Tenis
SPORTOVI
Tenis
Već iduće godine

Davis Cup odlazi u povijest? Nadire ideja iza koje stoji - nogometaš Barcelone

Da prijedlog bude prihvaćen, mora se složiti dvije trećine sudionika godišnje skupštine ITF-a.

Teniske loptice (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Međunarodni teniski savez (ITF) u ponedjeljak je predstavio svoj plan o pokretanju Svjetskog teniskog kupa, jednotjednog natjecanja koje bi se trebalo održavati krajem studenoga svake godine, a pobjednik tog natjecanja bi ujedno bio proglašen i osvajačem Davis Cupa.

Na Svjetskom teniskom kupu, koji bi se održavao u tjednu u kojemu se tradicionalno igra finale Davis Cupa, na istoj lokaciji igralo bi 18 najboljih muških reprezentacija svijeta koje bi prvo bile podijeljene po skupinama iz kojih bi se najboljih osam plasiralo u četvrtfinale, a od te faze natjecanja igralo bi se na ispadanje.

U svakom meču igrala bi se dva pojedinačna susreta i jedan susret parova na po dva osvojena seta.

"Ovaj prijedlog predstavlja veliki zaokret kako za ITF tako i za tenis. Naš Izvršni odbor podržava ovaj smjeli i ambiciozni plan za budućnost Davis Cupa. Imamo plan stvoriti veliki finale sezone koji će biti festival tenisa i zabave na kojemu će najbolji svjetski igrači predstavljati svoje države u borbi za naslov pobjednika Davis Cupa", objavio je predsjednik ITF-a David Haggerty.

Ukoliko ovaj prijedlog prihvati dvije trećine sudionika godišnje skupštine ITF-a koja će se održati u kolovozu u Orlandu, Svjetski teniski kup mogao bi svoju premijeru doživjeti već sljedeće godine.

Tri milijarde dolara u 25 godina

Za svoj novi projekt ITF je osigurao i glavnog sponzora, investicijsku grupaciju Kosmos, predsjednik i osnivač koje je nogometaš Barcelone Gerard Pique, a koja se obvezala uložiti tri milijarde dolara u sljedećih 25 godina.

Iz ITF-a tvrde kako je već nekoliko velikih svjetskih gradova izrazilo interes za domaćinstvo Svjetskog teniskog kupa.

Prije nego se bude raspravljalo o pokretanju Svjetskog teniskog kupa, ovogodišnja bitka za Davis Cup ide dalje, a Hrvatska ima vrlo dobre šanse da ode jako daleko. Naša reprezentacija u četvrtfinalu Svjetske skupine u Varaždinu dočekuje Kazahstan, a prođe li dalje, u polufinalu će igrati protiv boljeg iz ogleda SAD - Belgija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider