Tenis
SPORTOVI
Tenis
Veliki teniski spektakl

Svjetsko prvenstvo Super-Seniora ponovno u Umagu

Poslije 2012 i 2015. godine, Hrvatska će ponovno biti domaćin Svjetskom prvenstvu Super-Seniora, tijekom kojega će se u rujnu u Umagu okupiti najbolji svjetske tenisačice i tenisači u četiri dobne podskupine (65+ do 85+).

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska se ponovno nalazi pred organizacijom velikog i brojem sudionika bogatog teniskog natjecanja. U Umagu će se ponovno okupiti najbolje svjetske tenisačice i tenisači u dobnoj skupini Super-Seniora na umaškom Svjetskom prvenstvu koje će biti podijeljeno u dva dijela, od 12. do 17. rujna s ekipnim dijelom natjecanja, a od 18. do 25. rujna s borbom za pobjede i naslove u pojedinačnoj konkurenciji.

Posao organizacije biti će i ovom prilikom biti zahtjevan, a da sve funkcionira bez zastoja, brinut će se ekipa koju predvodi Petar Mirić, predsjednik Hrvatskog teniskog saveza veterana, koji će na SP-u obavljati dužnosti predsjednika Organizacijskog odbora i direktora natjecanja.

Prisjećajući se kako je to izgledalo prijašnjih godina, Mirić je povezao prošlo SP u Istri s pripremom novoga:

''Bez obzira na to što je organizacija zahtjevna, možda će nam biti lakše jer smo svih ovih godina stekli velika iskustva. ITF, partneri i Igrači bili su zadovoljni, bilo je puno sudionika na oba događaja, 500 na pojedinačnom natjecanju, a u timskom se natjecalo 127 reprezentacija. Hrvatska i Umag uvijek redovito broji najviše učenika na svjetskim teniskim seniorskim prvenstvima.''

Kako je to izgledalo možete vidjeti OVDJE.

Na ovom predstojećem SP 2016 nastupiti će 112 Reprezentacija ca cca 450 natjecatelja, a na pojedinačnom SP 2015 cca 400 natjecatelja.

SP u drugoj polovici rujna i na početku listopada bit će održano u Umagu paralelno na ukupno 55 teniskih terena s naglaskom na centar Stella Maris, ATP Stadion (13 terena), dom najstarijeg hrvatskog ATP turnira, i na Umag Tennis Academy Katoro i Polynesia (25 terena).

Teniski centri biti će biti povezani sa besplatnim službenim dnevnim transportom kako bi natjecatelji, njihova pratnja, osoblje iz organizacije i gosti, svugdje mogli stići na vrijeme.

S obzirom na nešto manji broj sudionika, organizatori će biti pod nešto manjim pritiskom, ali s iskustvom iz prijašnjih godina., već su naviknuti na sve izazove. Prije tri godine pokazali su da se mogu snaći s dolaskom 1570 igračica i igrača i 188 reprezentacija, a tadašnja povratna informacija od ITF-a i sugestije dobro će doći da ovo Svjetsko prvenstvo prođe još bolje.

Snažna konkurencija i hrvatski aduti

Super-Seniorsko okupljanje najboljih redovito izgleda kao i bilo koje drugo Svjetsko prvenstvo u bilo kojem sportu. Borba za odličja i naslove je žestoka, a u takvoj konkurenciji, hrvatski predstavnici u Umagu neće imati lak posao. Hrvatsku će na ovom timskom Svjetskom prvenstvu zastupati četiri muške ekipe u četiri kategorije, koje će predvoditi kapetani proslavljeni igrači, Nikica Nadali i Kamilo Keretić.

U lovu na naslove, direktor natjecanja na SP-u izdvojio je tradicionalno snažne američke, australske i kanadske adute, ali ne nedostaje niti europskih:

''Nizozemska, Francuska, Velika Britanija i Njemačka su redovito jake, a tu je i Austrija za koju nastupa Peter Pokorny, nekadašnji reprezentativac u Davisovu kupu. Uglavnom se sve vrti oko naprijed navedenih momčadi u ženskoj i muškoj konkurenciji, takva je uobičajena podjela pobjednika u timskom natjecanju.''

Bit će vatreno i u pojedinačnoj konkurenciji, u kojoj hrvatskim predstavnicima također neće biti lako.

''Natjecati će se mnogo jakih igrača i igračica, koji su nastupali na ATP i WTA turnirima, u reprezentativnim natjecanjima i na Grand Slam turnirima, Samo na napomenemo za primjer neke od mnogih, kao na primjer, Heidi Esterlehner i Heidi Orth bivše članice Njemačke Davis Cup reprezentacije, Marie Pinterova-Naumova poznata igračica polu finalistica Roland Garosa i Us Opena i drugih velikih turnira, Karry Ballard AUS, Peter Pokorny bivši Davis Cup igrač Austrije, poznati igrači King Van Nostrand i Larry Turville, USA, Andrew Rae, Max Bates i Pete Frelich, AUS, Lornie Main, CAN, Angelo Salo, Giancalo Milesi ITA, Petr Kolacek SUI, Jose Castellano CHI i drugi.''

Pripremaju se i noviteti

Infrastruktura na koju se mogu osloniti u Umagu organizatorima će otvoriti vrata da ponude tehničke pogodnosti na visokom nivou kakve ovakav sportski događaj i zaslužuje. Predviđa se prenošenje rezultata uživo Live Score & live stream sa tri glavna terena u Stella Marisu, sa ATP Stadiona , Grand Stand i Court N01 putem službene internetske stranice Saveza www.htsv.hr/live-stream, web stranice ITF www.itftennis.com svaki dan od 9:00 -18:00 sati.

Sve novosti biti će aktualizirane na službenoj Facebook stranici događaja https://www.facebook.com/ITFWC/.

Kako će na SP-u igrati natjecatelji i s dalekih kontinenata, bit će to prilika da njihovi bližnji koji neće biti u Umagu mogu izravno gledati što se zbiva na Svjetskom prvenstvu. Organizatori će omogućiti što bolju povezanost, kako bi se u zemljama diljem svijeta moglo pratiti natjecanje i tri internetske stranice na kojima će se nalaziti sve najvažnije o zbivanjima u Umagu. Svi centri biti će pokriveni bežičnom internetskom vezom ćime će se omogućiti svim natjecateljima, njihovoj pratnji i gostima, besplatno korištenje Interneta.

Natjecanje će imati bogatije svečano otvaranje u ponedjeljak 12. rujna s početkom u 9:15 . Poslije uobičajenog dijela programa s predstavljanjem sudionika i govorima dobrodošlice, bit će pripremljen dodatni sadržaj na pozornici pokraj ATP stadiona u centru Stella Maris, s predstavljanjem lokalne kulture i običaja.

Organizacija će se baviti i ostalim zahtjevnim poslova, poput organizacije prijevoza od zračnih luka u Ronchy Legionary de Trieste, Marco Polo u Veneciji, te sa željezničkih postaja u Trstu i Kopru, do službenih hotela u Umagu, prilikom dolaska natjecatelja, kao i lokalnim dnevnim non stop transportom između službenih hotela i teniskih centara tijekom svih dana natjecanja.

Sveukupno oko 80-tak ljudi u organizaciji pokušat će postići da tijekom SP-a sve funkcionira bez zastoja i da se održi na nivou koji že služiti na čast Organizatorima HTS i HTSV , Partnerima Gradu Umagu i Istraturistu , a i Međunarodnoj teniskoj federaciji ITF.

Veliku pomoć u organizaciji pružit će i partner Istraturist i njihova iskustva ekipa.

Na kraju napominjemo postoje da svi preduvjeti da se uspješna suradnja sa Međunarodnom teniskom federacijom ITF nastavi te da organizatori HTS i HTSV dobiju organizacije Svjetskih prvenstva u Umagu , u 2018, 2019 i 2020 godini.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider