Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Predstavljanje skupine G

'Skupina smrti' u kojoj nitko nije siguran, čak ni jedna Njemačka

Predstavljanje skupina Svjetskog prvenstva nastavljamo s grupom G...

U skupini G na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrat će Njemačka, Portugal, Gana i SAD.

Nijemci se definitivno ne mogu pohvaliti da su imali sreće sa ždrijebom. 'Skupina smrti' u kojoj sve četiri reprezentacije imaju što za reći, nikako nije dobar izbor. Iako ih eventualni, ali i očekivani prolaz vodi na najlakšu (barem na papiru) skupinu H u osmini finala, trebat će se dobro pomučiti da bi stigli do tamo.

RASPORED UTAKMICA I TABLICE SKUPINA

'Elf' je kroz povijest čak 11 puta sudjelovao u završnicama svjetskih prvenstava i s razlogom se nada kako će i u Brazilu biti u borbi za medalju. Dosad su ih osvojili deset, a tri puta su otišli do kraja i bili svjetski prvaci, posljednji put 1990. godine u Italiji. I sada su jedni od glavnih favorita za zlato.

Glavno pitanje Njemačke je hoće li igrati kao Bayern ili kao Borussia Dortmund? Trenutno se čini kako je izbornik Löw bliži Guardiolinom stilu igre bez klasičnog napadača i s velikim posjedom lopte. U predvečerje prvenstva Nijemci su doživjeli šok, ostavši bez ponajboljeg igrača Marca Reusa. Bez obzira na kvalitetan i širok kadar, to je ipak udarac koji bi se mogao odraziti na rezultat.

Miroslav Klose lovit će Ronaldov rekord po broju postignutih pogodaka (15) na svjetskim prvenstvima. Napadač 'elfa' ima jedan manje i sigurno će dobiti priliku ući u povijest. Teško je izdvojiti najveće zvijezde jer ih krasi uigranost i timska igra koja se proteklih godina pokazala uspješnom. Ipak, Löw više nema pravo na alibi, momčad je sazrjela, puna je talenta i ima iskustvo igranja velikih natjecanja pa javnost i navijače tješi samo finale.

Druga velika europska reprezentacija u skupini je Portugal predvođen najboljim igračem svijeta za prošlu godinu Cristianom Ronaldom. Radi se o svjetskoj klasi koja bi donijela prevagu bilo kojoj reprezentaciji. No, Portugal će trebati više od toga. Kompaktna obrana s Pepeom i društvom je bolji dio momčadi, dok muku muče s jednim pravim napadačem (imaju Almeidu i Postigu) koji bi mogao napraviti razliku.

Budu li pravi kao momčad, mogu biti prijetnja za svakoga. A isto tako mogu ispasti već u skupini. Nema sumnje kako će se dobro 'potući' sa svima i pokušati čak iznenaditi Njemačku za prvo mjesto u grupi. Za veliki rezultat trebat će i Ronalda u najboljem mogućem izdanju.

Autsajder skupine, ali samo na papiru, je reprezentacija Gane. Međutim, četvrtfinalist prošlog Svjetskog prvenstva ima najmlađu momčad u Brazilu s prosjekom nešto većim od 25 godina. Izbornik James Kwesi Appiah ima i nekoliko iskusnih igrača poput Sulleya Muntarija, Michaela Essiena, Asamoahu Gyana i Kevina Princea Boatenga, a kad njima pridodamo Kwadwa Asamoahu i braću Ayew, onda dobivamo vrlo respektabilnu družinu.

Pred Ganom je veliki izazov. Radi se o reprezentaciji koja može iznenaditi i protiv nikoga se neće predati. Bili su nadomak svjetskog polufinala, a na tom putu zaustavila ih je ruka Luisa Suareza na gol crti i promašeni udarac s bijele točke Gyana. Kasnije su ispali na jedanaesterce.

Prvu utakmicu na prvenstvu igraju protiv SAD-a i dođu li kojim slučajem do pobjede, Njemačkoj i Portugalu bit će izuzetno teško. Iako po Fifinoj ljestvici (37. mjesto) kotiraju kao najlošija reprezentacija u skupini, nemojte se iznenaditi vidite li Ganu ponovno u drugoj fazi natjecanja.

Slične snove kao Gana ima i reprezentacija SAD-a. S Jürgenom Klinsmannom na klupi i sjajnom fizičkom spremom vrebat će iz sjene. Posljednjih godina potvrdili su da nisu samo čisti prolaznici na velikim natjecanjima. Na ruku im ne ide plan putovanja koji je najgori od svih reprezentacija u Brazilu, ali SAD će znati odgovoriti na terenu.

Većina igrača dolazi iz domaće MLS lige i to bi im mogla biti prednost. Svi se dosta dobro poznaju i znaju sustav igre. Nemaju prevelikih zvijezda, a jedan od rijetkih koji se ističe je napadač Sunderlanda Jozy Altidore. Doduše, nije imao jako dobru sezonu i treba vidjeti kako će ući u natjecanje. Od igrača na koje treba obratiti pažnju tu su kapetan Clint Dempsey i bivši igrač Rome Michael Bradley.

Prognoza: 'Skupina smrti' u kojoj nitko nije siguran, čak ni jedna Njemačka

Njemačka i Portugal bi po većini prognoza trebali podijeliti prva dva mjesta u skupini, ali uz nezgodan raspored i reprezentacije poput Gane i SAD-a nitko ne može ranije uknjižiti bodove. Istina, 'elf' je u ovim trenucima za nijansu iznad svih, ali isto tako ranjiv, pogotovo otvori li prvenstvo negativnim rezultatom protiv Portugala. Gana i SAD vrebat će iz prikrajka te sigurno iskoristiti priliku ukoliko im se ponudi. U svakom slučaju, čeka nas spektakularna borba…

RASPORED:

16. lipanj, 18:00: Njemačka - Portugal (Salvador)

16. lipanj, 00:00: Gana - SAD (Natal)

21. lipanj, 21:00: Njemačka - Gana (Fortaleza)

22. lipanj, 00:00: SAD - Portugal (Manaus)

26. lipanj, 22:00: Portugal - Gana (Brasilia)

26. lipanj, 22:00: SAD - Njemačka (Recife)

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider