Tenis
SPORTOVI
Tenis
Prvo Jo, pa Nole

Susret s Tsongom je Čilićev meč sezone: Na ovom stadionu je sve moguće

Iako forma uoči nastupa na US Openu nije obećavala, Marin Čilić nalazi se u četvrtfinalu posljednjeg Grand Slam turnira sezone, koji je prošle godine i osvojio...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čilić je kao deveti nositelj u 4. kolu slavio protiv neugodnog Francuza Jeremyja Chardyja sa 6:3, 2:6, 7:6(2), 6:1, te mu sada na putu do polufinala stoji čovjek koji je dosada bio najuvjerljiviji na svom servisu! Jo-Wilfried Tsonga, uz Johna Isnera, nijednom nije ispustio svoj servis-gem, ali je za razliku od Amerikanca (8) bio suočen s tek dvije break-lopte (Sergij Stakhovskij) u četiri dosadašnja meča.

'Nedodirljivi' Jo, ali...

Tsonga je na putu do četvrtfinala s 3:0 rješavao Jarrka Nieminena, Marcela Granollersa, Sergija Stakhovskog i Benoita Pairea. U svakom je meču imao preko 80% osvojenih poena nakon ubačenog prvog servisa, te najmanje 58% nakon ubačenog drugog servisa.

Minimalni broj winnera koji je ispalio po susretu je 29, dok mu je maksimalni broj neprisiljenih pogrešaka bio 23. Svojim je suparnicima dosada oduzeo 17 servis-gemova.

No iako je Tsonga dosada bio nevjerojatno uvjerljiv, on u posljednja tri meča s Marinom Čilićem nije uspio uzeti ni seta! Njih su dvojica dosada odigrali pet mečeva na ATP Touru i četiri su otišla na stranu našeg tenisača. Čilić je 2013. godine slavio u Miamiju 7:5, 7:6, godinu dana kasnije u Rotterdamu (dvorana) sa 6:4, 6:4, dok je ove godine bio bolji u Monte Carlu sa 6:3, 7:6. Prvu i jedinu pobjedu na ATP Touru Tsonga pamti iz 2011. godine u Cincinnatiju (6:3, 6:4). Prethodno 2011. sastali su se tri puta 2007., dva puta na Challengeru i jednom na londonskoj travi Queen's Cluba. Čilić je dobio ogled na travi, a Tsonga oba na Challengeru u dvorani.

Čilić podiže formu iz meča u meč i toga je sam svjestan.

"Protiv Tsonge će biti težak meč, no nadam se nastaviti igrati kao u posljednjem setu susreta protiv Chardyja što je bilo vrlo slično igri kao prošle godine. Nadam se isto tako da ću igrati na stadionu Arthur Ashe na kojem se osjećam sjajno. Osjetim razliku igranja na Louis Armstrongu i Arthur Asheu", rekao je Čilić nakon pobjede nad Francuzom.

Samo da ga postave na Arthur Ashe

I uistinu je tako. Pogledajmo statistiku. Čilić je mečeve 1. i 3. kola, protiv Guida Pelle i Mihaila Kukuškina igrao na Louis Armstrong stadionu. Pellu je riješio u tri seta, ali dva tie-breaka koja su bila sasvim nepotrebna protiv Argentinca koji je vrlo slab u igri na tvrdoj podlozi. Protiv Kukuškina je imao velikih problema, pa je tek nakon pet setova (6:7, 7:6, 6:3, 6:7, 6:1) izborio prolaz dalje. Izgubio je svoj servis četiri puta i napravio je čak 53 neprisiljene pogreške (55 winnera).

Međutim, kada je Čilić u 2. i 4. kolu zaigrao na centralnom Arthur Ashe stadionu, nije bilo gotovo nikakvih problema. Rusa Jevgenija Donskoja sredio je glatko sa 6:2, 6:3 i 7:5, a jedini trenutak 'slabosti' imao je početkom trećeg seta kada je ispustio jedini svoj početni udarac, ali je odmah vratio izgubljeno i s još jednim breakom do kraja riješio pitanje pobjednika.

U spomenutom meču protiv Chardyja Čilić je ispustio drugi set nakon što je Chardy od 2:2 nanizao četiri uzastopna gema. Tome je prethodilo Čilićevo izvrtanje skočnog zgloba, što ga je malo usporilo u ostatku tog seta. 'Kriza' je trajala do sredine trećeg seta kada je izvukao 0:30 na svom servisu i onda ponovno proigrao. Njegova pobjeda, kao ni servis-gemovi nisu više dolazili pod znak pitanja, pogotovo u posljednjem setu kada je razbio Chardyja sa 6:1.

U konačnici je ispalio 52 winnera naspram 23 neprisiljene pogreške, što je sjajna statistika.

Pobjeda poput ulaska u finale

Meč protiv Tsonge za Čilića je svojevrsni finale, jer bi ulaskom u polufinale obranio veliki broj bodova osvojenih lani. Ukoliko prođe, tamo ga gotovo sigurno čeka Novak Đoković kojeg nikada dosada nije pobijedio. Odigrali su 13 međusobnih ogleda i 13 je puta Marin izgubio. No ako postoji turnir, odnosno teren na kojem ga može pobijediti onda je to Arthur Ashe u kompleksu Flushing Meadows u New Yorku. To je podloga i to su uvjeti u kojima se Čilić najbolje osjeća i gdje može pružiti svoj maksimum, što se najbolje vidjelo prošle godine.

Svakoj seriji dođe kraj, pa zašto ne bi i Đokovićevoj? No idemo, Marine, prvo srediti Tsongu i osigurati još jedan veliki okršaj protiv prvog igrača svijeta. Samo pusti ruku i pokaži zašto ti Francuz posljednje tri godine ne može uzeti nijedan set.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider