Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najveći autsajderi SP-a

VIDEO: Jedan posto šansi, tri moguća igračka otkrića i stotine milijuna 'neutralaca' uz njih!

Tražite svog favorita pored Hrvatske na Svjetskom prvenstvu? Volite biti na strani 'malih'? GOL.hr donosi priču o reprezentaciji za koju bi mogli navijati mnogi 'neutralci'…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

PRATITE SVE VIJESTI UOČI SVJETSKOG PRVENSTVA U BRAZILU

Njihove šanse za prolazak skupine su mizerne. Ako uopće i postoje. Maksimalno 1% izgleda, bez ikakvog podcjenjivanja, ima Kostarika u skupini s Urugvajcima, Talijanima i Englezima. Ždrijeb im definitivno nije bio naklonjen, jer upravo su oni bili 'žrtve' FIFA-ine odluke da jedna europska momčad prelazi iz bubnja s ostalim europskim momčadima u drugi bubanj i pridružuje se nositelju iz Južne Amerike, te još jednoj reprezentaciji sa Starog kontinenta.

Kostarika je tako završila u društvu tri bivša svjetska prvaka (ukupno 7 naslova) koji će i u Brazilu, opravdano ili nešto manje opravdano, ganjati krunu.

'Banana republika' najsretnija na svijetu: A evo i zašto!

Malena država (u prijevodu: Bogata obala) u srednjoj Americi koja graniči s Nikaragvom, Panamom i Ekvadorom, na zapadu izlazi na Tihi ocean, a na istoku na Karipsko more, po mnogočemu je slična i usporediva s Hrvatskom. Imamo praktički jednaku površinu i broj stanovnika, ali na našu žalost i ova 'banana republika' nas u puno toga šiša. Od države prepoznatljive isključivo po proizvodnji banana i kave, Kostarika je postala 'silicijska dolina Srednje Amerike', gdje je BDP od 1982. skočio čak 18 puta i gdje je nevjerojatnih 85 posto stanovništva izjavilo da su sretni kako žive, što im je 2012. godine donijelo titulu najsretnije države svijeta po globalnom indeksu sreće.

Mnogi ne bi vjerovali kako je uspješnu industrijalizaciju provela Kostarika, okrenuvši se zelenoj ekonomiji (održivom razvoju) i proizvodnji (visoka tehnologija i farmacija). Vojsku su ukinuli davne 1949. poslije građanskog rata, odlučivši novac ulagati u obrazovanje i socijalu. Ne čudi što su stigli vrlo blizu skandinavskom idealu…

U nogometnom smislu su treći razred. Drže 34. mjesto na ljestvici FIFA-e, a u Brazilu će se naći po četvrti puta na svjetskim završnicama. Debitirali su 1990. u Italiji i dohvatili osminu finala, gdje ih je izbacila Čehoslovačka. U Japanu i Južnoj Koreji 2002. ispali su u grupnoj fazi zbog slabije gol razlike od kasnije brončanih Turaka, a četiri godine poslije u Njemačkoj su doživjeli sva tri poraza.

Brazil 2014. dohvatili su kao drugi u kvalifikacijama CONCACAF zone, iza SAD-a, a ispred Hondurasa i favoriziranog Meksika. Protiv naših rivala za prolazak dalje iz grupe A uzeli su četiri boda, odigravši 0:0 u Meksiku i pobijedivši doma 2:1.

Kostarika i nogomet = Wanchope i Medford... Možda nekada, sada stižu 'novi klinci'

Devet aktualnih reprezentativaca stiže iz domaće lige, tri igraju u MLS-u, ostali u Europi. Zanimljivo, dosta ih je po Skandinaviji. Izbornik je Kolumbijac Jorge Luis Pinto. Ovo mu je drugi mandat na klupi Kostarike, u prvom se nije proslavio, kao ni kada je 2007. vodio Kolumbiju. No cijenjen je u tamošnjim krugovima, osvajao je naslove u Peruu, Kolumbiji i Venezueli, a i od 2011. radi dobar posao s Kostarikom koju je eto vratio u elitno društvo 32 reprezentacije. U Brazilu će i sam okruniti svoju karijeru…

Kad pričamo o kostarikanskom nogometu, prva asocijacija je dakako Paulo Wanchope. Fanovi Dinama sjetit će se i Hernana Medforda, koji je 1990. nastupao za Modre. Njih u Brazilu neće biti, da je veteransko prvenstvo, možda… Meford se od nacionalne momčadi oprostio 2002., a Wanchope prije pet godina. Potonji je vjerojatno najveći igrač Kostarike u povijesti, drugi najbolji strijelac reprezentacije sa sjajnih 45 golova u 73 nastupa, stasiti centarfor koji je osam godina proveo na Otoku, igrajući za Derby County, West Ham i Man City. Interesantno, aktualni izbornik Pinto je Wanchopeu – ujak.

A svog novog golgetera/zamjenskog nećaka Pinto će prije svega tražiti u Joelu Campbellu. Taj 21-godišnjak kao tinejdžer je prepoznat od strane Arsenala, koji ga je u protekloj sezoni držao na posudbi u Olympiacosu. Sjećate ga se, 'mali' je u osmini finala ovogodišnje Lige prvaka poentirao za 2:0 grčkog prvaka protiv Man Utd-a. Time je, lako moguće, kupio povratnu kartu za Emirates, premda će ga u Brazilu vrebati i brojni drugi klubovi, u nadi da će Wenger i dalje kalkulirati s momkom koji najbolje funkcionira kao krilni napadač.

'Najbolji vratar Primere' i čudesna ljevica čiji potezi opravdavaju kupljenu kartu

Broj 2 u bilježnici skauta, što se Kostarike tiče, svakako će biti vratar Keylor Navas. Njemu je 27, najbolje vratarske godine tek slijede, a trenutno drži 'formu života'. Briljantan u kvalifikacijama, briljantan u svom klubu Levanteu. Neki će reći i prvi vratar Primere u prošloj sezoni, ispred Courtoisa, Casillasa/Lopeza, Valdesa, Beta…

Pojedini svjetski nogometni portali doista su ga i uvrstili u momčad sezone, a činjenice kažu: Navas je u čak 16 navrata upisao 'clean sheet'. Mrežu mu nije mogao pogoditi niti španjolski tenisač Pablo Andujar, kojem je paradama skidao i teniske loptice ispaljene forhendom, brzine od oko 160 km/h.

Štošta će se pitati i podosta ovisiti i o Bryanu Ruizu. On je zapravo prva zvijezda Kostarike. Pod ugovorom s Fulhamom, gdje je izbjegao ispadanje iz Premier lige, provodeći proljetni dio sezone na posudbi u PSV-u. Baš u Nizozemskoj je i krenuo njegov uspon; po dolasku iz Genta u samo dvije godine oduševio je za Twente, pa ga je Fulham 2011. platio osam milijuna eura. Twente prije toga Gentu pet i pol… S dva višemilijunska transfera iza sebe, Ruiz se u Brazilu nada uhvatiti i treći, budući da mu se s Fulhamom gotovo sigurno ne igra Druga liga.

Napokon je i službeno predvodnik Kostarike, 28 mu je na leđima, djeluje mekano, no on je jedan od onih nogometaša koji ima 'taj' dodir. Ljevica je Ruizovo oružje, voli igrati na desnom krilu (može i kao druga špica), odakle se 'zabada' u sredinu. Udarac nije snažan, ali jest precizan… Dodavanja su fantazija, pogotovo ako ima svoj dan. Ako nema, onda je igrač manje. Upravo zato i nije klasa.

Od 'anonimaca' zapamtite Tejedu: Mlad, vrijedan, radišan i zove se - Jeljcin

Od ostalih, vrijedi reći da obranu drži iskusni Umana iz kostarikanskog prvaka Sarprisse, uz trojac iz solidnih euro klubova – Duartea (Club Brugge), Gambou (Rosenborg) i Diaza (Mainz). U sredini dominira Celso Borges, 26-godišnjak brazilskog podrijetla i 'desetka' švedskog AIK-a. Tu je i Bolanos koji već nekoliko godina igra za Kopenhagen, ali upitno je hoće li biti u prvih 11 Kostarike.

Kao otkriće 'nudi' se Yeltsin Tejeda, vrijedni zadnji vezni, također iz Sarprisse. Tog 22-godišnjaka 'po naški' možemo zvati Jeljcin; majka je naime bila inspirirana bivšim ruskim liderom, pa je sinu nadjenula njegovo - prezime!

Najveći minus je neigranje Bryana Ovieda, potentnog mladog ljevaka iz Evertona, koji je u siječnju slomio nogu. Golem je to udarac ionako skromnoj Kostariki… Međutim, obzirom na težinu grupe svakako 'najopuštenija' reprezentacija Svjetskog prvenstva nema što izgubiti. A takve 'nagazne mine' uvijek znaju iznenaditi nekoga. Recimo, ne bi nas začudilo da Kostarikanci spuste vječito napuhane – ne znaš je li više cijenama ili egom – Engleze. Našu podršku imaju!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider