Tenis
SPORTOVI
Tenis
Povijesni rezultati

FOTO Oni su Hrvatskoj donijeli daleko najviše dobrih vijesti u 2014.

Sport koji je Hrvatskoj donio najviše dobrih vijesti u 2014. nesumnjivo je tenis. Trijumf Marina Čilića na US Openu događaj je koji je najsnažnije odjeknuo…

No, u ovoj godini postavljeni su i temelji za velike uspjehe u budućnosti. Borna Ćorić i Ana Konjuh postali su najmlađi članovi kluba 100 najboljih, a Donna Vekić osvojila prvi WTA naslov. Od mnogih otpisana Mirjana Lučić, povratnica je godine.

Kralj New Yorka i hrvatska sportska ikona za sva vremena. Marin Čilić taj je status osigurao osvajanjem US Opena. 26-godišnji Međugorac u Flashing Meadowsu igrao je tenis života i na čudesan način ušetao u društvo teniskih besmrtnika. Baš kao i njegov trener Goran Ivanišević 13 godina ranije u Wimbledonu.

"Još uvijek mi je nerealno koliki sam uspjeh napravio, ušao u povijest s ovime. Pogotovo u ovoj modernoj eri s velikim pobjednicima poput Federera, Nadala i Đokovića", izjavio je Čilić.

Najveći hrvatski sportski trijumf u 2014. burno je proslavljen u Čilićevom rodnom Međugorju. Ostvarenjem Marinova sna uslišene su molitve svih njegovih sugrađana.

Po povratku kući pobjednika US Opena dočekalo je 30 tisuća ljudi, a slike iz Međugorja obišle su svijet.

A, teniski svijet u godini na izmaku oduševio je još jedan Hrvat. 18-godišnji Zagrepčanin Borna Ćorić postao je najmlađi tenisač u prvih 100, a poseban odjek imala je njegova pobjeda nad Rafaelom Nadalom u Baselu. No, to je tek početak puta koji ima samo jedan cilj.

"Svačiji cilj je biti prvi na svijetu. Neću trenirati tenis da budem 15. na svijetu", jasan je bio Ćorić.

Sličnom filozofijom vode se i Ana Konjuh i Donna Vekić. 17-godišnja Dubrovkinja u 2014., poput Borne, je postala najmlađa članica kluba prvih 100, a godinu dana starija Osječanka osvojila premijerni WTA naslov.

"Neće biti veliko slavlje, jer ovo nije moj glavni cilj. Mislim da će biti veliko slavlje kad osvojim Grand Slam", rekla je Vekić.

Jednom davno slične je ambicije imala i Mirjana Lučić, no stvari su se jednostavno drugačije rasplele. I kad su već mnogi otpisali 32-ogodišnju Makaranku, uslijedilo je veliko rezultatsko uskrsnuće. Najprije osmina finala US Opena, pa osvajanje turnira u Quebecu. Protiv Venus Williams u finalu. 16 godina nakon posljednjeg naslova u Bolu, Mikica je opet bila na tronu. I dobila nagradu za povratnicu godine WTA toura.

"Znam koliko je težak put prošla i jednostavno sam presretan za nju", izjavio je Čilić.

Kao i mi zbog fantastične godine hrvatskog tenisa. I vrlo obećavajuće budućnosti...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider