Tenis
SPORTOVI
Tenis
Svaka čast

Godina iz snova: Čilić dobio veliku nagradu, druga mu izmaknula

Marin Čilić izabran je za humanitarca godine među tenisačima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić dobitnik je Arthur Ashe nagrade koju Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) dodjeljuje za humanitarni rad, dok je Ivo Karlović ostao bez titule Povratnik godine koju je osvojio Argentinac Juan Martin Del Potro.

Čilić je ove godine pokrenuo "Fondaciju Marin Čilić", čiji su ciljevi potpora obrazovnim projektima, kako bi se mladima omogućila školska i sveučilišna naobrazba, dodjela školarina, organiziranje i vođenje kongresa, seminara, radionica te ostalih programa i konvencija na domaćoj i međunarodnoj razini.

"Glavni fokus je pomoći mladima što je više moguće. Želim pružiti priliku klincima koji nemaju mogućnosti slijediti svoje snove," poručio je Čilić.

Među kandidatima za godišnje nagrada ATP-a bio je i Karlović koji je bio među kandidatima za povratnika godine. Ipak, nagradu je osvojio Argentinac Juan Martin Del Potro. Argentinski tenisač se nakon velikih problema s ozljedama i duge pauze vratio na terenu u velikom stilu. Osvojio je srebro na OI u Rio de Janeiru pobijedivši Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, a slavio je i na turniru u Stockholmu. Sezonu je započeo ispod 1,000 mjesta, a završio na 38. poziciji.

Del Potro je postao tek treći tenisač koji je dva puta dobio ovu nagradu. Prije njega to je uspjelo Sergiju Brugeri i Tommyju Haasu.

Nagradu za tenisača koji je najviše napredovao dobio je Francuz Lucas Pouille. Mladi Francuz je ove godine stigao do četvrtfinala Wimbledona i US Opena, a osvojio je i svoj prvi turnir u karijeri, Moselle Open.

Najbolji trener je Šveđanin Magnus Norman, koji je Stanislasa Wawrinku doveo do titule na US Openu, a 'buduća zvijezda' je Amerikanac Taylor Fritz.

Miljenik navijača je Švicarac Roger federer koji je 12. put u karijeri dobio i nagradu za sportsko ponašanje.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider