Tenis
SPORTOVI
Tenis
'Očekujem ispriku'

Čilićeva drama: Podršku su mi pružili Nadal, Federer, Murray...

'Bili su to najgori dani moje karijere i života, a neovisno da li su pogriješili slučajno ili namjerno, od Međunarodnog teniskog saveza (ITF) očekujem javnu ispriku, kazao je na konferenciji za novinare u Zagrebu hrvatski tenisač Marin Čilić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U svom prvom obraćanju javnosti u Hrvatskoj nakon pozitivnog nalaza na dopinškoj kontroli, zbog kojeg je pauzirao četiri mjeseca, a nakraju se ispostavilo da pozitivni nalaz nije ni postojao, što je potvrdio Sud sportske arbitraže (CAS), Marin Čilić je zatražio ispriku od ITF-a.

Naime, Međunarodna teniska federacija je, nakon njegova povlačenja iz Wimbledona, objavila da je u njegovom dopinškom nalazu od 1. svibnja iz Muenchena pronađen nedopušteni sastojak niketamid. Čilić je tvrdio kako je nehotice unio zabranjenu supstancu u svoj organizam koristeći tablete glukoze koje je kupio u ljekarni.

ITF je Čilića kaznio sa devet mjeseci zabrane nastupa, ali je nakon Čilićeve žalbe u petak Arbitražni sud za sport (CAS) tu kaznu smanjio na četiri mjeseca, pa se u prošli ponedjeljak Čilić vratio tenisu nastupivši na ATP turniru u Parizu.

"Bilo je iznimno neugodno prolaziti kroz proces i saslušanja na kojima tužitelji pokušavaju na sve načine dokazati nemoguće. Dogodila se pogreška, ispada da su me optužili s pogrešnom supstancom, a iako sam bio iskren i pošten, te cijelo vrijeme surađivao s ITF-om, oni su me optužili da sam supstancu uzimao s namjerom, te tražili čak i veću kaznu. Srećom, imao sam vrhunske odvjetnike koji su pred CAS-om dobili slučaj ", kazao je Čilić koji je objasnio da farmakološki nalaz nije bio pozitivan na sporni niketamid, već na njegov marker, koji nije zabranjena supstanca, ali ostaje u tijelu puno duže.

"Moji odvjetnici su u pripremi za prvo saslušanje tražili slične sučajeve uzimanja glukoze i pronašli pet-šest, u kojima je niketamid pronađen u tijelu ili isti dan ili najduže jedan ili dva dan nakon testiranja, a ne pet dana kako je navodio ITF. Istraživanja su dokazala da je efekt te supstance maksimalno dva sata, pa nema ni govora o nekakvome pokušaju varanja. Jako su me oštetili, prošao sam kroz težak period mojeg života u kojem ništa nije bilo u mojim rukama. Srećom, završilo je i mogu se opet posvetiti tenisu", kazao je Čilić, koji je kazao da neće pokrenuti sudski postupak protiv ITF-a jer bi mu "to odnijelo i previše energije".

Podrška došla od Nadala, Federera, Murrayja...

Čilić je dodao kako se malo pribojavao reakcije ostalih igrača nakon povratka na turniru u Parizu, ali da je sve prošlo u najboljem redu.

"Rafael Nadal mi je odmah dao podršku, također i Roger Federer i ostali, a Andy Murray mi je poslao poruku. Stekao sam dojam da stoje iza mene, te da nijednom nisu posumnjali u moju nedužnost. Bilo je, zapravo, kao da uopće nisam bio odsutan", kazao je Čilić, koji je objasnio i svoje povlačenje iz Wimbledona, gdje je predao dvoboj 2. kola.

"Moji odvjetnici su me savjetovali da slučaj dopinga ne komentiram medijima, a iz ITF-a su vršili pritisak da odustajem od igranja. No, već u 1. kolu Wimbledona, ne toliko tijekom meča, već poslije, osjetio sam jake bolove u koljenu. Odlučio sam ne pogoršavati stanje svoje ozljede, ali i ne pogoršavati svoju situaciju s ITF-om, te sam odmah obavio manju opraciju u Monte Carlu, gdje sam primio injekcije u oba koljena i nekoliko dana proveo na štakama. Kako se iz Wimbledona ne možete povući samo tako, već mora postojati dobar razlog, a u mome slučaju je to ozljeda, imam sve dokumentirano", naglasio je Čilić, koji se raduje novoj sezoni.

"Cijeli ovaj slučaj, koji je sada iza mene, daje mi ogromnu motivaciju za sljedeću sezonu. Već u Parizu sam uživao u tenisu, ali i jako popravio neke moje nedostatke u igri, poglavito servis, što moram zahvaliti mojoj suradnji s Goranom Ivaniševićem", zaključio je Čilić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider