Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Drama u produžecima

FOTO Gotovo je! Njemačka golom Götzea u 113. minuti postala svjetski prvak!

Njemačka je po četvrti put u povijesti postala svjetski prvak nakon što je u finalu na Maracani nakon produžetaka pobijedila Argentinu 1-0...

Trenutak odluke dogodio se u 113. minuti kada je Mario Götze svladao Sergija Romera.

Njemačkoj je to četvrti naslov svjetskog prvaka čime se izjednačila s Italijom, koja također ima četiri titule. Uspješniji je samo Brazil s pet naslova. 'Elf' je bio najbolji i 1990. u Italiji, 1974. pred svojim navijačima, te 1954. u Švicarskoj. Argentina je, pak, u svom petom finalu upisala i treći poraz. 'Gaučosi' su bili drugi i na premijernom prvenstvu 1930. u Urugvaju, te 1990. u Italiji kada su također u finalu izgubili od Njemačke.

Za Nijemce je finale loše počelo i prije prvog sučevog zvižduka jer se na zagrijavanju ozlijedio Sami Khedira, a umjesto njega u momčad je uskočio Christoph Kramer. Međutim, nakon pola sata i on je morao iz igre jer je dobio neugodan udarac u glavu. Umjesto veznjaka Borussie Mönchengladbach u igru je ušao Schürrle. Njemačka je u prvih 20 minuta bila bolja, imala je inicijativu i daleko veći posjed lopte, no nikako nije uspjevala probiti dvostruki argentinski blok. Prvu pravu priliku na utakmici imali su Argentinci u 21. minuti kada je Higuain izbio sam pred Neuera, ali je sa 16 metara pucao pored gola. Napadača Napolija gurnuo je u priliku Kroos neoprezno vrativši loptu svom vrataru.

U 37. minuti vidjeli smo i prvu opasnost pred argentinskim vratima. Müller je probio stranu, gurnuo povratnu lotu koju je opalio Schürrle, no Romero je bio na mjestu. Tri minute kasnije paniku pred vratima 'elfa' je složio Messi probivši lijevi bok, no njegov pokušaj su zajednički blokirali Boateng i Neuer. U poluvremenu bez pravih prilika najbliže golu bila je Njemačka u 45. minuti. Kroos je ubacio iz kornera, a Höwedes je uzdrmao vratnicu.

Na otvaranju drugog dijela argentinski izbornik Sabella uveo je u igru Aguera i 'Gaučosi' su daleko odlučnije krenuli u nastavak. Već u 47. minuti Messi je imao zicer, no pucao je pored gola. Prvu priliku u nastavku Njemačka je imala u 59. minuti kada je Klose pucao glavom, no nedovoljno jako. U 75. minuti je ponovo zaprijetio Messi, no njegov udarac je bio neprecizan. Najbolju priliku u nastavku njemačka reprezentacija je imala u 82. minuti kada je Kroos na povratnu loptu Özila s ruba kaznenog prostora pucao pored gola. Do konca regularnog dijela utakmice više nije bilo prilika pa se otišlo u produžetke.

Njemačka je do vodstva mogla doći već u prvoj minuti produžetka, no Romero je sjajno obranio udarac Schürrlea kojeg je još ljepše uposlio Götze. Svoju veliku priliku Argentina je dočekala u 97. minuti kada je Palacio sjajno prsima primirio ubačaj Gaga, te izbio ispred njemačkog vratara, ali potom katastrofalno pucao. Napadač Intera je pokušao prebaciti Neuera, no to je uradio loše. Trenutak odluke dogodio se u 113. minuti kada je Götze zatresao argentinsku mrežu. Veliki dio posla obavio je Schürrle koji je probio po krilu, te sjajno ubacio, a Götze je primio loptu na prsa te je poslao pored Romera.

NJEMAČKA - ARGENTINA 1-0

RIO DE JANEIRO. Stadion Maracana - 74,738 gledatelja; Sudac: Nicola Rizzoli (Italija);

Strijelci: 1-0 Götze (113)

Žuti kartoni: Schweinsteiger, Schürrle / Mascherano, Agüero

NJEMAČKA: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Kramer (od 31. Schuerrle) - Müller, Kroos, Özil (od 119. Mertesacker) - Klose (od 88. Götze)

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Mascherano, Biglia, Perez (od 86. Gago) - Messi, Lavezzi (od 46. Aguero), Higuain (od 77. Palacio)

(Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider