Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bilo je svega

Pogledajte kako je Hrvatska prolazila u prvim kolima na velikim natjecanjima

Hrvatska nogometna reprezentacija ubilježila je četiri pobjede, dva poraza i jedan remi u susretima prvih kola na svjetskim i europskim prvenstvima...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

ČITAJTE NAJNOVIJE VIJESTI O SVJETSKOM PRVENSTVU U BRAZILU!

BRAZIL - HRVATSKA bit će osma utakmica 'vatrenih' u prvom kolu na velikim natjecanjima.

Do posljednjeg Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini pobjeda 'vatrenih' u prvom kolu značila je i prolaz dalje, dok bi poraz ili remi na startu turnira značio i oproštaj od drugog kruga. Hrvatska je jedino na zadnjem EP-u slavila u 1. kolu (Irska 3-1), ali je kasnije ipak ispala.

U svom premijernom nastupu na europskom prvenstvu Hrvatska je u Nottinghamu 1996. pobijedila Tursku 1-0 golom Gorana Vlaovića u 86. minuti. 'Vatreni' su Engleskoj dogurali do četvrtfinala gdje ih je zaustavila Njemačka i švedski sudac Leif Sundell.

Dvije godine kasnije u prvom nastupu na svjetskim prvenstvima, hrvatska vrsta je u Lensu pobijedila Jamajku 3-1 golovima Marija Stanića, Roberta Prosinečkog i Davora Šukera. 'Vatreni' su na Coupe du Mondeu ušli u povijest osvojivši treće mjesto.

Četri godine kasnije, Hrvatska je pod vodstvom Mirka Jozića u Japanu startala porazom od Meksika 0-1. Utakmicu u Niigati odlučio je Cuauhtemoc Blanco golom iz jedanaesterca u 60. minuti. Premda smo u drugom kolu pobijedili Italiju, poraz od Ekvadora značio je i oproštaj od svjetske smotre u Japanu i Južnoj Koreji.

Uslijedilo je europsko prvenstvo 2004. u Portugalu gdje je Hrvatsku vodio Otto Barić. Hrvatska je u prvom kolu odigrala 0-0 protiv Švicarske, te ispala u grupi.

Skupinu nismo prošli niti u Njemačkoj na SP-u 2006 kada je momčad vodio Zlatko Kranjčar. Prvo kolo donijelo je ogled protiv Brazila i poraz 0-1. Srušio nas je Kaka golom u 44. minuti. Iduća dva kola donijela su dva remija (Japan 0-0, Australija 2-2) i kraj natjecanja.

Na EP-u 2008. u Austriji i Švicarskoj u prvom kolu smo igrali protiv Austrijanaca i slavili 1-0. Borbene domaćine srušio je Luka Modrić golom iz kaznenog udarca u 4. minuti. Hrvatska, koju je tada vodio Slaven Bilić, dobila je i preostale dvije utakmice u skupini (Njemačka 2-1, Poljska 1-0) i kao prvoplasirana prošla dalje. Uslijedio je jedan od najtežih poraza u povijesti hrvatske reprezentacije, u četvrtfinalu od Turske nakon jedanaesteraca.

Na posljednjem velikom natjecanju na kojem smo nastupili, EP-u u Poljskoj i Ukrajini, 'vatreni', ponovo pod Bilićevim vodstvom, 1. kolu su dobili Irsku 3-1. Strijelci su bili Mandžukić (3, 49) i Jelavić (43). Bio je to jedini put da smo u prvom kolu slavili, a potom ispali. Nakon slavlja protiv Irske uslijedili su remi protiv Italije (1-1) i poraz od Španjolske (0-1).

Hrvatska u susretima 1. kola na velikim natjecanjima:

SP 1998: Hrvatska - Jamajka 3-1

SP 2002: Hrvatska - Meksiko 0-1

SP 2006: Hrvatska - Brazil 0-1

EP 1996: Hrvatska - Turska 1-0

EP 2004: Hrvatska - Švicarska 0-0

EP 2008: Hrvatska - Austrija 1-0

EP 2012: Hrvatska - Irska 3-1

(Hina)

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider