Tenis
SPORTOVI
Tenis
Utrka za London

Poraz od Karlovića nije koban: Čilića 'spašava' pravilo ATP Toura!

Poraz od Ive Karlovića u 1. kolu turnira Masters 1000 serije u Šangaju nije ugrozio izglede najboljeg hrvatskog tenisača Marina Čilića za plasman na ATP završnicu, turnir osmorice najboljih igrača iz 2014. godine, koji će od 9. do 16. studenog biti održan u londonskoj O2 Areni.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čilić je trenutno na šestom mjestu po bodovima osvojenima u aktualnoj sezoni, s malom bodovnom prednošću u odnosu na pratitelje. No, iako Čiliću u redoslijedu "Utrke prema Londonu" za vratom pušu Čeh Tomaš Berdych i Kanađanin Miloš Raonić, a daleko mu nisu ni Britanac Andy Murray, Španjolac David Ferrer i Bugarin Grigor Dimitrov, pobjednik US Opena još je uvijek u vrlo komotnoj situaciji što se tiče plasmana na veliko ATP Finale.

Naime, Čilića "spašava" pravilo ATP Toura prema kojem se lista za plasman na završni turnir sastavlja tako da su na vrhu sedmorica najbolje plasiranih tenisača po završetku posljednjeg turnira u sezoni, pariškog Mastersa. Nakon njih na popisu su najviše dvojica Grand Slam pobjednika, ako su rangirani između 8. i 20. mjesta, a potom slijede svi ostali po redoslijedu na ljestvici.

To je pravilo na snazi od 2000. godine, kad su se nekadašnji Grand Slam Cup i ATP Masters spojili u jedan turnir pod nazivom Tennis Masters Cup, a 2001. godine ga je iskoristio današnji Čilićev trener Goran Ivanišević. On je nastupio na Masters Cupu igranom u australskom Sydneyju, iako je po završetku posljednjeg turnira u sezoni bio tek na 13. mjestu ATP ljestvice, ali je bio najbolje rangirani Grand Slam pobjednik smješten između 8. i 20. mjesta.

Jedinu potencijalnu opasnost za Čilića, ne bude li rangiran među osmoricom najboljih, predstavljao bi pobjednik Australian Opena Stanislas Wawrinka, s obzirom da se nalazi ispred najboljeg hrvatskog tenisača. No, kako je Švicarac već sakupio 4795 bodova, samo bi se u ludom raspletu preostalih turnira moglo dogoditi da Wawrinka ne bude među sedmoricom najboljih uoči londonskog turnira. Stoga, Čilić može mirno prijeći preko poraza od Karlovića u Šangaju i dobro se pripremiti za preostale turnire na kojima će sakupljati bodove - u Moskvi i u pariškom Bercyju.

Redoslijed u "Utrci prema Londonu":
1. Novak Đoković (Srb) 8650
2. Roger Federer (Švi) 7020
3. Rafael Nadal (Špa) 6735
4. Stanislas Wawrinka (Švi) 4795
5. Kei Nishikori (Jap) 4255
6. MARIN ČILIĆ (HRV) 3980
7. Tomaš Berdych (Češ) 3765
8. Miloš Raonić (Kan) 3740
9. Andy Murray (VB) 3565
10. David Ferrer (Špa) 3535
11. Grigor Dimitrov (Bug) 3405
12. Jo-Wilfried Tsonga (Fra) 2650
13. Ernests Gulbis (Lat) 2445
...
30. IVO KARLOVIĆ (HRV) 1060

(Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider