Tenis
SPORTOVI
Tenis
Prestigao i Federera

Đoković zaradio 100 milijuna dolara: Ima još dva cilja, stiže i u Zagreb

Novak Đoković i dalje pokazuje nevjerojatnu dominaciju u svijetu tenisa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Chuck Norris otišao je s teniske scene kada je na nju stupio Novak Đoković, napisali su Srbi nakon što je njihov igrač u nedjelju osvojio Miami i pritom porušio još nekoliko rekorda. I u pravu su kad veličaju Đokovićeve uspjehe jer teniski svijet nikada nije imao tako dominantnog igrača.

Novaku Đokoviću je ovo bila rekordna šesta titula u Miamiju, a osvojio je ujedno i rekordni 28. Masters u karijeri (Nadal je drugi sa 27). N,o najvažniji rekord koji je Novak srušio u nedjelju jest vezan za zaradu od turnirskih nagrada.

Skoro 100 milijuna eura samo od mečeva

S novih milijun dolara u Miamiju ukupno je stigao do 98,19 milijuna dolara u karijeri, čime je srušio dosad nenadmašnog Rogera Federera, koji je zasad na 97,8 milijuna. A samo je pitanje vremena kada će Đoković probiti magičnu granicu od 100 milijuna dolara. Osvoji li iduće turnire na kojima će nastupati (Monte Carlo, Madrid i Rim), stići će do 99,37 milijuna USD.

A onda slijedi Roland Garros, turnir zbog kojeg je i plakao. Naime, to je jedini Grand Slam turnir koji nije uspio osvojiti, ali sudeći prema formi , to bi se moglo promijeniti.

Od 29 ovosezonskih mečeva Novak je izgubio samo jedan. Točnije, predao ga je Felicianu Lopezu zbog infekcije oka. A taj turnir u Dubaiju bio mu je jedini od posljednjih 11 koji nije osvojio.

''Ne osjećam se kao Superman iako jako volim Supermana. Ne smatram se nepobjedivim iako je iza mene najboljih 15-20 mjeseci u životu. Pokušat ću ovo razdoblje karijere iskoristiti najviše što mogu te osvojiti što više velikih trofeja'', poručio je skromni Đoković nakon Miamija.

Murray ima duplo manje bodova

Posljednjom objavom ATP liste Srbin je srušio još jedan rekord. Naime, drugoplasiranom Andyju Murrayu, pobjegao je čak 8725 bodova (16540 – 7815). Ili, da to bolje prikažemo, Novak ima više bodova nego njegova dva najveća rivala Murray i Federer zajedno.

Mnogi zbog toga već sada Đokovića proglašavaju najvećim tenisačem u povijesti. No, ima i statistika koje to demantiraju. S 11 osvojenih Grand Slamova tek je na petom mjestu svih vremena, a prvoplasirani Federer osvojio ih je šest više.

''Naravno da želim stići tih 17 Rogerovih titula, ali nije mi to i glavna motivacija. Jer, u suprotnom, stvari bi se mogle oteti kontroli, takvo razmišljanje moglo bi biti ometajući faktor'', poručio je Novak.

Iako Đoković nije marketinški atraktivan kao Federer, za kojeg se procjenjuje da je zaradio pola milijarde dolara od sponzora, situacija se i na tom planu mijenja u Srbinovu korist. Tako se na Đokovićevoj listi sponzora nalaze megabrendovi Peugeot, Seiko, Head i Uniqlo, a samo s proizvođačem sportske opreme Uniqlom ima petogodišnji ugovor vrijedan 50 milijuna dolara.

Pariz, Rio, Zagreb...

No Đokovića milijunske brojke ne zamaraju, on se sada koncentrira na osvajanje idućih turnira, pogotovo Roland Garrosa, kojim želi kompletirati Grand Slam zbirku.

Ipak, Roland Garros nije mu glavni cilj karijere.

''Najveća mi je inspiracija u ovom trenutku zlato na Olimpijskim igrama u Riju. Uostalom, biti pokraj najboljih sportaša današnjice, iz raznih sportova, večerati s njima, razgovarati, gledati ih uživo, neponovljivo je iskustvo. A onda da još tome dodam i zlatnu medalju, to bio bilo ostvarenje snova'', zaključio je Đoković, kojeg bismo krajem godine mogli gledati i u Hrvatskoj.

Naime, bosanskohercegovački tenisač Damir Džumhur otkrio je da najbolji tenisač svijeta planira do kraja ove godine organizirati po jedan teniski meč u svim glavnim gradovima država bivše Jugoslavije.

''Prvi meč igrao bi se u Sarajevu, zatim u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani... Ideja je da nam se još priključe Čilić i Ivanišević, a i neki od tenisača iz Slovenije. Ideja će se realizirati ako Đoković ne bude imao dogovorene ekshibicijske mečeve na kraju godine'', kazao je Džumhur.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider