Tenis
SPORTOVI
Tenis
nema namjeru stati

Hrvatska ima 'bombarderku': Konjuh 'razvalila' ponajbolju obranu svijeta!

Imali smo visoka očekivanja od naših tenisača uoči US Opena, ali ni u snu nismo mislili da će naša posljednja predstavnica, i to u samoj završnici turnira, biti 18-godišnja Dubrovčanka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mlada Dubrovčanka Ana Konjuh popravila je svoj najbolji rezultat karijere nakon što je u noći s ponedjeljka na utorak slavila protiv Agnieszke Radwanske i plasirala se u četvrtfinale US Opena! Najbolji je to rezultat na Grand Slam turnirima za hrvatski ženski tenis u posljednjih 12 godina!

Umirovljena Karolina Šprem posljednja je hrvatska tenisačica koja je zaigrala u četvrtfinalu nekog Grand Slam turnira. Bilo je to 2004. godine u Wimbledonu, gdje je izgubila od Amerikanke Lindsey Davenport sa 6:2, 6:2. Od tada hrvatski ženski tenis mogao se veseliti najviše 4. kolu koje je prije dvije godine na US Openu izborila Mirjana Lučić-Baroni.

Puno naučila u dva mjeseca

Konjuh se prije malo više od dva mjeseca obračunala s istom suparnicom koju je noćas savladala, ali u 2. kolu Wimbledona. Tada je u dva navrata servirala za meč u trećem setu, ali ju je oba puta 'pojela' trema. Nakon toga se ozlijedila u pokušaju da dostigne jednu lopticu, a to je iskusna Poljakinja znala iskoristiti i probiti se u 3. kolo. Od tada su prošla dva mjeseca i šest dana u kojima je Ana jako puno naučila!

 

Wauu.. A night to remember thanks everyone for their support and kind messages#quarterfinal #usopen #dreamcometrue

A photo posted by Ana Konjuh (@anakonjuh) on

U New Yorku trema gotovo u nijednom trenutku nije bila vidljiva. Možda malo na servisu za prvi set kada je Radwanska od 40:15 stigla do break-lopte, ali tri uzastopna poena Dubrovčanke riješila su taj problem. Ta lopta za obrat i dvije u prvom servis gemu naše tenisačice na otvaranju meča bile su JEDINE koje je izborila poljska igračica u cijelom meču! Da, toliko je dobro odigrala Ana Konjuh!

Probijala ponajbolju obranu kao da ne postoji

Za one koji nisu na 'ti' s tenisom, Agnieszka Radwanska bivša je druga igračica svijeta, a trenutno i dalje drži visoko 4. mjesto na WTA ljestvici. Ima 19 WTA titula i jedno Grand Slam finale (Wimbledon 2012. godine). No ono što je najzanimljivije u cijeloj situaciji, Radwanska je jedna od najboljih defanzivnih tenisačica na WTA Touru, a Konjuh je probijala njezinu obranu u 38 navrata u dva odigrana seta! To je rezultat winnera kojim se ne bi posramila ni Serena Williams, najdominantnija igračica svih vremena.

Winneri su frcali sa svih strana! Iz servisa, forehanda, backhanda, reterna, voleja na mreži... Kada god je imala priliku Konjuh bi potezala bez imalo ustručavanja i to je ono što krasi njezin stil tenisa. Osim napadačke igre mlada 18-godišnjakinja ima i sasvim solidnu obranu i još puno prostora za napredak u svojoj igri!

Nakon defanzivke slijedi nešto sasvim drugačije

Njezina iduća suparnica, Karolina Pliškova, igrala je gotovo dva i pol sata protiv Venus Williams i slavila u konačnici sa 7:6 u tie-breaku trećeg seta. No konačni zbroj winnera u meču glasio je 33, što je malo za igračicu koja ima metar i 85, te slovi za jednu od najjačih udaračica uz Serenu Williams, Garbine Muguruzu i Madison Keys.

Hrvatski tenis uglavnom je bio poznat po tenisačima i njihovim sjajnim servisima koji izluđuju suparnike. Goran Ivanišević, Ivan Ljubičić, Ivo Karlović, Marin Čilić, Mario Ančić... Svi su oni dovodili i dan danas dovode svoje igrače do ludila neukrotivim servisima. Nakon njih hrvatski je tenis dobio još jednu 'bombarderku', ali u ženskom liku. Konjuh osim servisa ima i snažne udarce iz terena te je u stanju probiti svaku obranu već sada na WTA Touru... a tek joj je 18 godina! Što očekivati za godinu, dvije, tri kada još malo sazrije, ojača i očvrsne u glavi?

Ne treba tako mladu igračicu dizati u nebesa nakon ovakvog rezultata (koji još nije konačni), ali treba naglasiti da je Konjuh ispisala novu prelijepu stranicu hrvatske teniske povijesti i da je pred njom velika karijera ako će nastaviti ići u istom smjeru kao i dosada.

No živimo zasada u sadašnjosti. U srijedu naša tenisačica izlazi na teren protiv 11. igračice svijeta, Čehinje Karoline Pliškove. Dosada se nisu susretale na WTA Touru i to će biti jedno sasvim novo iskustvo za mladu Dubrovčanku. Nakon ponajbolje defanzivke na svijetu slijedi jedna od najmoćnijih napadačica. Ali ne treba brinuti, pitat će se i našu Konjuh nešto u tom meču.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider