Tenis
SPORTOVI
Tenis
Sve spremno za spektakl

Miriše na 2005.: Hrvatska još jednom može ispisati povijest

U zadarskoj dvorani Krešimir Ćosić danas započinje polufinale Davis Cupa u kojem Hrvatska dočekuje Francusku. Do tjedan dana uoči susreta Francuzi su bili osjetni favoriti za prolaz u finale, no to se posljednjih dana promijenilo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nastup za goste otkazala su dvojica najboljih pojedinačnih igrača Jo-Wilfried Tsonga i Gaël Monfils. To su dobre vijesti za naš dvojac u singlu, pogotovo zbog otkazivanja Monfilsa. Naime Marin Čilić i Borna Ćorić odigrali su po dva susreta protiv ovogodišnjeg polufinaliste US Opena i upisali su po dva poraza. Ćorić ne zna za pobjedu ni protiv Tsonge, ali zato je Čilić na pozitivnom omjeru 5:1.

Otkazivanje spomenute dvojica prva dva reketa postali su Richard Gasquet i Lucas Pouille. Ćorić će otvoriti polufinale prvim susretom u karijeri protiv Richarda Gasqueta. Obojica nisu u najboljem periodu sezone, no ako je koljeno Borne Ćorića, zbog kojeg je predao 1. kolo US Opena, na 100% onda su šanse za pobjedu na strani našeg igrača.

Gasquet je na američkoj turneji upisao poraze protiv Kevina Andersona, Johna Millmana te nadolazeće britanske nade Kylea Edmunda, koji ga je s 3:0 isprašio na US Openu.

Ćorić je s druge strane do ozljede koljena u četvrtfinalu Cincinnatija imao jako dobro ljeto u kojem je pobijedio nekoliko velikih imena među kojima Rafu Nadala i Nicka Kyrgiosa. Ovaj meč u potpunosti je otvoren i teško je predvidjeti na koju će stranu otići.

Nakon njih na teren izlaze Čilić i Pouille, koji se također dosada nisu susretali. Unatoč lošem nastupu na US Openu i porazu u 3. kolu od Jacka Socka, Čilić je veliki favorit u ovom susretu. Imao je odlično ljeto u kojem je osvojio svoj prvi Masters 1000 turnir u Cincinnatiju, te je pokazao da ako ima svoj dan može pobijediti najbolje igrače svijeta. Pouille je na US Openu upisao nekoliko velikih pobjeda i preokreta, a najupamtljivije ostat će slavlje protiv Nadala u 4. kolu s 3:2 u setovima. No za pobjedu protiv Čilića u dvorani morat će odigrati jedan od najboljih, ako ne i najbolji susret karijere.

U karijeri je Pouille odigrao sveukupno 16 mečeva u dvorani i dobio ih je polovicu. Čilić je pak na omjeru 90 pobjeda i 43 poraza uz sedam osvojenih turnira. Naš tenisač veliki je favorit u ovom susretu da nas odvede do 2:0 ili u najgorem slučaju izjednačenja nakon prvog dana.

Isti igrači trebali bi zaigrati i posljednjeg dana, ukoliko rezultat bude aktivan. Gasquet ima prednost u odnosu na Čilića s dvije pobjede naprema jednoj, dok je Ćorić u jedinom dosadašnjem susretu protiv Pouillea upisao pobjedu. Ono što daje optimizam je činjenica da su ove godine, oba puta u Indian Wellsu, Čilić i Ćorić upisali te svoje jedine pobjede protiv Gasqueta odnosno Pouillea.

Kada su parovi u pitanju tu nema velike filozofije. Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut najbolji su par svijeta, ali u posljednje vrijeme ne igraju posebno dobro. To se pokazalo na Olimpijskim igrama, Cincinnatiju i na malčice US Openu. U Riju su izgubili prvo kolo od Rosola i Štepaneka, u Cincyju drugo kolo od Nestora i Pospišila, dok su na US Openu zaustavljeni u polufinalu.

Riječ je o snažnom paru, ali ne i nepobjedivom pogotovo ako će na drugoj strani mreže stajati Ivan Dodig i Marin Čilić te će ponoviti dvoboj protiv braće Bryan iz prošlog kola. Zasada su prijavljeni Dodig i Marin Draganja, no vidjet ćemo hoće li izbornik Krajan ostati pri tome.

U svakom slučaju bod u parovima bit će, kao i uvijek u mečevima Davis Cupa, ključan. To se pogotovo odnosi na Hrvatsku koja bi u slučaju prednosti 2:1 imala Marina Čilića, u dvorani, na tvrdoj podlozi, u Hrvatskoj protiv Gasqueta. Svaki ljubitelj hrvatskog tenisa odmah bi potpisao takav scenarij.

I da ode u peti odlučujući meč tu je naš Borna Ćorić koji je u ovoj sezoni u DVA navrata dobivao peti meč u Davis Cupu za pobjedu!

Petak

Borna Ćorić – Richard Gasquet
Marin Čilić – Lucas Pouille

Subota

Dodig/Draganja – Herbert/Mahut

Nedjelja

Čilić – Gasquet
Ćorić - Pouille

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider