Tenis
SPORTOVI
Tenis
monstruozni servis i forehand

Zvijezda je rođena: Nasljednik Petea Samprasa već opako gazi prema vrhu

SAD ima novu tenisku nadu. Igrača kakvog nisu imali od 'Pistol' Petea Samprasa

Prije točno pet mjeseci američki tenisač 18-godišnji Taylor Fritz bio je 694. igrač svijeta, te je upravo izgubio u 1. kolu kvalifikacija US Opena.

"Nakon meča (poraz od Luce Vannija 3:6, 3:6) sam sjedio tri sata u svlačionici i nisam ništa radio. Samo sam razmišljao o tome što se dogodilo i kako je u 60 minuta meča sav moj trud nestao", prisjetio se Fritz u razgovoru za ATP-jevu stranicu.

Dva tjedna kasnije Fritz je u američkom finalu juniorskog dijela US Opena slavio protiv vršnjaka Tommyja Paula, koji ga je porazio ranije te godine u finalu Roland Garrosa. Bio je to samo početak nevjerojatnog uspona tada još uvijek 17-godišnjeg Fritza.

Trenirao od 'jutra do sutra'

Nakon toga se vratio u svoj rodni Rancho Santa Fe i prionuo na posao. Trenirao je od 7 sati ujutro i dovodio se do krajnjih granica svojih mogućnosti.

"Trenirao sam toliko naporno da sam nakon treninga mrzio tenis i htio odustati. No idući dan bih se uvijek vratio i radio još jače. To sam ponavljao iz dana u dan", otkrio je Amerikanac.

U iduća dva tjedna Fritz je osvojio dva uzastopna turnira iz Challnger kategorije, prilikom kojih je dva puta zaredom slavio protiv Dustina Browna, čovjeka koji je dva puta (iz isto toliko pokušaja) slavio protiv Rafaela Nadala.

Dva uzastopna naslova u Sacramentu i Fairfieldu podigla su ga do 232. mjesta na ATP-jevoj ljestvici najboljih tenisača. Uslijedio je 18. rođendan koji je dijelom proveo na treningu i u društvu jednog od najboljih tenisača svih vremena Petea Samprasa. Njih su dvojica odradili trening, nakon kojeg je osvajač 14 Grand Slam naslova imao samo riječi hvale za svog, kako mnogi vjeruju, nasljednika.

"Ima sjajnu igru. Snažno udara loptu i ima monstruozni forehand. Nisam ga puno puta gledao, ali ima nekoliko jakih 'oružja' u svom repertoaru i uz to je visok (193cm). Ispričao sam mu što je potrebno da bi uspio u ovom sportu, a to su naporan rad i žrtvovanje. Ima pravi pristup i pred njim je lijepa karijera", rekao je Sampras, Fritzov idol.

"On je najbolji američki tenisač ikada. Njegov servis i atleticizam su nešto čemu sam se oduvijek divio. Najviše mi je ostao u pamćenju, dok sam još bio dijete, s koliko je samopouzdanja igrao. Kada bi napravio break bio je uvjeren da neće ispustiti svoj servis pa je neke servis-gemove suparnika jednostavno 'prespavao'. To me jako impresioniralo".

Na posljednjem turniru u 2015. godini Fritz je ušao u još jedno finale na Challengeru u kojem je poražen od Henrija Laaksonena. Unatoč porazu Fritz je skočio na 176. mjesto ljestvice...

Do dva naslova i jednog finala Fritz je stigao zahvaljujući svojoj kompletnoj igri. Posjeduje sjajan servis, monstruozan forehand i vrlo solidan backhand. Uz to se za svoju visinu i činjenicu da je još nedovršeni igrač (fizički gledano) sjajno kreće po terenu.

U 2016. nastavio gdje je stao u 2015.

Kako je završio 2015. godinu, tako je otvorio i 2016. Samo još malo bolje. Na Challengeru u Australiji Fritz je upisao svoj treći naslov na turnirima iz te kategorije, pobjedivši u finalu 100. igrača svijeta Dudija Selu.

Svoje pravo lice na najvišoj teniskoj razini Fritz je pokazao u narednih mjesec dana. Najprije je u kvalifikacijama Australian Opena, u 3. kolu, slavio protiv Mische Zvereva, nakon što je u odlučujućem setu 0:4 pretvorio u 6:4! U 1. kolu je imao 2:1 u setovima protiv sunarodnjaka i 22. igrača svijeta Jacka Socka, ali je na kraju ipak poražen s 3:2 u setovima.

Taj nastup dao mu je dodatna krila koja je iskoristio na sljedećem turniru iz serije ATP 250. Fritz se plasirao u prvo finale na ATP Touru, u kojem je poražen od 7. igrača svijeta Keija Nishikorija 4:6, 4:6. Postao je prvi Amerikanac nakon Michaela Changa i 1989. godine koji je zaigrao u finalu turnira na ATP Touru, te je došao na prag Topa 100. Fritz se našao u elitnom društvu Andyja Roddicka, Andre Agassija, Samprasa i Changa kao jedinih Amerikanaca u starosti 18 godina i mlađih koji su stigli do finala turnira na ATP Touru u posljednjih 30 godina.

Nevjerojatni uspon na ljestvici i ulazak u društvo 100 odabranih Fritz je napravio krajem veljače kada je iz kvalifikacija dohvatio četvrtfianle Acapulca, turnira iz serije 500. U kvalifikacijama je u dva meča izgubio svega osam gemova, a potom je u prva dva kola glavnog turnira izbacio 30. (Jeremy Chardy) i 74. (Victor Estrella Burgos) igrača svijeta. Nakon velike borbe zaustavio ga je Sam Querrey (6:2, 4:6, 4:6).

Taj rezultat donio je Fritzu skok na ljestvici na 81. mjesto čime se pohvalio i na profilu društvene mreže Twitter.

Trenutno bolji od Samprasa, ali prava iskušenja tek slijede

Na početku sezone Amerikanac si je postavio cilj da do kraja studenog uđe u Top 100. Taj je cilj već ostvario, a s obzirom da do rujna ove godine ima za braniti samo 35 ATP bodova, granicu komotno može podignuti na Top 20, pogotovo ako nastavi ići u pravom smjeru.

Uzmimo samo za usporedbu njegovu prvu godinu (koja još nije gotova) na ATP Touru i Samprasovu. Osvajač 14 Grand Slam naslova u svojoj prvoj godini nije zaigrao ni u jednom ATP finalu, ali ni u finalu turnira iz Challenger kategorije. Fritz već ima tri naslova na Challengerima, te finale i četvrtfinale na turnirima iz serije 250, odnosno 500.

No Sampras je u svojoj drugoj godini već osvojio Grand Slam naslov, tako da ćemo pravo lice i ono što Fritz zapravo može vidjeti do kraja ove godine.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider