Tenis
SPORTOVI
Tenis
'Želim ostati upamćena'

Osvojila dva Grand Slama i objavila kraj u 32.: 'Moje mi je tijelo reklo da ne mogu'

Najbolja kineska tenisačica, 32-godišnja Na Li objavila je u službenom priopćenju da završava svoju karijeru zbog ozljede koljena, koja joj priječi da se i dalje natječe na najvišoj razini.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedina azijska osvajačica Grand Slam naslova u pojedinačnoj konkurenciji, pobjednica Roland Garrosa 2011. godine i ovogodišnjeg izdanja Australian Opena, odlučila je poslušati signale koje joj je tijelo slalo već godinama, a posebno nakon posljednje, četvrte operacije koljena.

Prve tri imala je na desnom koljenu, a u srpnju ove godine pod nožem je završilo i njezino lijevo koljeno.

"Nakon prijašnjih operacija sam se uspijevala vraćati, ali ovoga puta sam se osjećala drugačije. Jedan od mojih ciljeva je bio oporaviti se što brže kako bih mogla zaigrati na prvom izdanju WTA turnira u mom rodnom gradu Wuhanu. Koliko god se trudila vratiti se na stoposto svojih mogućnosti, moje mi je 32-godišnje tijelo govorilo da se više nikada neću moći natjecati na najvišoj razini. Tenis je postao previše kompetitivan, predobar i moram biti na sto posto svojih mogućnosti da bih bila konkurentna.''

''Želim otići iz natjecateljskog tenisa upamćena po ovogodišnjem osvajanju Grand Slam naslova i uspona do 2. mjesta na svijetu. Koliko god mi ta odluka teško pala, pomirila sam se s njom. Ne žalim zbog nje", između ostalog je u svom otvorenom pismu napisala Na Li koja je, osim po velikim teniskim ostvarenjima, postala poznata i po svojoj borbi s Kineskim teniskim savezom.

Njezini konstantni obračuni s kineskim teniskim vlastodršcima rezultirali su 2009. godine dopuštenjem za nju i još četiri kineske igračice da treniraju po svom programu i zadrže veći dio novca zarađenog na turnirima, što do tada nije bio slučaj.

Na Li u mirovinu odlazi sa 9 pojedinačnih WTA naslova, od čega je dva osvojila na Grand Slam turnirima, te s još dva trofeja u paru. Zahvaljujući tim rezultatima Na Li se uspela do 2. mjesta na WTA ljestvici. U karijeri je od nagrada na turnirima zaradila više od 16 milijuna američkih dolara te još znatno više od sponzorskih ugovora.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider