Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čudesni tandem

Sjajna utakmica: Australija vodila pa izgubila smiješnim golom!

U prvoj utakmici drugog kola skupine B Svjetskog prvenstva u Brazilu Nizozemska je pobijedila Australiju...

Australija - Nizozemska 2:3 u fantastičnoj predstavi u Porto Alegreu...

Poslije neočekivanih čak 5:1 protiv Španjolske, ovaj je put Van Gaalova momčad svladala Australiju daleko teže od očekivanog. U prvom je dijelu mnogo bolji dojam ostavila Australija. Niizozemci su izgledali posve zbunjeno: gubili su skoro svaki duel, nisu znali kako doći do lopte i organizirano napasti na suparnička vrata. No, na sreću po Nizozemce, postigli su pogodak iz jedine prave šanse u uvodnih 45 minuta. Kontru je poveo Arjen Robben i sam je završio pogotkom, pogodivši s desetak metara iskosa u suprotni kut.

Međutim, slavlje Nizozemaca se nije niti stišalo, a Australija je izjednačila u 21. minuti i to, moguće, najljepšim pogotkom na prvenstvu dosad.

McGowan je poslao dugu loptu koju je u nizozemskom šesnaestercu dočekao sjajni Tim Cahill. Iz prve, dok je lopta bila u padu, potegnuo je Cahill lijevom nogom volej, a lopta se u strašnoj brzini, od grede, odbila u mrežu. Australija je tada došla do posve zasluženog izjednačenja, s tim da su Australci do kraja poluvremena i nastavili s pritiskom i boljom igrom.

Nastavak je počeo u istom ritmu, pa je tako u 54. minuti Janmaat igrao rukom u svom šesnaestercu, a penal je za Australiju u pogodak pretvorio Mile Jedinak. No, kao što je u prvom dijelu Nizozemska rekordno kratko uživala u vodstvu, tako je i Australija vodila samo četiri minute. Grešku obrane i loše postavljenu zamku zaleđa iskoristio je Robin van Persie koji je lakoćom, iz blizine, izjednačio na 2:2. To je za Van Persieja, kao i ranije Robbenu, bio već treći pogodak na Mundijalu u Brazilu.

Povijesna prva pobjeda Nizozemske nad Australijom

Ključni moment ogleda dogodio se, pak, u 68. minuti kada je gol za 3:2 Nizozemske postigao 20-godišnji Memphis Depay. Opalio je Depay iz velike daljine, a za pogodak je prilično kumovao i australski vratar Ryan, kojem na dušu ide pogodak zbog kojeg je Australija i teoretski ostala bez moguće osmine finala.

Nizozemska je, pak, upisala drugu pobjedu i praktički osigurala prolaz među šesnaest najboljih na Mundijalu. Recimo i da je Nizozemska po prvi puta, u povijesti, uspjela pobijediti Australiju. Bila je joj je za to potrebna četvrta međusobna utakmica.

U nastavku dana će nogometaši Španjolske i Čilea odigrati drugi ogled 2. kola ove skupine, dok dan zaključuju Hrvatska i Kamerun koji s početkom u ponoći igraju u Manausu ogled skupine A.

 

SP u nogometu, 2. kolo skupine B:

Australija - Nizozemska 2:3 (Cahill 21, Jedinak 54-11m / Robben 20, Van Persie 58, Depay 68)

Španjolska - Čile (kasnije, 21 sat)

Redoslijed: 1. Nizozemska 6 bodova, 2. Čile 3 (-1), 3. Australija 0, 4. Španjolska 0 (-1).

Pogledaj tablicu i raspored

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider