Tenis
SPORTOVI
Tenis
tu je i 'dr. ivo'

VIDEO Bolje od ovog ne može: Iznenađenja, preokreti, magični potezi

Još je svega tjedan dana ostalo do kraja 2015. godine u kojoj smo bili svjedoci sjajne ATP sezone...

Na isteku godine uvijek pažnju predajemo onome što nas čeka, ali i onome što je iza nas. A iza nas je fantastična ATP sezona koju je ponovno obilježio Novak Đoković svojim čudesnim igrama i rezultatima, ali i neuništivi Roger Federer koji je i s 34 godine na leđima bio blizu Grand Slam naslova. Oba puta mu ih je uskratio Đoković.

Iza nas je godina u kojoj smo svjedočili mnogim iznenađujućim rezultatima, velikim preokretima, te gomili nevjerojatnih poteza. Pa krenimo redom...

Najveća iznenađenja na ATP Touru

5. Michael Berrer - Rafael Nadal 1:6, 6:3, 6:4

Aktualna godina nije najbolje počela za povratnika od ozljede Rafu Nadala koji je je kao branitelj naslova stigao u Dohu. Iako je lakoćom dobio prvi set protiv 34-godišnjeg Nijemca, iduća dva je neobjašnjivo izgubio i oprostio se od turnira već u 1. kolu.

"Supruga mi je dozvolila da se još ovu godinu natječem na ATP Touru tako da nisam imao apsolutno nikakav pritisak da moram pobijediti. Drago mi je da jesam", rekao je tada 127. igrač svijeta Berrer koji se do glavnog turnira probio kroz kvalifikacije.

4. Albert Ramos-Vinolas - Roger Federer 7:6(4), 2:6, 6:3

Najveće iznenađenje, a da nije napravljeno na Grand Slam turniru, priredio je Španjolac Albert Ramos-Vinolas koji je u Šangaju sa 7:6(4), 2:6, 6:3 pobijedio Rogera Federera. Prije ogleda sa Švicarcem Ramos-Vinolas je bio na omjeru 0-15 protiv igrača iz Top 10. Činilo se da će tako i ostati nakon što je Federer uzeo drugu dionicu sa 6:2, međutim neobjašnjivo loša igra u trećem setu odvela je Švicarca u poraz.

3. Ivo Karlović - Novak Đoković 6:7(2), 7:6(6), 6:4

Nešto manje, ali također veliko iznenađenje priredio je Ivo Karlović koji je u Dohi slavio protiv prvog igrača svijeta Novaka Đokovića. Bila je to druga pobjeda hrvatskog tenisača u trećem ogledu protiv Srbina, kojem je taj poraz ujedno bio i jedini u sezoni prije finala. Naime, na svakom turniru koji je nakon toga odigrao nastupio je barem u finalu.

2. Dustin Brown - Rafael Nadal 7:5, 3:6, 6:4, 6:4

Iako posljednjih godina ne igra u najboljoj formi, poraz Rafe Nadala u drugom kolu Wimbledona od 102. igrača svijeta Dustina Browna zaslužuje biti u Top 2 najvećih iznenađenja sezone. Tim više jer je Španjolac u dva navrata osvajao londonski Grand Slam naslov, te je u razmaku od 2006. i 2011. godine igrao pet uzastopnih finala.

Brown je upisao tek prvu pobjedu nad nositeljem na bilo kojem Grand Slam turniru, te tek treću protiv Top 10 igrača u svojoj karijeri. Nitko se ovome nije nadao.

1. Andreas Seppi - Roger Federer 6:4, 7:6(5), 4:6, 7:6(5)

Ovo je definitivno najveće iznenađenje u 2015. godini. Andreas Seppi prekinuo je niz od 11 godina u koliko je Federer igrao najmanje polufinale Australian Opena. Ne samo to. Talijan je u prethodnih 10 mečeva protiv Federera upisao isto toliko poraza, te je kombinirano osvojio jedan jedini set! Ništa nije naslučivalo da bi moglo doći do ovakvog rezultata, a tome se nije nadao ni Seppi.

"Pobijediti Rogera po prvi put i to još na Grand Slam turniru je uistinu posebno".

Ključni trenutak dogodio se u tie-breaku četvrtog seta kada je Federer imao 3:1 i tada je uslijedila dvostruka pogreška. Imao je još jednu priliku da zaključi set, ali ga je Seppi prisilio na pogrešku s backhanda. Najveću pobjedu karijere upisao je sjajnim forehand 'passing' udarcem.

Najveći preokreti na ATP Touru

5. Thanasi Kokkinakis - Bernard Tomic 3:6, 3:6, 6:3, 6:4, 8:6

U 2. kolu Roland Garrosa susrela su se dvojica tenisača koja u pravilu "izbjegavaju" igrati na zemlji. Tomic, koji je ranije te godine slavio u oba međusobna dvoboja protiv Kokkinakisa, je imao vodstvo 2:0 u setovima, a potom i 5:2 u petom. Kokkinakis je sve to uspio preokrenuti, a pritom je spasio i tri meč-lopte.

Kokkinakis je postao prvi tinejdžer nakon 2008. godine koji je stigao do 3. kola Roland Garrosa. Ranije te godine Australac je okrenuo i 1:2 zaostatak u setovima u 1. kolu Australian Opena protiv Ernestsa Gulbisa. Spasio je pritom četiri meč-lopte.

4. Nick Kyrgios - Andreas Seppi 5:7, 4:6, 6:3, 7:6(5), 8:6

Još jedan Australac autor je čudesnog preokreta u 2015. godini. Riječ je o 'zločestom dečku' Kyrgiosu, koji je okrenuo 0:2 protiv Andreasa Seppija. Spasio je pritom jednu meč loptu, te je postao prvi tinejdžer nakon Rogera Federera i 2001. godine koji je stigao do dva ili više Grand Slam četvrtfinala.

Isto tako postao je prvi Australac nakon 2005. godine i Lleytona Hewitta koji je stigao do četvrtfinala Australian Opena.

3. Donald Young - Viktor Troicki 4:6, 0:6, 7:6(3), 6:2, 6:4

Po drugi put u tri meča na ovogodišnjem US Openu Amerikanac Donald Young okrenuo je 0:2 zaostatak u setovima. Prvo je to napravio Gillesu Simonu u 1. kolu, a potom i Viktoru Troickom. Povratak protiv Srbina dobiva još više na težini ako se uzme u obzir da je uoči tog susreta Young odigrao devet od maksimalnih 10 setova.

Youngu je trebalo više od tri i pol sata da upiše pobjedu pred 6000 navijača, koji su mu davali nadljudsku energiju da preokrene meč.

2. Novak Đoković - Kevin Anderson 6:7(6), 6:7(6), 6:1, 6:4, 7:5

Jedan od najvećih preokreta u 2015. godini napravio je u prvi igrač svijeta Novak Đoković. On se u 4. kolu Wimbledona našao u zaostatku 0:2 u setovima protiv Južnoafrikanca Kevina Andersona, nakon što je ispustio prva dva tie-breaka.

Kao da nije vjerovao da ima 2:0 prednost Anderson u se u trećem setu 'nije pojavio' na terenu. Đoković je ekspresno dobio iduća dva seta, a onda je uslijedio prekid zbog mraka.

Anderson nije dao svoj servis u odlučujućem setu, no kod rezultata 5:5 je ipak pokleknuo. Đoković je odmah nakon breaka zaključio meč sigurnim servisom.

1. Fabio Fognini - Rafael Nadal 3:6, 4:6, 6:4, 6:3, 6:4

Najveći povratak i ujedno jedno od najvećih iznenađenja u 2015. godini priredio je Fabio Fognini, koji je u 3. kolu US Opena slavio protiv dvostrukog pobjednika Rafaela Nadala.

Ljudi su već ugasili televizore, počeli su napuštati stadion kako bi preduhitrili promet u New Yorku kada je Nadal poveo 2:0 u setovima, a Fognini je izgledao kao sve samo ne igrač koji je spreman na borbu.

Međutim, svi koji nisu ostali žalit će do kraja života. Fognini je u iduća dva sata igrao najbolji tenis svog života i nanio je Nadalu prvi poraz na Grand Slam turniru nakon što je Španjolac poveo s 2:0. Prethodno je Nadal imao 151-0 kada bi poveo s 2:0 u setovima.

Tim porazom Nadal je prekinuo nevjerojatan niz od 10 uzastopnih godina u kojima je osvajao barem jedan Grand Slam naslov. Recimo i da je to bila prva Fogninijeva pobjeda nad Top 10 igračem na tvrdoj podlozi.

Najbolji ATP poeni u 2015. godini

Teško je izdvojiti pet najboljih poena u godini, stoga smo izdvojili dva videa u kojima je sažetak najboljih poteza u kompletnoj 2015. godini. Ima tu svega, od suludih poteza Monfilsa i Fogninija, do onih genijalnih Federera i Đokovića. Jedan od poteza godine odigrao je Nishikori, koji je 'tweenerom' osvojio poen protiv Goffina.

Uživajte...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider