Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Teška (?) ozljeda Pranjića

Jelavić zakucao za pobjedu koju ne možemo slaviti

Hrvatska reprezentacija je slavila protiv Australije u Salvadoru...

PRATITE SVE VIJESTI UOČI SVJETSKOG PRVENSTVA U BRAZILU

Hrvatska je pobijedila Australiju 1:0, a strijelac jedinog pogotka bio je Nikica Jelavić u 58. minuti.

U svojoj omiljenoj formaciji, 4-2-3-1, Niko Kovač je krenuo u posljednju provjeru uoči Svjetskog prvenstva u Brazilu. Suprotstavio je Australcima kombiniranu postavu i gotovo sigurno će za okršaj s Brazilom na otvaranju SP-a biti nekoliko novih lica u sastavu. Prije svih to se odnosi na nezamjenjivi trio Ćorluka-Rakitić-Olić koji nije pronašao mjesto u početnom sastavu protiv Socceroosa (nije ni Mandžukić, ali on protiv Brazila ne može igrati zbog suspenzije).

Eduardo najbliže golu u prvom poluvremenu

Umjesto dvojca kojeg je dosad preferirao na stoperskim pozicijama (Ćorluka-Schildenfeld) Kovač je zaigrao s Vidom i Lovrenom, zbog čije nesmotrenosti je Hrvatska umalo primila pogodak poslije niti pola minute igre. U najboljoj namjeri Lovren je htio jednu naoko bezazlenu loptu proslijediti na lijevo za Pranjića, presjekao je to dodavanje Tim Cahill, ali srećom je otišao s loptom previše udesno da bi Australija uspjela ozbiljnije zaprijetiti.

Hrvatska prvi put prijeti u 14. minuti kada Ryan boksa Modrićev ubačaj iz slobodnog udarca, da bi u idućih 10 minuta Vatreni dvaput spoznali s koliko su agresivnosti Australci pristupili ovom dvoboju. Prvo je u 19. Eduardo ostao ležati nakon nasrtaja Davidsona, ali se ipak pridigao i niti minutu kasnije uspio stići na povratnu loptu Jelavića te opaliti prizemno s 10-ak metara, ali je australski vratar Ryan uspio to obraniti.

Bolna grimasa na Pranjićevom licu

Nažalost, nekoliko minuta kasnije Danijel Pranjić je ostao ležati nakon duela s australskim Hrvatom Ivanom Franjićem. Kontakt nije djelovao žestoko, ali vrlo ružno je izgledala scena u kojoj se Pranjić srušio na travnjak. Travnjak je napustio uz pomoć liječničke ekipe, a ako je suditi prema bolnoj grimasi na njegovom licu - nije dobro. Nema sumnje kako će se već tijekom subote znati hoće li Pranjić moći nastupiti na Svjetskom prvenstvu, a ukoliko ne bude mogao, bit će to prava katastrofa za izbornika Kovača, koji je već ranije ostao i bez Ivana Strinića. Doduše, Kovač će sada imati pravo pozvati novog igrača, a za očekivati je da će to biti Hrvoje Milić, koji iza sebe ima sjajnu sezonu u ruskom Rostovu.

Pranjića je zamijenio Vrsaljko, a s naše klupe mogli su se čuti povici: "Sad ćemo i mi tako!" Hrvatska ipak nije odgovorila prljavom igrom, a do kraja prvog dijela naši nisu uspjeli stvoriti bolju šansu od onog Eduardova udarca iz 20. minute. Australci su čak i zabili, ali je njihov pogodak iz 41. minute opravdano poništen zbog zaleđa. U prvih 45 minuta naša reprezentacija je djelovala dosta sterilno, ali treba istaknuti kako je cijeli taj period ostao u sjeni dosta čvrstih startova Australaca i Pranjićeve ozljede.

Vatreni rutinski iskontrolirali utakmicu nakon vodstva

U nastavak se ušlo nešto opreznije, a do prve situacije za pogodak trebalo je pričekati 56. minutu, kada Darijo Srna iz slobodnjaka s 20 metara puca snažno, ali preko gola. Ono što nije ušlo tad jest dvije minute kasnije - dugo su naši gradili akciju oko šesnaesterca Australaca da bi se naposljetku Modrić odlučio na solo-prodor. Taman kad je htio s loptom ući u šesnaesterac uklizao mu je jedan australski igrač i odbio loptu prema sredini šesnaesterca gdje je usamljen bio Nikica Jelavić, koji se namjestio i ljevicom pogodio pod gredu za 1:0.

Posegnuo je poslije toga Kovač za promjenama, Mandžukić, Rakitić, Sammir, Olić i Rebić su zamijenili Jelavića, Modrića, Kovačića, Eduarda i Perišića. Do kraja susreta Australija je na mahove pokušavala doći do situacije kojom bi ugrozila Pletikosu, ali Vatreni su rutinski iskontrolirali utakmicu i upisali pobjedu. Bitnu za samopouzdanje, zaključili bismo da nije bilo one nesretne situacije s Danijelom Pranjićem...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider