Tenis
SPORTOVI
Tenis
đoković jako motiviran

Sve što trebate znati uoči ATP Finalsa: Čilić već na startu mrsi račune novom broju 1?

Pred ljubiteljima tenisa dva su vrlo uzbudljiva tjedna. Najprije se u Londonu igra završnica osmorice najboljih tenisača današnjice, a potom i slijedi finale Davis Cupa u Zagrebu...

U nedjelju u londonskoj O2 Areni započinje posljednji teniski turnir sezone, ATP World Tour Finals! Na njemu će se po drugi put u svojoj karijeri naći i najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić, koji trenutno igra u sjajnoj formi i s puno samopouzdanja dolazi u glavni grad Engleske.

Najbolja osmorica tenisača u 2016. godini, izuzev Rafaela Nadala koji je otkazao ostatak sezone zbog ozljede, borit će se za polufinale kroz dvije skupine. Podijeljeni su u John McEnroe i Ivan Lendl grupu. Čilić je smješten u težu skupinu, zajedno s novim brojem 1 Andyjem Murrayjem, osvajačem US Opena Stanom Wawrinkom i sjajnim Japancem Keijem Nishikorijem.

Skupina John McEnroe

Loša stvar uoči početka turnira za našeg igrača je statistika koja kaže da protiv sve trojice Čilić ima negativan omjer pobjeda i poraza. S Murrayjem je na 3-11, Wawrinkom 2-10, a Nishikorijem 5-7. No, u posljednjim ogledima ove sezone je slavio i protiv Škota i protiv Japanca. Jedino je u zadnjem dvoboju bolji bio Wawrinka.

Čilić ne pamti po dobrome O2 Arenu jer je u prvom nastupu upisao sva tri poraza, od kojih su prva dva bila vrlo uvjerljiva. Đokoviću je uzeo dva gema, Berdychu četiri, a onda je u rezultatski nevažnom dvoboju uzeo set Wawrinki. No, ove godine podloga je nešto brža, a to će napadački orijentiranom Čiliću itekako dobro doći.

Marin će svoj nastup u Londonu otvoriti u ponedjeljak susretom protiv novog broja 1 na svijetu - Murrayja. Osim što je slavio u posljednjem dvoboju općenito, Čilić je slavio i u njihovom posljednjem ogledu u dvorani! Bilo je to prije dvije i pol godine u Rotterdamu (2:0).

Sjajnom završnicom sezone te nešto slabijom Novaka Đokovića, Andy Murray po prvi je put u svojoj karijeri zasjeo na tron svjetskog tenisa. No i dalje nije sigurno da će na tom mjestu i završiti nakon ovog turnira. Murray nema puno bodova za izgubiti od lani kada je upisao samo jednu pobjedu, dok istovremeno Đoković ima za braniti praktički maksimalni broj bodova.

Murray je pred domaćom publikom prvi favorit skupine i to je svima jasno. Ali treba uzeti u obzir da će po prvi puta na turniru zaigrati kao broj 1 i to će mu, uz pritisak domaće publike, biti dodatno opterećenje. Možda upravo to povećava šanse našem Čiliću da u tom prvom meču pokuša iznenaditi sjajnog Škota.

Murray protiv svakog tenisača u skupini ima pozitivan omjer pobjeda i poraza (Wawrinka 9-7, Nishikori 7-2) i teško je zamisliti da ne završi među dvojicom igrača koji idu u polufinale.

Wawrinka je na papiru drugi favorit skupine, no njegova forma nije na zavidnoj razini. To se najbolje vidjelo na posljednjem turniru, Mastersu u Parizu, gdje je izgubio u prvom meču protiv 91. igrača svijeta Lennarda Struffa. Ovo će mu biti četvrti nastup na završnici u Londonu, a u prethodna tri je svaki put gubio u polufinalu.

Nishikori također ne izgleda svježe u završnici sezone, iako njegovi posljednji rezultati sugeriraju da će biti neugodan suparnik svima. Igrao je finale Basela gdje je izgubio od Čilića, a potom je neobjašnjivo poražen od Jo Wilfrieda Tsonge u Parizu nakon što je prvi set dobio rezultatom 6:0. Bit će mu ovo treći nastup, nakon što je u prvom igrao u polufinalu, a u drugom završio u skupini s dva poraza i pobjedom.

Skupina Ivan Lendl

U skupini Ivan Lendll nalaze se branitelj naslova Novak Đoković, Miloš Raonić, Gaël Monfils i Dominic Thiem. Monfils i Thiem su debitanti na ovom turniru i po mnogima sigurni kandidati za ispadanje već u grupnoj fazi natjecanja.

Monfils je u završnici sezone imao problema s ozljedom, pa je nastupio na samo jednom dvoranskom turniru. Bilo je to u Stockholmu gdje ga je u 2. kolu porazio 61. igrač svijeta Gastao Elias. Početkom godine je igrao finale dvoranskog turnira u Rotterdamu gdje je izgubio od Martina Kližana.

Monfils u pravilu igra dobro u dvorani i ima četiri ATP naslova. No pitanje u kakvoj formi stiže u London i koliko može parirati ostatku društva.

Thiem je uoči ovog turnira upisao pobjedu i dva poraza na dvoranskim turnirima. Na domaćem terenu u Beču porazio ga je Viktor Troicki, a u Parizu ga je lakoćom pobijedio Jack Sock. Dvorana nije omiljena podloga mladog Austrijanca, a to govori i njegov omjer pobjeda i poraza (19-18). Doduše igrao je finale Marseillea u rujnu, no tamo ga je glatko porazio Lucas Pouille.

Miloš Raonić dolazi u O2 Arenu nakon što je predao polufinale Pariza Andyju Murrayju i time mu otvorio put prema broju 1. Je li 100 posto spreman ili će probati zaigrati pa kao 2014. godine odigrati dva meča i predati treći, tek treba vidjeti. Tada su ga glatko s 2:0 u setovima porazili Federer i Murray, a onda je odlučio odustati od daljnjeg nastupa.

Raonić je strašan server i brza dvoranska podloga savršeno bi mu trebala odgovarati, no ukoliko ima bilo kakvih zdravstvenih problema bit će to velika borba za prolaz u polufinale.

Đoković je peterostruki osvajač ovoga turnira i na njega ne treba trošiti previše riječi. Dovoljno je reći da nije izgubio meč protiv bilo kojeg suparnika u svojoj skupini te da će zasigurno biti jako motiviran da pokaže kako je on i dalje najbolji igrač svijeta.

Đoković je "sigurni" polufinalist iz ove skupine, no na koga će naletjeti iz druge, puno teže grupe, teško je reći. Tko god da bude, neće mu biti lako s obzirom da je protiv Čilića i Wawrinke izgubio posljednje mečeve, a upravo su oni najveći kandidati za to eventualno drugo mjesto koje vodi na prvog iz skupine Lendl.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider