Tenis
SPORTOVI
Tenis
Genijalac iz Basela

Čudo: Federer spasio nemoguće i nakon trosatne drame osigurao finale iz snova

Švicarski tenisač Roger Federer pridružio se Novaku Đokoviću u finalu ATP World Tour Finalsa koji se ovoga tjedna igra u Londonu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Federer je nakon dva sata i 48 minuta igre s 4-6, 7-5, 7-6 bio bolji od svog sunarodnjka Stanislasa Wawrinke, a pritom je spasio četiri meč-lopte! Nakon što su obojica uzela po jedan set, prava drama počela se događati već na početku odlučujuće dionice.

Wawrinka je poslao jednu loptu u aut, linijski sudac je viknuo "aut", no glavni sudac Cedric Mourier je "potiho" promijenio odluku i dodijelio poen Wawrinki (0-15). Nakon nova dva poena koja su pripala Wawrinki Mourier je izgovorio rezultat 0-40 na što je Federer stao u čudu.

Genijalac iz Basela je bio toliko koncentriran na susret da nije čuo Mouriera kada je promijenio odluku kod prvog poena. Šteta je već bila napravljena i Federer je iz drugog poena nakon toga izgubio svoj početni udarac.

Tada je krenuo lov drugog igrača svijeta za svojim sunarodnjakom, a isti se isplatio tek u 10. gemu seta. Wawrinka je imao čak tri meč-lopte u tom svom servis-gemu, no Švicarac se svaki put sjajnim potezom spasio i ostao u meču. Iskoristio je tek četvrtu priliku za break i vratio se u meč.

No ni tu drami nije bio kraj. Wawrinka je već u narednom servis-gemu imao dvije vezane break-lopte, ali se Federer ponovno izvukao i osigurao tie-break. Isto je napravio Wawrinka nekoliko minuta kasnije, a onda je uslijedila drama tie-breaka.

Federer je prvi stigao do mini-breaka, poveo je s 3-1, Wawrinka je ekspresno vratio izgubljeno (3-2), no već u idućem poenu Federer ponovno stvara prednost (4-2), nakon kojeg odlazi na 5-3. Wawrinka se potom vraća na 5-5 (uz novu pomoć glavnog suca) i ima početni udarac koji Federer zabija u vrh mreže (5-6) i daje sunarodnjaku meč-priliku. No servis 'winnerom' Federer poravnava na 6-6, a zatim kombinacijom tri savršena udarca dolazi do prve meč-lopte koju koristi i ulazi u svoj deveti finale.

Bila je to 15. pobjeda Federera nad Wawrinkom, dok u dvoboj protiv Đokovića ulazi s prednošću 19-17. Finale je na rasporedu u nedjelju od 19 sati po hrvatskom vremenu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider