Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
I BBB i Torcida se ograđuju

Hrgovića i Mandžukića smirivali zaštitari

Situacija je zakuhala već nakon polufinalnog susreta Dinama i Hajduka. Dok je nakon poraza išao prema svlačionici, bivši kapetan Hajduka Mirko Hrgović više nije mogao izdržati višednevne provokacije navijača i prema njima je bacio punu plastičnu bocu.

Osim bivšeg Hajdukova kapetana zaštitari su morali smirivati i Marija Mandžukića, a boce je prema navijačima Torcide bacao i Dinamov vratar Filip Lončarić. Zaštitari su smirili Mirka, Marija otpratili u svlačionicu, ali navijači su nastavili po svom. 

Ubrzo je krenula bakljada, već tradicionalno zaštitni znak BBB-a, iako su prema nekim tvrdnjama baklje prvi bacili navijači Torcide. No, tko je prvi bacio, na kraju je i najmanje važno jer rezultat je isti - Torcida i Tornado na jednoj, BBB na drugoj strani, policija između, tučnjava, agresija, divljanje, materijalna i druga šteta....

>> Splićani kamenjem razbijali Dinamov autobus

Za sada nemaju podataka je li netko od njihovih članova sudjelovao u izgredima, ali smatraju da su najkritičnija skupina 'navijači' u dobi 16 i 17 godina koji svoje frustracije liječi pod krinkom mase

Organi reda svoj su posao odlično obavili i brzo umirili izgrednike pa je izbjegnut još veći incident. Neke su 'pokupili' na informativni razgovor, a većina navijača privedena je još dok su Dinamovi igrači dolazili u dvoranu. Zadarska policija podnijela je 24 optužna prijedloga zbog narušavanja javnog reda i mira protiv 24 navijača iz redova BBB-a i Torcide, a 16 Bad Blue Boysa i 8 pripadnika Torcide očekuju i kaznene prijave. A što se točno dogodilo, najbolje će se znati nakon što policija pregleda sve snimke.

U divljanju prije, za vrijeme i nakon utakmica oštećeno je najmanje 6 automobila, a o eventualnim ozlijeđenima nema podataka. Ipak, od materijalne, puno je veća i trajnija šteta ponovno nanesena ugledu Hrvatske samo nekoliko dana uoči početka Svjetskog prvenstva u rukometu. Na ovim je utakmicama bilo i mnoštvo roditelja s malom djecom pa se ponovno postavlja pitanje je li u Hrvatskoj više uopće sigurno ići na utakmice te kada će se stati na kraj nesmetanom divljanju navijača na tribinama? I hoće li napokon netko odgovarati za nerede?

Svi se ograđuju od nereda

Nataša Posavec, glasnogovornica Bad Blue Boysa, u telefonskom razgovoru nam je razgovoru kazala kako osuđuju bilo kakav oblik nasilja te kako konstantno pozivaju svoje članove da se ponašaju u skladu sa sportskim događajima koje pohađaju. Za sada nemaju podataka je li netko od njihovih članova sudjelovao u izgredima, ali smatraju da su najkritičnija skupina 'navijači' u dobi 16 i 17 godina koji svoje frustracije liječi pod krinkom mase.

'To su klinci koji nemaju poštovanja ni prema starijima, ni prema klubu za koji navijaju, prema nikome', kazala je Posavec, te dodala kako se godinama stvaralo takvo ozračje na utakmicama pa sada treba i vremena da se takvo stanje popravi. Koliko god se oni u udruzi trudili, to je smatraju, ipak prvenstveno posao policije.

S njom se slaže i glasnogovnik Torcide Dado Lelas. Njihov je stav, kaže, vrlo jasan – osuđuju bilo kakav oblik nasilja i bacanja baklji, a pogotovo u zatvorenom prostoru gdje se i više nego inače ugroženi životi ljudi, a posebno male djece.

'Tamo je bilo dosta naših članova, no prema prvim informacijama nitko od njih nije sudjelovao u izgredima. Možda to uopće nisu bili članovi naše udruge, već neki simpatizeri Hajduka ili netko tko je namjerno želio izazvati incident', kazao je nam je Lelas.

Ako se ipak ispostavi da je netko od njihovih članova bacao bengalke u Višnjiku, udruga će ih, kazao je Lelas, primjereno kazniti. Dio odgovornosti, smatra, leži na svima. Od organizacije pa do navijača.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider