Tenis
SPORTOVI
Tenis
hrvat ima recept

VIDEO Federer želi da mu Ljubičić 'zakrpa' jed(i)nu manu u igri

Iako je u teniskoj sezoni stanka, vijest da je veliki Roger Federer angažirao Ivana Ljubičića posebno je 'prodrmala' taj svijet...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Roger Federer objavio je prije samo koji dan, na svojoj internetskoj stranici, da je novi član njegovog trenerskog tima umirovljeni hrvatski tenisač Ivan Ljubičić. Mnogi su ostali zatečeni tom odlukom, no za taj potez postoji i više nego logično objašnjenje.

Iza Federera je fantastična sezona. Švicarac je u 35. godini života sezonu završio na trećem mjestu ATP-jeve ljestvice, osvojio je šest ATP naslova i igrao je u dva Grand Slam finala - Wimbledon i US Open. Oba je puta gubio od najboljeg igrača svijeta Novaka Đokovića.

Federer želi 'tajnu' Ljubičićevog backhanda

Gotovo svi igrači bili bi zadovoljni da s 34 godine na leđima igraju u dva Grand Slam finala, ali ne i Federer. Genije iz Basela i dalje vjeruje da može napredovati, te vjeruje da može osvojiti barem još jedan Grand Slam naslov. Da bi se toga domogao vjerojatno će morati slaviti protiv Đokovića u pet setova i tu dolazimo do odgovora na pitanje zašto Ljubičić?

U dva Grand Slam finala koja je izgubio od Đokovića (1-3 oba puta) Federer je imao 'rupu' u svojoj igri, a to je backhand. Nije tajna da je backhand najslabiji dio Federerove igre, koji Švicarac protiv slabije rangiranih tenisača može 'pokriti'. No kada izađe na teren protiv Đokovića, taj dio njegove igre postaje veliki problem.

Ljubičić je, kao što je svim ljubiteljima tenisa poznato, imao 'bombu' od servisa, snažan forehand i odličan backhand kojim je često znao poentirati. Najveća boljka u Ljubinoj igri bilo je kretanje, no Federer s tim nema problema.

Federer će od Ljubičića prije svega tražiti pomoć u igri s backhand strane. Tražit će odgovor na pitanje 'kako se obraniti od snažnih napada na tu stranu?'. Ako u tome uspije, protivnici, u prvom redu Đoković, neće više 60-70 posto svoje taktike bazirati na motu: 'udaraj po backhandu pa dok ne pukne'.

Edberg je puno donio, ali ne i najbitnije

Podsjetimo, Federer je raskinuo suradnju sa Stefanom Edbergom nakon malo manje od dvije godine suradnje. Zajedno su osvojili 11 ATP naslova, no nijedan Grand Slam. Edberg nikada nije ni namjeravao biti trener, a još manje najboljem tenisaču svih vremena. Trebao je raditi samo u 2014. godini, ali dobri rezultati produljili su njihovu suradnju na dodatnih godinu dana.

Edberg je u Federerovu igru unio dodatnu agresivnost, što je najvidljivije bilo na reternu - Sneak Attack by Roger (SABR) strategija.

Jedan od najboljih trenera svijeta, Brad Gilbert, komentirao je za ESPN ovu odluku švicarskog genijalca.

"Prvo i osnovno, ako ne vjeruješ da možeš napredovati, nećeš ni uspjeti. Federer je imao nevjerojatnu sezonu, no ono što je još čudnije od toga je njegova neutaživa glad za napredovanjem, otvaranjem novih vidika. Nikada neće biti zadovoljan s time što je sudionik finala. On želi pobijediti Novaka Đokovića u meču na pet setova. Angažiranjem Ljubičića on će ponovno početi vjerovati da to može", smatra Gilbert.

Ljubo najbolje poznaje Novaka i zna kako ga usporiti?

Federer i Ljubičić dobri su prijatelji koji su se i prije početka suradnje čuli gotovo na dnevnoj bazi. Dok je naš tenisač bio aktivan često su puta zajedno trenirali uoči i za vrijeme turnira. Kod pokretanja zajedničke suradnje Ljubičiću je sigurno u prilog išla i činjenica da je u dobrim odnosima s Đokovićem, te da mu je susjed u Monte Carlu i ima ga priliku gledati 'svakodnevno'. Možda će upravo Ljubičić ponuditi odgovor na pitanje 'kako usporiti Srbina?'.

Ne zaboravimo, tijekom aktivnih godina na ATP Touru i posljednjih nekoliko sezona kao glavni trener Milošu Raoniću Ljubičić je razvio reputaciju kao sjajan taktičar. Iako je imao 'hendikep' kod kretanja tijekom svoje karijere, Ljubičić je uvijek imao način kako da barem namuči ponajbolje igrače svijeta. Najbolji primjer je 2006. godina i finale Miamija u kojem je poražen u tri tie-breaka od Federera. Bila je to najbolja Federerova sezona karijere u kojoj je upisao 92 pobjede i pet poraza, no Ljubičić je i protiv takvog Švicarca bio jako, jako blizu pobjede.

Isto je primjenio i na Raoniću, koji također nije poznat po svojoj gracioznosti kretanja.

Kažu da je 'svaka promjena dobra promjena'. S nestrpljenjem ćemo čekati 3. siječanj i turnir u Brisbaneu gdje će Federer otvoriti svoju sezonu u kojoj će napuniti 35 godina i u kojoj će tražiti pobjedu protiv Đokovića u velikom meču, velikom finalu - Grand Slam finalu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider