Tenis
SPORTOVI
Tenis
ipak zadovoljni podlogom

Del Potro oprezan: "Hrvatska je favorit, no vidjet ćemo na terenu tko je bolji"

Juan Martin Del Potro i argentinska Davis Cup reprezentacija odradili su press konferenciju tri dana uoči početka finala u Zagrebu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Marin Čilić je sjajan igrač, dobar mi je prijatelj i zaslužuje ovaj trofej, ali i mi ćemo učiniti sve da ga osvojimo", izjavio je najbolji argentinski tenisač Juan Martin del Potro na konferenciji za medije održanoj u press centru Arene Zagreb gdje će se od petka do nedjelje Hrvatska i Argentina boriti za naslov pobjednika Davis Cupa.

Del Potru će ovo biti treće finale, treći pokušaj da se domogne trofeja koji još nijednom nije završio u rukama Argentinaca, iako su kroz povijest imali sjajne tenisače. Momčad, u kojoj su uz Del Potra još i Federico Delbonis, Guido Pella te Leonardo Mayer, pod vodstvom izbornika hrvatskog porijekla Daniela Orsanica, pokušat će dosanjati argentinski san o velikom srebrnom trofeju koji nisu uspjeli osvojiti Guillermo Vilas i Jose Luis Clerc 1981. godine, ni nova generacija predvođena sad već umirovljenim Davidom Nalbandianom i Del Potrom kojem su ozljede uništile dobar dio karijere.

"U Argentini sam Orsanic, ali ovdje me zovite Oršanić"

Hipoteka poraza u dosadašnja četiri finalna nastupa (1981., 2006., 2008. i 2011.), tvrde Argentinci, ne predstavlja dodatni pritisak.

"Ovdje smo da uživamo u trenutku. Dat ćemo sve od sebe da učinimo svoju zemlju ponosnom. To je jedino što možemo učiniti. Samo o tome razmišljamo", istaknuo je izbornik Daniel Orsanic koji nije mogao pobjeći od pitanja o hrvatskim korijenima.

"Ja sam 100 posto Argentinac, tako se osjećam. Imam hrvatsku krv, poštujem svoje korijene i hrvatski narod, ali sam ovdje kako bih predstavljao Argentinu i argentinski dio svoje obitelji. Koliko je meni poznato, nemam rodbine u Hrvatskoj. Dobio sam nekoliko poruka od ljudi koji nose prezime Oršanić, ali mislim da nismo u rodbinskoj vezi. Možda ću imati priliku upoznati ih, ali nemam nikakve veze s ljudima iz Hrvatske."

U pripremi velikog finala Argentinci su dosta prašine podigli pitanjem o brzini podloge, plašeći se snage servisa hrvatskih tenisača. No, nakon prvog treninga u Areni Zagreb, shvatili su da je njihov strah bio neopravdan.

Podloga sporija od očekivanog

"Uvjeti su vrlo dobri za obje momčadi. Očekujemo dobre mečeve ovog vikenda. Mirni smo jer je podloga napravljena prema kriterijima ITF-a", rekao je Orsanic.

"Podloga je dobra. Kad igraš protiv Čilića ili Karlovića, podloga je važna, jer su njihovi servisi vrlo snažni. No, mislim da je podloga dobra za sve. Nismo birali podlogu, to je njihova prednost. Oni su favoriti u ovim uvjetima, a mi ćemo dati sve od sebe", rekao je Del Potro koji iznimno poštuje hrvatske tenisače, a posebno vršnjaka Čilića od kojeg je stariji samo pet dana.

"Marin je sjajan igrač. Poznajemo se od 12. godine, zajedno smo teniski odrastali i imamo slične karijere. Dobar mi je prijatelj na Touru i zaslužuje biti šesti tenisač svijeta. Odličan je igrač i zaslužuje trofej, ali i mi ćemo učiniti sve da ga osvojimo", rekao je pobjednik US Opena 2009. o osvajaču istog turnira pet godina poslije.

I jednom i drugom u teniskoj biografiji zasada nedostaje Davis Cup trofej. Del Potro je već izgubio dva finala, Čiliću je ovo prvo. Njihov međusobni dvoboj u nedjelju, mogao bi jednom od njih donijeti veliku radost, a u taj dvoboj Argentinac će donijeti prednost od 8-2 u međusobnim mečevima.

Delpo dobio zadnjih pet protiv Čilića

"Prijašnji mečevi ne znače puno. Ako ću igrati protiv njega u nedjelju, vidjet ćemo što će se dogoditi, ali prvo razmišljam o meču u petak."

Argentinci u tom dvoboju očekuju sraz Del Potra i Karlovića, iako nisu odbacili mogućnost da se na terenu pojavi i Borna Ćorić pa se zato pripremaju za obojicu, prvenstveno misleći samo na svoju momčad.

"Ovo je novo finale, novo sjajno iskustvo. Imamo samopouzdanja. Imamo dobru momčad, imam dobre suigrače. Moglo bi to biti sjajno iskustvo za nas. No, želimo biti što mirniji. Ovo je poseban trenutak za nas i vrlo smo pozitivni", rekao je Del Potro i gurnuo Hrvatsku u status favorita:

"Oni imaju Čilića koji je završio s najboljim renkingom u karijeri, Karlović je imao sjajnu sezonu, Ćorić se oporavio ekstremno brzo. Oni su favoriti, ali na terenu ćemo vidjeti tko je bolji."

Iako su ove godine sve susrete igrali u gostima, Argentinci su u svim dvobojima imali glasnu podršku pa takvu očekuju i u zagrebačkoj Areni.

"Nisam puno čuo o hrvatskim navijačima. Znamo da dolazi puno Argentinaca. Vjerujem da će biti odlična atmosfera, jer ovo je finale. Argentinski navijači znaju biti glasni pa očekujemo dobru podršku", izjavio je ljevoruki 26-godišnjak Guido Pella koji je debitirao ove sezone u Davis Cupu i donosio važne pojedinačne bodove u Poljskoj i Velikoj Britaniji te u paru s Del Potrom u četvrtfinalu protiv Italije.

Sudeći prema dosadašnjim mečevima u ovoj godini, Pella je favorit za mjesto drugog igrača u pojedinačnim mečevima i najvjerojatniji suparnik Marina Čilića u petak. Daniel Orsanic mu je dao priliku protiv Poljske i Velike Britanije kad se igralo u dvorani na tvrdoj podlozi, a Pella (ATP - 59.) je od tri pojedinačna dvoboja izgubio samo od najboljeg svjetskog tenisača Andyja Murrayja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider