Tenis
SPORTOVI
Tenis
Čeka ga Murray

Fenomenalni Đoković izbacio Nadala u tri seta!

Najbolji svjetski tenisač izborio je na impresivan način polufinale Roland Garrosa...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novak Đoković je pobijedio Rafaela Nadala sa 7:5, 6:3, 6:1 i plasirao se u polufinale Roland Garrosa.

Ovo je prva pobjeda Đokovića nad Nadalom u Roland Garrosu nakon šest uzastopnih poraza, a do nje je stigao na način kako je često gubio od Španjolca u Parizu - vrlo uvjerljivo. Đokovićeva pobjeda mogla je biti još brža i uvjerljivija da Nadal nije uspio nadoknaditi zaostatak 0:4 s početka meča. No, gubitak servisa u 12. gemu koštao je Španjolca gubitka seta, a nakon toga povratka za Nadal više nije bilo.

U preostala dva seta najbolji tenisač svijeta nije ostavio nikakve izglede deveterotrukom pariškom pobjedniku. U dva seta na zemljanoj podlozi Nadal je ostao bez ijedne break-lopte, što je nezamislivo iz dana kad je lakoćom, čak i bez izgubljenog seta osvajao naslove u Roland Garrosu.

Nadalu je ovo tek drugi poraz u 72. meču na pariškoj crvenoj zemlji. Prije Novaka Đokovića to je uspjelo samo Šveđaninu Robinu Soederlingu koji je Nadala svladao u osmini finala 2009. godine. Ovim trijumfom Đoković je smanjio zaostatak u međuosbnim mečevima s Nadalom na 21:23, a ovo je tek četvrti put (4:9) da je uspio svladati ljevorukog Španjolca na Grand Slam turnirima. Dosadašnje tri pobjede ostvario je u finalima Wimbledona i US Opena 2011. te Australian Opena 2012.

Đoković se plasmanom u svoje sedmo pariško polufinale izjednačio s Rogerom Federerom, a u Open eri je od ove dvojice uspješniji samo Nadal s devet polufinala. No, svjetski broj 1 se sa spomenutom dvojicom izjednačio po broju uzastopnih polufinala (5) u Roland Garrosu, gdje od 2011. nikada nije ranije poražen na ovom turniru. Ujedno, ovo je Đokoviću 26. polufinale na Grand Slam turnirima u karijeri. U Open eri toliko ih je imao i Andre Agassi, a sljedeći kojeg će srpski tenisač pokušati dohvatiti su Ivan Lendl (28), Jimmy Connors (31) i Roger Federer (36).

Murray ispustio set protiv Ferrera

Đokovićev protivnik u polufinalu bit će Škot Andy Murray koji je eliminirao Španjolca Davida Ferrera sa 7:6 (4), 6:2, 5:7, 6:1.

Bila je to Murrayjeva deseta pobjeda u 16. dvoboju protiv Ferrera, ali prva ostvarena na zemljanoj podlozi. Španjolac je prethodno pobijedio u sva četiri obračuna na zemlji, uključujući i četvrtfinalni dvoboj u Roland Garrosu 2012.

Do svog trećeg pariškog polufinala Murray je mogao doći brže i jednostavnije da je realizirao meč-loptu u desetom gemu trećeg seta. Taj je set Murray otvorio vodstvom 3-0, a nakon što je propustio meč-loptu, izgubio je još dva gema te morao igrati i četvrti set. U njemu je ipak pokazao svoju nadmoć te došao do 15. uzastopne pobjede na podlozi na kojoj do ove sezone nije imao nijedan ATP naslov, a danas se može podičiti pobjedničkim peharima iz Muenchena i turnira Masters serije u Madridu.

Murray je pobjedom u četiri seta postao prvi britanski predstavnik u povijesti, bilo da se radi o tenisaču ili tenisačici, koji je u Roland Garrosu triput bio u polufinalu. No, u Grand Slam kolekciji mu nedostaje pariški finale, a da bi do njega stigao nije se mogao namjeriti na težeg suparnika. U petak ga u polufinalu čeka najbolji tenisač svijeta Srbin Novak Đoković koji s uvjerljivih 7-5, 6-3, 6-1 u srijedu nadigrao deveterostrukog pobjednika Roland Garrosa, Španjolca Rafaela Nadala i tako prekinuo njegov niz nakon 39 uzastopnih pobjeda na pariškoj zemlji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider