Tenis
SPORTOVI
Tenis
Pravi sraz velikana

Spektakularno finale Wimbledona: Đoković dobio Federera i broj jedan!

Gotovo četiri sata trajao je sudar dvojice majstora kojeg ćemo dugo pamtiti...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novak Đoković je u finalu svladao Rogera Federera s 3:2 u setovima. Bilo je 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4 u sjajnom susretu koji je trajao gotovo četiri sata.

Dvostruko slavlje Srba: I Zimonjić osvojio Wimbledon!

Đokoviću je ovo drugi naslov u Wimbledonu nakon 2011. godine, te sedmi Grand Slam naslov u karijeri.

Bio je to meč u kojem su presudile nijanse. Đoković je susret mogao okončati i ranije, u četvrtom setu, budući je u devetom gemu imao servis za meč, ali se Federer sjajno vratio, nanizao četiri gema i izborio peti, odlučujući set.

U prvom setu obojica su tenisača držala svoje servise, a Federer je bio strpljiviji u tie-breaku. U drugom setu Novak Đoković je napravio jedini break u trećem gemu i držao ga do kraja, dok je u trećem setu tie-break pripao Đokoviću.

U četvrtom setu Đoković je prvi došao do breaka u 4. gemu, Federer je uzvratio kontrabreakom u sljedećem gemu,da bi u 6. gemu ponovo break napravio Đoković. Švicarac se na kraju uspio vratiti ranije spomenutom serijom, a u petom setu imao je prvi break-loptu u sedmom gemu. No nije ju realizirao, a Đoković je odlučujući break napravio u desetom gemu.

"Želim čestitati Rogeru na sjajnom turniru i sjajnoj borbi danas. Bilo je sjajno biti dio tog meča. On je sjajan šampion, sjajan primjer velikog sportaša i uzora za mnogu djecu. Poštujem njegovu karijeru i sve što je napravio. Hvala što si mi pustio da pobijedim danas", izjavio je Đoković poslije meča.

Roger Federer je ostao na rekordnih 17 odvojenih Grand Slamova. Sedam je naslova osvojio u Wimbledonu u devet finala.

S druge strane, Federer je odao priznanje Đokoviću i čestitao mu na zasluženoj pobjedi: "Bio je to sjajan finale. Ne mogu vjerovati da sam dogurao do petog seta. Neko vrijeme nije izgledalo dobro. Kada ulazite u mečeve protiv Novaka uvijek znate da će biti teško i igramo vrlo atletske poene. Mogu samo reći da čestitam danas na sjajnom meču, na nevjerojatnom turniru. Posve zasluženo", kazao je poslije meča Federer.

Đoković će se ovim naslovom vratiti na broj 1 na ATP ljestvici ispred Rafaela Nadala koji je čelno mjesto držao od 7. listopada 2013. godine. Prethodno ovom finalu Đoković je bio izgubio pet od posljednjih šest Grand Slam finala.

Wimbledon, tenisači, finale:

Đoković (1) - Federer (4) 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 5:7, 6:4

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider