Tenis
SPORTOVI
Tenis
SP super-seniora u Umagu

Nova prilika za odmjeravanje snaga u jakoj konkurenciji, dobro uhodana organizacijska ekipa već spremna

Poslije 2012., 2015. i 2016. godine, Hrvatska je ponovno biti domaćin Svjetskom prvenstvu Super-Seniora, tijekom kojega će se u rujnu u Umagu okupiti najbolji svjetske tenisačice i tenisači u četiri dobne podskupine (65+ do 85+).

Svjetsko super-seniorsko prvenstvo u tenisu (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Hrvatska se ponovno nalazi pred organizacijom velikog i brojem sudionika bogatog teniskog natjecanja. U Umagu će se ponovno okupiti najbolje svjetske tenisačice i tenisači u dobnoj skupini Super-Seniora na umaškom Svjetskom prvenstvu koje će biti podijeljeno u dva dijela, od 16. do 21. rujna s ekipnim dijelom natjecanja, a od 16. do 29. rujna s borbom za pobjede i naslove u pojedinačnoj konkurenciji.

Posao organizacije biti će i ovom prilikom biti zahtjevan, a da sve funkcionira bez zastoja, brinut će se ekipa koju predvode Petar i Petra Mirić, glave Hrvatskog teniskog saveza veterana, koji će na SP-u obavljati dužnosti predsjednika Organizacijskog odbora i direktora natjecanja.

Prisjećajući se kako je to izgledalo prijašnjih godina, Mirić je povezao prošlo SP u Istri s pripremom novoga.

"Bez obzira na to što je organizacija zahtjevna, možda će nam biti lakše jer smo svih ovih godina stekli velika iskustva. ITF, partneri i Igrači bili su zadovoljni, bilo je puno sudionika na oba događaja, 550 na pojedinačnom natjecanju, a u timskom se natjecalo 120 reprezentacija. Hrvatska i Umag uvijek redovito broji najviše učenika na svjetskim teniskim seniorskim prvenstvima."

Na ovom predstojećem SP 2018 nastupiti će 138 reprezentacija s cca 600 natjecatelja, a na pojedinačnom SP 2016 cca 530 natjecatelja. 

Svjetsko super-seniorsko prvenstvo u tenisu (Foto: GOL.hr) Svjetsko super-seniorsko prvenstvo u tenisu (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

SP u drugoj polovici rujna i na početku listopada bit će održano u Umagu paralelno na ukupno 55 teniskih terena s naglaskom na centar Stella Maris, ATP Stadion (13 terena), dom najstarijeg hrvatskog ATP turnira, na Umag Tennis Academy Katoro i Polynesia (25 terena) te u Brtonigli TC Park (6 terena).
Teniski centri biti će biti povezani s besplatnim službenim dnevnim transportom kako bi natjecatelji, njihova pratnja,osoblje iz organizacije i gosti, svugdje mogli stići na vrijeme.

Snažna konkurencija i hrvatski aduti

Super-Seniorsko okupljanje najboljih redovito izgleda kao i bilo koje drugo Svjetsko prvenstvo u bilo kojem sportu. Borba za odličja i naslove je žestoka, a u takvoj konkurenciji, hrvatski predstavnici u Umagu neće imati lak posao. Hrvatsku će na ovom timskom Svjetskom prvenstvu zastupati tri muške ekipe u tri kategorije i jedna ženska. 

U lovu na naslove, direktor natjecanja na SP-u izdvojio je tradicionalno snažne američke, australske i kanadske adute, ali ne nedostaje niti europskih.

"Nizozemska, Francuska, Velika Britanija i Njemačka su redovito jake, a tu je i Austrija za koju nastupa Peter Pokorny, nekadašnji reprezentativac u Davisovu kupu. Uglavnom se sve vrti oko naprijed navedenih momčadi u ženskoj i muškoj konkurenciji, takva je uobičajena podjela pobjednika u timskom natjecanju."

Svjetsko super-seniorsko prvenstvo u tenisu (Foto: GOL.hr) Svjetsko super-seniorsko prvenstvo u tenisu (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Bit će vatreno i u pojedinačnoj konkurenciji, u kojoj hrvatskim predstavnicima također neće biti lako.

"Natjecati će se mnogo jakih igrača i igračica, koji su nastupali na ATP i WTA turnirima, u reprezentativnim natjecanjima i na Grand Slam turnirima, Samo na napomenemo za primjer neke od mnogih, kao na primjer, Heidi Esterlehner i Heidi Orth bivše članice Njemačke Davis Cup reprezentacije, Karry Ballard AUS, Peter Pokorny bivši Davis Cup igrač Austrije, poznati igrači King Van Nostrand i Larry Turville, USA, Andrew Rae, Max Bates i Pete Frelich, AUS, Lornie Main, CAN, Angelo Salo, Giancalo Milesi ITA, Petr Kolacek SUI, Jose Castellano CHI i drugi."

Pripremaju se i noviteti

Infrastruktura na koju se mogu osloniti u Umagu organizatorima će otvoriti vrata da ponude tehničke pogodnosti na visokom nivou kakve ovakav sportski događaj i zaslužuje. Predviđa se prenošenje rezultata uživo Live Score & live stream sa tri glavna terena u Stella Marisu, sa ATP Stadiona , Grand Stand i Court N01 putem službene internetske stranice Saveza www.htsv.hr/live-stream, web stranice ITF www.itftennis.com svaki dan od 9:00 -18:00 sati. Sve novosti biti će aktualizirane na službenoj Facebook stranici događaja https://www.facebook.com/ITFWC/

Kako će na SP-u igrati natjecatelji i s dalekih kontinenata, bit će to prilika da njihovi bližnji koji neće biti u Umagu mogu izravno gledati što se zbiva na Svjetskom prvenstvu. Organizatori će omogućiti što bolju povezanost, kako bi se u zemljama diljem svijeta moglo pratiti natjecanje i tri internetske stranice na kojima će se nalaziti sve najvažnije o zbivanjima u Umagu. Svi centri biti će pokriveni bežičnom internetskom vezom ćime će se omogućiti svim natjecateljima, njihovoj pratnji i gostima, besplatno korištenje interneta.

Svjetsko super-seniorsko prvenstvo u tenisu (Foto: GOL.hr) Svjetsko super-seniorsko prvenstvo u tenisu (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Natjecanje je imalo bogatije svečano otvaranje u subotu 15. rujna. Poslije uobičajenog dijela programa s predstavljanjem sudionika i govorima dobrodošlice, bio je pripremljen dodatni sadržaj na pozornici pokraj ATP stadiona u centru Stella Maris, s predstavljanjem lokalne kulture i običaja.

Organizacija će se baviti i ostalim zahtjevnim poslova, poput organizacije prijevoza od zračnih luka u Ronchy Legionary de Trieste, Marco Polo u Veneciji, te sa željezničkih postaja u Trstu i Kopru, do službenih hotela u Umagu, prilikom dolaska natjecatelja, kao i lokalnim dnevnim non stop transportom između službenih hotela i teniskih centara tijekom svih dana natjecanja. 

Sveukupno oko 90-tak ljudi u organizaciji pokušat će postići da tijekom SP-a sve funkcionira bez zastoja i da se održi na nivou koji že služiti na čast Organizatorima HTS i HTSV , Partnerima Gradu Umagu i Plava laguni, turističkoj zajednici grada Umaga i Brtonigle, a i Međunarodnoj teniskoj federaciji ITF.

Veliku pomoć u organizaciji pružit će i partner Plava laguna i njihova iskusna ekipa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider