Tenis
SPORTOVI
Tenis
Drugo finale Grand slama

Sjajni Wawrinka prvi finalist Roland Garrosa

Švicarski tenisač Stan Wawrinka postao je u petak prvi ovogodišnji finalist Roland Garrosa u pojedinačnoj konkurenciji, nakon što je u polufinalu za tri sata i 47 minuta svladao Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu sa 6-3, 6-7 (1), 7-6 (3), 6-4.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prošlogodišnji pobjednik Australian Opena probio se do svog drugog finala na Grand Slam turnirima samo godinu dana nakon što je poražen u 1. kolu Roland Garrosa. Posljednji tenisač kojem je tako nešto uspjelo u Parizu bio je Španjolac Albert Costa koji je 2001. poražen u 1. kolu, a 2002. osvojio Kup mušketira.

Wawrinki je trebalo 11. pokušaja da se probije do svog prvog pariškog finala, što mu je uspjelo u rezultatski neizvjesnom dvoboju, u kojem je do izražaja došla Švicarčeva nadmoć bekhendom u prijelomnim trenucima. Wawrinka je spasio čak 16 od 17 break-lopti koje je izborio Tsonga.

Francuzi su tako i dalje prisiljeni čekati na desetog domaćeg tenisača od 1925. godine i internacionalizacije ovog turnira, koji će se probiti do meča za naslov. Posljednji kojemu je to uspjelo bio je Henri Leconte 1988. godine, a posljednji domaći pobjednik bio je Yannick Noah 1983. godine. Tsonga je po drugi put zaustavljen u polufinalu, nakon što ga je 2013. u tri seta zaustavio David Ferrer.

Bio je to sedmi međusobni dvoboj Wawrinke i Tsonge te četvrta pobjeda Švicarca koji je poveo s 2-1 i u obračunima u Roland Garrosu. Prethodno je Wawrinka slavio i u 3. kolu 2011. godine, a Tsonga mu uzvratio godinu poslije u osmini finala.

Wawrinka je postao prvi tenisač nakon Guillerma Corije koji može spojiti juniorski i seniorski naslov na Roland Garrosu. Argentincu to nije pošlo za rukom 2004. kad ga je u pet setova svladao sunarodnjak Gaston Gaudio. Posljednji juniorski pobjednik koji je osvojio i seniorski naslov bio je Šveđanin Mats Wilander koji je to učinio u razmaku od godinu dana, 1981. je osvojio juniorski, a 1982. seniorski naslov.

Švicarac je 2002. bio najbolji junior u Parizu, a da bi u nedjelju podigao Kup mušketira morat će svladati pobjednika drugog polufinala u kojem se sastaju prvi i treći nositelj, Srbin Novak Đoković i Britanac Andy Murray.

TENISAČI - polufinale:

Stan Wawrinka (Švi/8) - Jo-Wilfried Tsonga (Fra/14) 6-3, 6-7 (1), 7-6 (3), 6-4

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider