Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Postavljeni su temelji

Taktika za BRAZIL - HRVATSKA: Kovač kao Bilić sa Španjolskom!

Ostao je još jedan dan do utakmice desetljeća za našu reprezentaciju - Brazil - Hrvatska, a Niko Kovač još uvijek nije izašao u javnost s prvih 11.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

ČITAJTE NAJNOVIJE VIJESTI O SVJETSKOM PRVENSTVU U BRAZILU!

Iako se naziru obrisi udarne momčadi koja će se suprotstaviti Brazilcima na Areni Corinthians, postoje određene dvojbe za utakmicu BRAZIL - HRVATSKA.

Osnovni sustav najvjerojatnije će biti 4-2-3-1 koji će se tijekom utakmice po potrebi transformirati u 4-5-1. Jer, budimo realni, Brazil će imati posjed lopte, a Hrvatska će najvjerojatnije prijetiti iz kontri. Možda se Kovač ipak odluči za 4-1-4-1 s klasičnim zadnjim veznim. Teško je pretpostaviti kako će se utakmica razvijati, ali logično je zaključiti da će Kovač uvesti i drugog napadača ako Hrvatska bude lovila rezultat.

Vrsaljko na lijevi bok, Jelavić u napadu

Stipe Pletikosa sigurno će biti na vratima, desni bek bit će Darijo Srno, lijevi najvjerojatnije Šime Vrsaljko, a na mjestu dvaju stopera zaigrat će Vedran Ćorluka i prema svemu sudeći Dejan Lovren. Logično je to pretpostaviti jer Gordon Schildenfeld posljednjih dana nije mogao normalno trenirati zbog problema sa zadnjom ložom.
Dva zadnja vezna trebali bi biti Luka Modrić i Ivan Rakitić, desno krilo Ivan Perišić, a lijevo Ivica Olić, dok bi Mateo Kovačić bio u sredini trolista. Na mjestu najisturenijeg napadača najvjerojatnije će zaigrati Nikica Jelavić.

Ako u špicu ipak bude igrao Olić, onda je moguće da desno krilo bude Eduardo. Ako se Kovač pak odluči uvesti klasičnog zadnjeg veznog, Ognjena Vukojevića ili možda Marcela Brozovića, onda bi Rakitić mogao prijeći na desnu stranu, Perišić lijevo, a Olić u špicu.

Možda će u kasnijem tijeku utakmice šansu dobiti i Ante Rebić kojeg Kovač iznimno cijeni zbog sjajnih fizičkih predispozicija, snage, moći, hitrine i probojnosti. Rebić na jednom krilu, Perišić na drugom kombinacija je golica. Kovač otpočetka svojeg mandata pokušava pronaći moćan krilni par kako bi hrvatska igra dobila na dubini i probojnosti.

Vjerujete li da Hrvatska može iznenaditi Brazil na otvaranju SP-a?

Ukupno glasova:

 

Taktika kao protiv Španjolske na Euru?

Nakon što je Ivo Iličević otpao zbog ozljede, a Pranjić se nezgodno ozlijedio, čini se da Rebić ostaje kao jedina alternacija za bočnog ofenzivnog igrača. Čini se kako bismo u taktičkom smislu mogli gledati „reprizu“ utakmice Hrvatske i Španjolske s Eura, gdje je „vatrenima“ malo nedostajalo da s turnira izbace kasnijeg osvajača i aktualnog svjetskog prvaka. Španjolska „tiki-taka“ zapravo je ponešto modificirani brazilski stil igre kratkih pasova, takozvana trokut igra.

Tu zapravo nema većih razlika. Slaven Bilić postavio je čvrsti blok u obrani sa svih deset igrača iza lopte, bazirao je taktiku na brzoj kontri sa što manje dodira. To je funkcioniralo odlično. Bilić je postavio temelje za hrvatsku igru protiv najjačih pa Kovač, naše je mišljenje, ne bi trebao izmišljati toplu vodu.  

Brazil ima jednu dvojbu

Za razliku od Kovača, Felipe Luiz Scolari izašao je s postavom koju će poslati na megdan s Hrvatskom. Brazil bi trebao ovako izgledati: Julio Cesar – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Luiz Gustavo, Paulinho, Oscar – Hulk, Fred, Neymar.

Jedini je dvojba Oscar ili Willian kojeg forsiraju brazilski mediji, ali čini se da Scolari neće odustati od svoje ideje s Oscarom.
Hrvatska će biti 23. nacionalna momčad koja će zaigrati na otvaranju Svjetsko prvenstva, dok će Brazilcima to biti četvrto učešće na premijeri najveće svjetske smotre nogometa. Brazilci su na otvaranjima zabilježili dvije pobjede i jedan remi, protiv bivše Jugoslavije 1974. u Njemačkoj odigrali su 0:0.

Do sada nijedan domaćin turnira nije izgubio utakmicu na otvorenju Svjetsko prvenstva. Domaćini su zabilježili pet pobjeda i četiri remija, a Italija 1934. i Engleska 1966. poslije pobjeda u premijerama uspjeli su stići i do svjetske titule. Dakle, statistika je na strani Brazil, ali uvijek postoji prvi put. Nadajmo se da će Hrvatska ući u povijest kao prva koja je na otvorenju uspjela pobijediti domaćina turnira, i to još peterostrukog svjetskog prvaka. 

Prognoziraj rezultate i skupljaj
bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider