u pitanju nasilne scene.

Prema njegovu životu snimljen je i film. Huliganskom scenom vladao je Cass Pennant osamdesetih. Nekadašnji huligan danas glasno „ispovijeda" svoje grijehe govoreći diljem svijeta o navijačkom mentalitetu. Prvu knjigu o huliganima koja je podigla dosta prašine napisao je još u zatvoru, a na temelju njegove životne priče snimljen je zapaženi film 'Cass'.

Kako i ne bi kada je Cass bio i prvi crnac koji je bio na čelu jedne britanske navijačke skupine Inter City Firm. Ime su dobili po vlakovima kojima su putovali na utakmice West Hama. Osim po strašnim neredima i tučnjavama, zapamćeni će biti i po navici ostavljanja svojih vizit karti na premlaćenim osobama.

Cass tvrdi kako su u 70-ima tribine bile jedino mjesto gdje nije bilo važno što je crnac . Kao vođa jedne od najbrutalnijih navijačkih bandi postao je onaj koji planira akcije, napade, osvete. Kada bi čekali Chelsajeve navijače, objašnjava, točno su znali odakle dolaze i kamo idu, iako u svoju obranu kaže kako nikada nisu napadali obične navijače već samo onakve kakvi su i oni tada sami bili - huligane.

Nakon zatvorskog iskustva i nasilne prošlosti, danas Cass, kao što se može vidjeti u filmu, ima obitelj i svoju produkcijsku kuću. Pozivaju ga da gostuje u emisijama kao huliganolog i književnik. Nakon prve knjige izdao je još nekoliko knjiga, a već ima spreman i novi projekt - navijačke tematike naravno.

U prilogu Red Carpeta pogledajte što misli o hrvatskim huliganima koje je upoznao 2004. u Portugalu. Tada se dogodio dogovoreni bliski susret kombiniranih huligana iz Hrvatske i njihovih engleskih kolega.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider