Tenis
SPORTOVI
Tenis
hrvat 'trn u oku'

VIDEO Đoković je imao sezonu iz snova, ali je propustio veliku priliku

Novak Đoković zaključio je nevjerojatnu ATP sezonu još jednim velikim naslovom...

Srbijanski tenisač Novak Đoković prilagodio je taktiku u odnosu na prvi meč protiv Rogera Federera u skupini ATP World Tour Finalsa, te mu se pobjedom 6:3, 6:4 u finalu u londonskoj O2 Areni revanširao za poraz. Podsjetimo, Federer je u skupini slavio sa 7:5, 6:2 čime je prekinuo Đokovićev niz od 38 uzastopnih pobjeda u dvorani, 15 na završnom Mastersu i 23 uoči tog susreta.

"On je kompletan igrač i znao sam da će me maksimalno pritiskati i da će napraviti sve da zaštiti osnovnu liniju. Radio je to i danas, ali jedan dio njegove igre nije funkcionirao, a to je backhand", rekao je Novak Đoković nakon pobjede.

Stao uz bok najvećih svih vremena

Srbijanski tenisač pobjedom je zaključio nevjerojatnu sezonu koju je još jednom završio kao broj 1 (četvrtu godinu zaredom). Đoković je slavio na tri od četiri Grand Slam turnira, upisao je ATP 11 naslova, šest na turnirima iz Masters serije 1000, te je postavio peti najbolji rezultat po postotku pobjeda unutar jedne sezone (93 posto). Jedino John McEnroe, Jimmy Connors i Roger Federer (dva puta) imaju bolji postotak od Đokovića.

Srbin je mogao postati prvi tenisač u Open Eri koji je osvojio četiri Grand Slam naslova u istoj sezoni. Međutim, to mu je uskratio Stanislas Wawrinka u Roland Garrosu. Hoće li ponovno dočekati takvu priliku? Lako moguće, no sa svakom idućom sezonom pritisak da to ostvari će biti sve veći i veći.

Đoković je zaigrao na 16 turnira ove godine i na čak 15 je otišao do finala (11 pobjeda). U finalima je gubio od Andyja Murrayja, Stanislasa Wawrinke i dva puta od Rogera Federera, no kada je bilo najbitnije, Đoković je 'izbacio' svoju najbolju verziju tenisa i razmontirao svoje suparnike. Jedini koji ga je zaustavio prije meča za naslov pobjednika bio je naš Ivo Karlović (u Dohi).

"Moglo bi se reći da je Karlović moj nepobjedivi protivnik. Protiv njega imam negativan omjer (1-2). Morat ću dobro porazgovarati sa svojim timom o njemu uoči iduće Dohe", rekao je u šali Đoković, pa se osvrnuo na cjelokupnu sezonu.

Ostaje lov na Roland Garros i Olimpijske igre

"Osim tog turnira, cijela sezona bila je nevjerojatna. Igrao sam u svim finalima, a s ovim turnirom na kraju godine nisam mogao poželjeti bolji završetak. Posljednje četiri godine osvajam završni Masters na kojem nastupaju najbolji igrači svijeta. Iz nekog razloga svoj najbolji tenis pružam upravo u periodu nakon US Opena. Ovo mi samo daje dodatno samopouzdanje da nastavim naporno raditi i probijati vlastite granice", rekao je Đoković.

Poraz u finalu Roland Garrosa ove sezone Đokovića zasigurno najviše boli, no iduća godina je nova prilika da skine i taj 'teret' sa svojih leđa. Iduće godine su i Olimpijske igre u Rio de Janeiru, zlatna medalja koja mu također nedostaje, s obzirom da je u Pekingu 2008. godine osvojio broncu.

"Roland Garros mi je i dalje najveći izazov, ali nije jedini. Olimpijske igre su svake četiri godine i to mi je veliki izazov. Pokušat ću i dalje igrati dobro kao i prošlih sezona i prezentirati svoj najbolji tenis u ključnim trenucima godine. Sada je vrijeme za obitelj, punjenje baterija, a onda slijede pripreme za novu sezonu", zaključio je Đoković.

Ne zaboravimo i ATP Masters 1000 turnir u Cincinattiju, koji Đokoviću također izmiče posljednjih godina. Točnije, trofej mu je iz ruku u tri navrata izbijao Federer i dva puta Murray.

Čudesne brojke koje 'kvari' Hrvat

Brojke na kraju sezone su fascinantne. Đoković je upisao 82 pobjede i šest poraza, 11 naslova pobjednika, 31-5 omjer pobjeda protiv Top 5 igrača svijeta i 51-1 protiv svih ostalih! Jedini tenisač s kojim ima negativan omjer u sezoni je, kao što smo spomenuli, Karlović.

Đoković je upisao osmi, deveti i deseti Grand Slam naslov, kojima se približio na četiri od Rafe Nadala i sedam od Rogera Federera. Novaku je tek 28 godina i prema prikazanom ove sezone njegov tenis je daleko od opadanja. Samim time su brojni rekordi, prije svega Rogera Federera, itekako u opasnosti da u narednih nekoliko godina budu srušeni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider