Tenis
SPORTOVI
Tenis
Nakon 11 godina

Čilić ušutkao kritičare i odveo Hrvatsku u veliko finale!

Postojao je strah da bi Marin Čilić mogao biti umoran zbog dva odigrana meča u četiri seta u razmaku od 24 sata, no prvi hrvatski reket održao je svoje obećanje nakon što su on i Ivan Dodig donijeli Hrvatskoj drugi bod protiv Francuske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

'Nema kalkulacija. Bit ću maksimalno spreman', poručio je Čilić.

Tako je i bilo! Richard Gasquet bio je više-manje statist u četvrtom susretu polufinala Davis Cupa. Čilić je pomeo 17. igrača svijeta s 3:0 u setovima i poslao Hrvatsku u finale. Od prvog se poena vidjelo da je Čilić unutra i da ga ništa neće zaustaviti da s trećim osvojenim poenom ovog vikenda odvede Hrvatsku u finale. Podsjetimo, prvog dana Čila je s 3:1 bio bolji od Lucasa Pouillea, a onda je s Dodigom u paru sredio i prvu kombinaciju svijeta Herberta i Mahuta.

Iako nije bilo prva dva francuska reketa, Jo-Wilfrieda Tsonge i Gaëla Monfilsa, Čilić je dokazao da je pravi vođa ove reprezentacije koji kada je pravi može pobijediti gotovo svakog. Još je jedino Novak Đoković ostao nerješiva zadaća za Međugorca.

Čilić je često znao biti kritiziran od strane navijača i novinara zbog svojih nekonstantnih partija, no s ovakvom izvedbom ovog vikenda začepio je usta svima! Uz podršku kakvu je imao s tribina dvorane Krešimira Ćosića odlična igra jednostavno nije mogla izostati.

Navijači i Čila disali kao jedno

Posebno treba pohvaliti navijače koji su posljednjeg dana do posljednjeg mjesta popunili dvoranu. Neki su sjedili i na stepenicama da svjedoče povijesnom uspjehu ove generacije. Bili su glasni od samog početka i kako je meč odmicao oni i Čilić rasli su zajedno! Spomenimo sAmo situaciju kod servisa za prvi set (5:3). Gasquet je osvojio prvi bod u gemu, a publika zaorila 'Marin Čilić'. As! Francuz je dobio idući poen za 15:30, navijači su se ponovno digli na noge, As! Spasio je i break-loptu odličnom igrom, a potom osvojio prvu dionicu!

Drugi i Treći set bili su praktički šetnja! Čilić je svaki veliki poen proslavljao podignutom šakom prema navijačima, koji su na to uzvraćali gromoglasnim navijanjem. Savršeno su se nadopunjavali do samog kraja kada je pokupio ovacije prepunog Višnjika! Neka tako bude i u finalu, ako bude sreće ponovno u Hrvatskoj.

11 godina kasnije ponovno finale

Hrvatska je tako po drugi put u svojoj povijesti izborila finale Davis Cupa, nakon što je 2005. godine otišla do kraja. Tada su reprezentaciju do trofeja predvodili Ivan Ljubičić i Mario Ančić, a danas su to napravila trojica 'mušketira' Marin Čilić, Ivan Dodig i Borna Ćorić. Ne treba zaboraviti ni Franka Škugora koji je s Dodigom donio jedan od tri boda protiv Belgije u Liegeu u 1. kolu ove sezone.

Hrvatska će vjerojatno biti domaćin finala, jer Argentini protiv Velike Britanije treba još bod, a njega bi gotovo sigurno trebao donijeti Juan Martin del Potro. On je prvog dana iznenadio Andyja Murraya, a sada istu igru treba ponoviti protiv drugog britanskog reketa. Ukoliko pobijedi, on i društvo bit će gosti lijepe naše.

Zanimljivo je da smo s Argentincima na omjeru pobjeda i poraza 0-3 i da smo sva tri puta igrali u četvrtfinalu. Godine 2002. u Buenos Airesu i 2006. u Zagrebu odlučivao je peti meč, a 2012. u Buenos Airesu Del Potro je u četvrtom meču sredio Čilića.

Ukoliko kojim slučajem DAniel Evans ili Kyle Edmund iznenade Del Potra, onda će Hrvatska gostovati u Velikoj Britaniji.

Finale Davis Cupa na rasporedu je 25-27 studenog.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider