Tenis
SPORTOVI
Tenis
gdje je granica?

Šarapova nepravedno razapeta? 'Lijek nije doping. On spašava zdravlje'

Marija Šarapova našla se na udaru javnosti zbog korištenja lijeka meldonija...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ponajbolja tenisačica svijeta Maria Šarapova objavila je u ponedjeljak kako je pala na doping testu početkom godine. Ruskinja je 10 godina uzimala lijek Meldonium / Meldonij, koji joj je, kako tvrdi, pomagao u borbi protiv nasljednog dijabetesa i ostalih oblika bolesti.

Lijek se od 1.1.2016. godine nalazi na listi zabranjenih sredstava i po tom principu ruska tenisačica je kriva. Nije reagirala, kao ni njezin tim, na obavijest antidopinške organizacije koja ju je upozorila najmanje pet puta da se s prvim danom 2016. godine mijenjaju neke stvari kada su dopuštena i nedopuštena sredstva u pitanju.

Prekršila je pravila i treba snositi posljedice. No je li to lijek na kojem treba povući granicu?

Izumitelj tvrdi da lijek nije doping

Farmaceutska tvrtka Grindeks koja proizvodi lijek tvrdi da 'nitko pri zdravoj pameti ne pije taj lijek 10 godina. Koristi se četiri do šest tjedana u komadu i tako dva do maksimalno tri puta godišnje'. Dosada tvrtka nije čula da itko u kontinuitetu koristi ovaj lijek, no istovremeno odgovorno tvrdi:

"Meldonij ne može poboljšati učinak sportaša. On pomaže samo kod izbjegavanja problema sa srcem i kod zaštite od ozljeda mišića i njegovih stanica".

Izumitelj lijeka Ivars Kalvins se također oglasio i ponudio nadu ruskoj tenisačici da će se ponovno vratiti na teren.

"To nije doping. Lijek štiti srčane ćelije i poboljšava protok krvi oko srca. To nije isto kao i poboljšanje izvedbe sportaša", tvrdi Kalvins, dok svjetska antidopinška organizacija WADA tvrdi upravo suprotno;

"Lijek je zabranjen zbog dokaza da ga sportaši koriste kako bi poboljšali svoju izvedbu".

Zanimljivo, Meldonij je lijek koji američka administracija za hranu i lijekove nije priznala, no zato ga se puno koristi u svijetu. Mnoge vojske svojim vojnicima daju ovaj lijek preventivno, kako bi očuvali njihovo zdravlje.

"Slab protok krvi uzrokovan je nedostatkom kisika u planinama, avionima, podmornicama i tako dalje. Vojska želi zaštititi svoje vojnike i stoga im daje meldonij", tvrdi Kalvins.

Meldonij je najprodavaniji lijek farmaceutske tvrtke, od čije su prodaje u 2015. godini zaradili preko 82 milijuna eura.

Još nije poznato na koji će način nemarnost Šarapove, koja je kako tvrdi antidopinška organizacija najmanje pet puta bila obavještena da je lijek od 1.1.2016. godine na listi zabranjenih sredstava, biti kažnjena. Prijeti joj kazna i do četiri godine suspenzije, što bi ujedno značio i vjerojatni kraj karijere.

Gdje je granica?

Postavlja se logično pitanje: Gdje je granica između dopinga i dozvoljenog u ovom konkretnom slučaju? Je li doping ako se koristi nešto što spriječava oštećivanje organizma pod najvećim naporima kroz koje prolaze vrhunski profesionalni sportaši? Zašto se dopingom ne smatraju svi sportski 'gelovi', shakeovi ili jednostavno tablete koje sportaši uzimaju ili dobivaju čak i za vrijeme medicinskog 'time-outa' za vrijeme mečeva? Koliko ste puta vidjeli da igrač zatraži liječničku pomoć jer se ne osjeća dobro, stiže doktor i daje mu tabletu koja mu pomaže i istovremeno poboljšava njegovu daljnu izvedbu?

Ukoliko je zaista istina sve što je izumitelj lijeka Kalvins rekao, nema razloga da se kazni Šarapova i svi ostali sportaši koji su pali na doping testu zbog tragova meldonija u krvi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider