Tenis
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"
Tenis
'Zlatna generacija'

Srbija će slaviti, ali za nekoliko godina i najveći će drhtati pred Hrvatskom!

Od petka do nedjelje u srpskom Kraljevu gostuje Davis Cup reprezentacija Hrvatske i to bez dvije najveće uzdanice - Marina Čilića i Ivana Dodiga...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pobjednik posljednjeg US Opena i dalje se nije oporavio od ozljede ramena koju vuče još od prošle sezone, dok je Dodig svoj nastup otkazao u dogovoru s izbornikom Željkom Krajanom.

Srbiju predvodi prvi tenisač svijeta Novak Đoković, četvrti igrač svijeta u parovima, Nenad Zimonjić i povratnik na scenu nakon suspenzije Viktor Troicki. Prvi reket Hrvatske je 18-godišnji Borna Ćorić, drugi je Mate Delić, dok parsku kombinaciju čine Franko Škugor i Marin Draganja.

Što Hrvatska u ovakvom sastavu može očekivati od nastupa kod ponajbolje reprezentacije svijeta u ovome trenutku? Ne može očekivati pobjedu, ali ne može izgubiti apsolutno ništa, već isključivo i jedino biti na dobitku!

Mate Delić (21) otvorit će susret protiv prvog igrača svijeta Novaka Đokovića i to će za njega biti jedno neponovljivo iskustvo. Riječ je o Splićaninu koji svoj kruh zarađuje na turnirima Challenger kategorije, koje je Đoković prerastao još 2005. godine. Dakle, u tom susretu Delić i Hrvatska mogu samo profitirati, jer naš tenisač nikada dosada nije imao priliku i pitanje je kada će opet imati priliku igrati protiv svjetskog broja 1!

Za očekivati je da će Srbija povesti s 1:0 nakon prvog susreta, no u igračkom pogledu Delić tu može samo profitirati.

Kao drugi na teren izlaze Borna Ćorić i Viktor Troicki, a njihov će meč odlučiti o tome hoćemo li u iduća dva dana igrati 'živi' meč ili ćemo uživati u ekshibiciji. Bilo bi dobro da Ćorić odigra meč poput onog protiv Andyja Murrayja prije samo tjedan dana i dobije Troickog. To bi istovremeno značilo da će se ogledati protiv svjetskog broja 1, jer bi se u posljednji dan ušlo u najgorem slučaju sa zaostatkom 1:2 i Srbija bi morala staviti Đokovića da igra.

Troicki nakon povratka zbog suspenzije igra jako dobro, no nije nepobjediv. Bit će to napeti meč protiv Ćorića, koji bi vrlo lako mogao otići u pet setova.

Drugog dana na rasporedu je susret parova, u kojem će nam jako nedostajati Ivan Dodig. Tu nam je Marin Draganja, koji je ove sezone s Fincem Henrijem Kontinenom osvojio dva ATP turnira (Zagreb i Marseille) te bi bilo vrlo zanimljivo vidjeti njih dvojicu u dvoboju protiv veterana Nenada Zimonjića i Troickog.

Posljednji dan Davis Cupa otvorit će prvi reketi reprezentacija, Đoković i Ćorić, i to će biti najzanimljiviji dvoboj ogleda Srbije i Hrvatske, ponajviše iz razloga što ljudi u našem tenisaču prepoznaju novog Đokovića. Kao i u Delićevom slučaju, Ćorić ovdje nema što izgubiti. Gotovo nitko osim njega i dečkiju iz reprezentacije ne misli da može slaviti, što je uostalom i dobro jer može igrati bez ikakvog pritiska.

No, realno je za očekivati da će Đoković slaviti i u svom drugom singlu, te da će upravo taj meč odlučiti pitanje ukupnog pobjednika.

Kada bi kojim slučajem slavili u konkurenciji parova i ušli u posljednji dan s prednošću 2:1, to bi već tada bilo pravo malo iznenađenje. Delić i Troicki bi u tom slučaju odlučivali o pobjedniku i taj bi susret, zbog uloga koji nosi, bio gotovo pa izjednačen.

Ključ Hrvatske u susretu protiv favorizirane Srbije je pobjeda Ćorića prvog dana natjecanja, te iznenađenje u igri parova protiv Zimonjića i vjerojatno Troickog. Ukoliko se nešto od toga dvoje ne ostvari, Srbija će ovaj ogled riješiti i prije posljednjeg dvoboja.

Dodig je dobro konstatirao još u veljači kada je rekao:

"Imamo generaciju igrača koja može ostvariti veliki rezultat i dogovor je da pokušamo u sljedećim godinama ići na osvajanje Davis Cupa. Mi to možemo, ali samo ako smo kompletni".

Doći će ponovno Srbija u ždrijebu. Doći će i Španjolska, Francuska, SAD ili Velika Britanija. Nebitno. Jer kada stasaju Ćorić, Delić i Draganja, a Čilić i Dodig budu maksimalno spremni, i najveće reprezentacije svijeta drhtat će pred Hrvatskom!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider