Tenis
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"
Tenis
bit će veličanstveno

Đoković u 2016. godini dobiva 'novog' rivala, Federer se kocka s Top 10

U novoj ATP sezoni koja je pred vratima možemo očekivati nastavak dominacije Novaka Đokovića, čiji će glavni konkurent na Touru postati Andy Murray...

Nova ATP sezona udaljena je manje od tjedana dana, a u njoj možemo očekivati novu dominaciju Novaka Đokovića i potencijalno ispadanje Rogera Federera iz kruga petorice najboljih tenisača, moguće i desetorice.

Da dobro se pročitali. Roger Federer objavio je raspored turnira koje namjerava odigrati u 2016. godini, a u njemu nema značajnog dijela sezone. Švicarski genijalac odlučio je propustiti SVE turnire koji će se igrati na zemljanoj podlozi, osim Grand Slama - Roland Garrosa. Razlog su Olimpijske igre u Rio de Jaineru u kolovozu, kojima će Federer podrediti apsolutno sve. Naime, zlato u pojedinačnoj konkurenciji još je jedini veliki naslov koji nedostaje u njegovoj veličanstvenoj karijeri.

Pad Rogera Federera

Federer će propustiti čak četiri turnira iz serije Masters 1000 - Miami, Monte Carlo, Rim i Madrid. Posljednji turnir prije dvomjesečne stanke odradit će u Indian Wellsu, a nakon toga će se okrenuti pripremama i gledati kako mu 950 bodova nestaje. Toliko je naime sakupio u 2015. godini u periodu nakon Indian Wellsa i uoči Roland Garrosa.

Federeru je stoga prijeko potreban dobar start u sezonu, jer nema puno prostora za kiks. U 2015. je osvojio Brisbane i Dubai, a potom je igrao finale Indian Wellsa. Jedino mjesto gdje može nadoknaditi bodove koje će izgubiti je Australian Open, jer je na lanjskom izgubio u 3. kolu od Andreasa Seppija.

Ako Federer slabo krene u sezonu i dodatno izgubi bodove osvojene lani, lako se može dogoditi da ispadne iz kruga petorice najboljih, a moguće i niže. Za one koji ne znaju, za uspjeh na Olimpijskim igrama ATP ne dodjeljuje bodove, a Federer sve svoje planove u ovoj sezone polaže upravo na njih. I, naravno, Wimbledon...

Novak Đoković i četiri Slama - drugi pokušaj

Za razliku od Federera, Novak Đoković nema još namjeru usporiti. Prvi igrač svijeta još nije izbacio svoj kompletni raspored turnira na službenoj stranici, ali Nole ne bi treba propustiti više od jednog Masters 1000 turnira, te će drugu sezonu uzastopno ganjati sva četiri Grand Slama.

Prošle sezone mu je taj nevjerojatni pothvat izmaknuo za dlaku. Točnije, Stanislas Wawrinka mu je uskratio ostvarenje sna na Roland Garrosu, kada je okrenuo Đokovića i slavio s 3:1 u setovima. U 2016. Đoković će biti još fokusiraniji na četiri najveća turnira u godini, ali će također loviti i zlato na Olimpijskim igrama. Bit će to puno kilometara u njegovim nogama, ali u ovom trenutku ne postoji nijedan tenisač koji je pripremljeniji od Đokovića.

Očekujte Đokovića u svim finalima Grand Slam turnira, no teško da će ih uzeti baš sve. Australian i US Open su u pravilu njegovi, no Roland Garros i Wimbledon će ove godine biti veliki izazov za njega. Wimbledon zbog Federera i rasterečenog Murrayja, a Roland Garros zbog Rafe Nadala.

Povratak španjolskog 'matadora'

Tako je. Španjolac je u završnici prošle sezone poslao jasnu poruku svima da nije 'mrtav' i da u njemu itekako još ima materijala za veliki rezultat. Problem sa samopouzdanjem je riješio, a čini se i da su ozljede iza njega. To znači da bi Nadal opet mogao juriti na najjače na svojoj omiljenoj podlozi (zemlji), što znači da će Đoković, ali i svi ostali, morati uložiti znatno veći napor da ga zaustave.

Početak sezone dat će odgovor na puno pitanja kada je riječ o Rafaelu Nadalu. Baš kao i kada govorimo o Andyju Murrayju.

Pred rasterećeni Murrayjem sezona iz snova

Škot je u završnici prošle sezone donio Velikoj Britaniji Davis Cup naslov čime je skinuo i posljednji pritisak javnosti sa svojih ramena. Sada može rasterečeno igrati do kraja svoje karijere, znajući da u svojim rukama ima i Grand Slam naslove i zlato s Olimpijskih igara i Davis Cup. Osim toga uskoro će postati i otac što će mu dati dodatno samopouzdanje i motivaciju.

Murray je u prošlosti pokazao i dokazao da može biti neugodan za svakoga, ali i da je isto tako sam sebi najgori neprijatelj. Kada upadne u 'crnu rupu' iz nje se teško izvlači. No to bi se ove sezone, zbog spomenutih razloga, moglo promijeniti.

Očekujte škotskog tenisača u nekoliko finala iz serije ATP 1000 i u barem jednom Grand Slam finalu. Najveći optimisti smatraju kako bi ovo mogla biti godina njegovih i Đokovićevih okršaja na ATP Touru.

Wawrinka i ostatak 'ekipe' čeka grešku u koracima

Stanislas Wawrinka u posljednje je dvije godine osvojio isto toliko Grand Slam naslova. Prvi je uzeo 2014. kada je u finalu Australian Opena slavio protiv ozlijeđenog Nadala, a drugi je sasvim neočekivano uzeo u Roland Garrosu ove godine kada je pobijedio Đokovića.

Wawrinka najbolje igra na turnirima iz Masters serije 1000 i Grand Slamovima. Tako bi trebalo ostati i ove sezone, no Švicarac neće ponoviti uspjehe iz lanjskih godina. Tu u prvom redu mislimo na Grand Slam naslov.

Ostatak igrača iz Top 10, kao i oni do otprilike 30. mjesta, ponovno mogu očekivati da kupe 'mrvice' koje ostave najbolji tenisači koji neće nastupati na turnirima iz serije ATP 250 i ATP 500.

Tu prije svega mislimo na Tomaša Berdycha, Davida Ferrera, Keija Nishikorija, Kevina Andersona, Jo-Wilfrieda Tsongu... Pad u igri i rezultatima mogu se očekivati kod Feliciana Lopeza, Richarda Gasqueta, Gillesa Simona,  Miloša Raonića.

Novi iskorak u ovoj sezoni mogli bi vidjeti od Davida Goffina, Benoit Pairea, Dominica Thiema, Jacka Socka, Nicka Kyrgiosa pa možda čak i Grigora Dimitrova. Bugarin je puno obećavao, ali zasada se pokazuje da nema glavu za najveće rezultate.

Hrvati u novoj sezoni

Iskorak u kvaliteti tenisa treba očekivati od našeg Borne Ćorića. Problem u prošloj sezoni često je bila snaga, energija u dugačkim mečevima, a zatim i iskustvo. Sve bi to u ovoj sezoni trebalo biti na višoj razini, a samim time bi i njegovi rezultati trebali biti osjetno bolji.

Marin Čilić će i dalje biti kvalitetan igrač na turnirima ATP 250, opasan na turnirima ATP 500, a nadamo se da bi konačno mogao ostaviti i dublji trag na turnirima iz najviše kategorije. Osim osvojeg US Opena 2014. godine, Međugorac nije zaigrao ni u jednom drugom Grand Slam finalu, kao ni u jednom drugom finalu na turniru ATP 1000. Toplo se nadamo da će se to promijeniti.

Ukoliko ga zaobiđu ozljede, Ivo Karlović i dalje će biti opasan protivnik za SVAKOG. S obzirom na godine (36) teško će daleko dogurati na Grand Slam turnirima koji se igraju na tri dobivena seta, osim jedino u Wimbledonu gdje nema toliko igre na travi kao na ostalim podlogama.

Ivan Dodig je u završnici prošle sezone 'oživio' svoju pojedinačnu karijeru te se vratio u Top 100. Trenutno je 87. i taj će renking dalje rasti jer je naš najbolji parski igrač dovoljno kvalitetan za Top 50, pa i više.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider