Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
FIFA rezervirana

Nastavlja se istraga o 'prijevari' Kamerunaca: 'Radi se o jednoj jakoj optužbi'

Nastavlja se istraga o navodnoj prijevari sedam kamerunskih nogometaša koje sumnjiče da su namještali rezultat na utakmici protiv Hrvatske. Njemački mediji informaciju su dobili iz Singapura od čovjeka iz kladioničarske mafije koji je vrlo blisko povezan s čitavim slučajem.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

No, on sad sve demantira i tvrdi da nije znao za namještanje utakmice i da su mediji izmislili njegovu izjavu. Radi se o osuđivanom kriminalcu koji je nekoliko puta presuđen zbog namještanja i njegova je vjerodostojnost od samog početka upitna. No, nije prvi put da se takve osobe javno eksponiraju i iznose tvrdnje o namještanjima. Šteta je napravljena. Hrvatska se spominje u neugodnom kontekstu, golovi s tog dvoboja se danima vrte na svim svjetskim televizijama.

Iako nitko ne spominje bilo kakvu umiješanost Hrvatske, bačena je sjena na najveću pobjedu na Svjetskim prvenstvima. Iskusni kriminalisti koji godinama prate kladioničarsku mafiju kažu da je gotovo nemoguće namještati utakmicu na Svjetskom nogometnom prvenstvu koju gleda stotine milijuna ljudi i pod povećalom je svih mogućih kontrola. FIFA je zatražila od njemačkog lista da dostavi dokaze o informacijama koje su objavili.

Singapurac Wilson Raj Perumal opovrgnuo je njemački Der Spiegel da je znao točan rezultat i tijek utakmice Hrvatska - Kamerun. Svijet sve više bruji o tome kako su Kamerunci pustili utakmicu, a neodređenost Fife o cijelom slučaju potpiruje sumnju.

''Ne komentiramo je li u tijeku ikakva istraga u vezi bilo kakve navodne manipulacije u bilo kojem susretu kako ne bismo kompromitirali svaku moguću istragu'', izjavila je glasnogovornica Fife Delia Fischer.

U HNS-u tvrde da za sada nema nikakvih kontakata s Fifom oko utakmice u Manausu.

''Prije svega treba reći da mi nikakvih informacija nemamo niti nam se FIFA obratila niti imamo bilo kakve indicije da je došlo do toga o čemu se sada priča'', poručio je Vrbanović te nadodao:

''Radi se o jednoj jakoj optužbi i nisam sklon paušalno donositi zaključke niti odluke bez činjenica o tome.''

Mandžukić i društvo pobjedom su donijeli veliko razočaranje u zemlju koja je očito na prvenstvo poslala razjedinjenu momčad. Ni bivši reprezentativci ne bježe od toga da brojne stvari ne štimaju u reprezentaciji.

''Čekamo istragu unutar naše zemlje i onda ćemo donijeti zaključke. Ali više od svega čekamo da se poslože stvari u našem savezu da počnemo ispočetka. Moramo pročistiti kamerunski nogomet ako želimo naprijed'', rekao je Omam Biyik.

''Utakmica sigurno nije namještena. Sudac sigurno nije zabio gol našem vrataru, naši protivnici su bili bolji zato što ne postoji zajedništvo u našoj momčadi'', izjavio je jedan navijač Kameruna, a drugi poručio:

''Mislim da je postojao dogovor u najvišim strukturama kamerunskog nogometa i ministarstva sporta. I menadžeri su sigurno uključeni, ali mislim i stručni stožer. Kada smo ih vidjeli na terenu imali smo dojam kao da je utakmica prodana.''

Naši čelnici, vjeruju da je sve bilo čisto.

''Mi doista mislimo i vjerujemo da od toga nema ništa'', rezonirao je Vrbanović.

Za sam nogomet na najvećem nivou kakvo je svjetsko prvenstvo to bi bila olakšavajuća činjenica.

FIFA je rezervirana oko cijelog slučaja, naravno prate razvoj događaja u Kamerunskom nogometnom savezu. Hrvatsku nitko ne spominje. Ovo je očito nastavka žestokog obračuna u Kamerunskom savezu čiji su igrači osramotili i sebe i zemlju ne toliko zbog tri poraza koliko zbog međusobne tučnjave na terenu i u svlačionici.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider