Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Drama do zadnjih minuta

Nijemci osvjetlali obraz: Ronaldo spasio Ameriku i časno se oprostio!

Njemačka je u Recifeu pobijedila SAD 1-0 i potvrdila prvo mjesto u skupini, no osminu finala izborili su i Amerikanci usprkos porazu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pogledaj raspored i rezultate

 

 

Njemačka i SAD osigurali su prolazak u osminu finala Svjetskog prvenstva, iako nisu kao što se pretpostavljalo odigrali neriješeno i neovisno o rezultatu druge utakmice izborili prolaz..

Mnogi su smatrali da će Njemačka i SAD jednostavno igrati na remi i s nedostižnih pet bodova otići u osminu finala. No to se nije dogodilo, ali je minimalan poraz SAD-a bio sasvim dovoljan da obje reprezentacije izbore prolaz dalje. U prilog je SAD-u išla i minimalna pobjeda Portugala, koji je s tek 2-1 slavio protiv Gane.

Njemačka je otpor Amerikanaca slomila u 55. minuti sjajno odmjerenim udarcem Thomasa Müllera s ruba kaznenog prostora. Tim Howard samo je odbio udarac glavom Pera Mertesackera nakon kratke kombinacije iz kornera s desne strane, a na loptu je, malo iskosa s lijeve strane, natrčao Müllera i savršeno precizno naciljao između dvojice obrambenih igrača SAD-a u sami donji desni kut suparničkih vratiju.

Bio je to Müllerov četvrti pogodak na Svjetskom prvenstvu, s kojim se na vrhu ljestvice strijelaca izjednačio s Neymarom i Lionelom Messijem.

Njemačka je pobjedom osigurala prvo mjesto, dok je SAD ostao drugi zbog rezultata druge utakmice. Naime, SAD-u nije odgovarala jedino visoka pobjeda Portugala ili visoki poraz od Njemačke.

Portugal pobijedio Ganu 2:1

Portugalci su protiv Gane poveli pomalo bizarnim autogolom Johna Boyea u 30. minuti prvog poluvremena. Miguel je nabacio poluvisoku loptu s lijeve strane portugalskog napada u kazneni prostor Gane, a Boye ju je u nastojanju da je izbije potkoljenicom u savršenom luku poslao preko svog vratara u suprotni kut.

Portugal je i nakon toga bio bolja momčad, ali je pogodak primio u 57. minuti susreta. Kwadwo Asamoah je ubacio loptu s lijeve strane napada, najviši je i neometan u skoku na pet metara bio Asamoah Gyan, koji se glavom samo naklonio i zabio za 1-1. U tom trenutku Gani je trebao samo jedan gol kako bi se plasirala u drugi krug.

Gana je napadala, ali mreže su nakon toga mirovale sve do 80. minute, kada je Cristiano Ronaldo iskoristio pogrešku ganskog vratara i zabio svoj prvi pogodak na Svjetskom prvenstvu te je na neki način je spasio SAD, jer Gana bi možda do kraja zabila. Fatawu Dauda je jednu svijeću blizu svoje gol-crte išao boksati, ali je loptu odbio na nekih sedam metara, ravno u noge najboljeg nogometaša svijeta. Ronaldo je iz prve lijevom nogom zakucao loptu u mrežu za 2-1, ali pogodak nije slavio.

Razlog je bio jasan – Portugal je u tom trenutku imao minimalne šanse za prolazak dalje zbog iznimno slabe gol-razlike. Podsjetimo, Portugalci su u prvoj utakmici SP poraženi od Njemačke 4-0, te su računali da će Nijemci biti malo efikasniji protiv SAD-a, a i oni protiv Gane. No ništa se od toga nije ostvarilo.

 

Svjetsko prvenstvo, 3. kolo, skupina G:

Njemačka – SAD 1-0 (Müller 55)

Portugal – Gana 2-1 (Boye 30-ag, Cristiano Ronaldo 80 / Gyan 57)

Redoslijed: Redoslijed: 1. Njemačka 7, 2. SAD 4, 3. Portugal 4, 4. Gana 1

Klikni i prognoziraj rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider