Tenis
SPORTOVI
Tenis
Euforija u zemlji

Poljska na nogama: 'Ovo je bijelo-crveni Wimbledon!'

Poljaci su poznati kao nacija koja od svih sportova najviše voli nogomet, ali trenutno su sve oči ljubitelja sporta uperene prema Wimbledonu. Tenis je, barem ovih dana, sport broj jedan u Poljskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ovo je bijelo-crveni Wimbledon", piše Gazeta Wyborcza, aludirajući na boje poljske zastave i uspjehe svojih tenisača na najstarijem i najprestižnijem svjetskom turniru.

Svjetski teniski eksperti su, čim je izašao ždrijeb za Wimbledon, unaprijed upisali dvoboj Rogera Federera i Rafaela Nadala u četvrtfinalu kojem su je jako radovali. No, Nadal je ispao u prvom kolu, Federer u drugom, a u tom dijelu ždrijeba četvrtfinale će odigrati dvojica Poljaka, Jerzy Janowicz, 22. igrač svijeta i Lukasz Kubot, koji na ATP ljestvici zauzima tek 130. mjesto. Već taj podatak dovoljno govori o kakvoj se senzaciji radi.

Zadnji Poljak koji je igrao u četvrtfinalu nekog od četiri najveća svjetska turnira bio je Wojtek Fibak, koji je 1980. godine odigrao čak tri četvrtfinala na Grand Slam turnirima. Pobjednik ogleda Janowicza i Kubota bit će prvi tenisač iz Poljske u polufinalu nekog Grand Slam turnira.

Poljska televizija TVN24 intervjuirala je neke od članova Kubotove obitelji: "Tako je teško sve to pratiti i prolaziti kroz to. Moj sin se napreže fizički, a ja emocionalno", rekla je Kubotova majka Zofia Szymanska.

Prošle godine je Agnieszka Radwanska izborila finale Wimbledona u kojem je izgubila od Serene Williams. Tada je Radwanska postala prva Poljakinja koja je stigla do finala nekog Grand Slam turnira nakon 1939. godine.

U srijedu je Radwanska u četvrtfinalu pobijedila Kineskinju Li Na 7:6(5), 4:6, 6:2. U polufinalu će igrati protiv Njemice Sabine Lisicki, koja je ranije izbacila Serenu Williams. I ženski turnir krcat je senzacijama, kao i muški, iz turnira su otpale Viktorija Azarenka i Marija Šarapova, pa je Radwanska, četvrta tenisačica svijeta, ostala najbolje rangirana igračica u turniru.

"Ja sam na neki način pokrenula uspjehe Poljske na ovome turniru. Sjajno da su sada i dečki obavili odličan posao", osvrnula se Radwanska na velike trenutke svoje zemlje u All England Clubu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider