Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nije šala

VIDEO Pogledajte što čeka Hrvatsku na stadionu u prašumi

Hrvatska će protiv Kameruna igrati u Manausu, golemom području šuma i rijeka zapadnog bazena Amazone, u kojemu nema većega grada u krugu od oko 1000 kilometara!

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tijekom utakmice, očekuje se vrijeme bez oborina, s temperaturom zraka do 28 stupnjeva, trenutačno je tamo 29. A vlaga u zraku, ovisi o kiši, može biti između 70 i 100 posto! U takvim uvjetima, sličnima sauni, stručnjaci kažu - teško je i sjediti na mjestu, a kamoli trčati 90 minuta.

Hrvatska ovo mora iskoristiti: 'O svemu ću progovoriti nakon SP-a'

Mister No ima recept za vlagu i komarce, a Kovač za Kamerunce?

Okružen džunglom uz rijeku Rio Negro smjestio se Manaus, glavni grad brazilske države Amazonas. Nesnosne vrućine i ekstremna količina vlage u zraku svakodnevna su pojava. Lokalno stanovništvo šali se da u srcu Amazone preživljavaju samo domoroci i pokoja životinjska vrsta.

Večeras, pak, na Amazonskoj areni neće biti šale, ali će biti velike potrošnje igrača, ističe Silvio Marić, koji je 1996. u Manausu igrao s mladom reprezentacijom Hrvatske protiv Brazila.

"Vlaga je nevjerojatna, prvih 15-20 minuta je još podnošljivo i može se odigrati u nekom jakom ritmu, ali u drugom poluvremenu dosta teško", izjavio je Marić.

A kakav je osjećaj na terenu?

"Jako puno se znojiš, puno tekućine se gubi i, kažem, drugo poluvrijeme dolazi već do problema za organizmom gdje ne možeš ponavljati ona trčanja koja u nekim normalnim uvjetima možeš."

Pogledaj tablicu i raspored

 

Večeras će u Manausu temperatura biti oko 28 stupnjeva, s vlažnošću od gotovo 90 posto. Takvi uvjeti velik su šok i za organizam profesionalnog nogometaša, ističe doktor Hanževački.

"To vam otprilike bude kao da vaš auto, kad idete na posao i vozite se, na 1500 okretaja jednostavno stavite na 8000 okretaja i tako ga držite jedno dulje vrijeme."

Tri litre vode jednake su količini znoja koje će večeras izlučiti oni koji provedu na terenu svih 90 minuta.

"To bi bilo ekvivalentno, recimo, potrošnji energije koju bi prosječan rekreativac, koji ide na nekakav fitnes ili u teretanu, potrošio u recimo 30-ak ili 50-ak svojih treninga", objasnio je doktor Hanževački.

Zato će večeras pobjedi biti bliže onaj tko se bolje prilagodi paklenim vremenskim uvjetima.

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider