Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U preko 20 trenutaka

VAR trenuci koji su obilježili grupnu fazu SP-a

Velika novost na ovom prvenstvu je VAR tehnologija koja je uvedena kako bi se smanjile pogreške sudaca i poštenije odigrale utakmice. Iza VAR-a stoji tim sudaca koji procjenjuje igru i javlja glavnom sucu sporne situacije koji onda ima priliku pregledati snimku i dati konačnu presudu.

SuperSport

Iako su VAR suci dojavljivali glavnom sucu puno spornih slučajeva, sami gledatelji su u preko 20 trenutaka mogli vidjeti kako glavni sudac zaista koristi VAR tehnologiju i pregledava snimke akcija kako bi dosudio ispravnu odluku.

SuperSport je izdvojio ključne trenutke utakmica u kojima je glavni sudac koristio VAR tehnologiju te kako je to utjecalo na njegovu konačnu presudu.

PONIŠTENI KAZNENI UDARCI

U samo dva trenutka grupne faze natjecanja glavni sudac je dosudio penal te ga nakon pregleda snimke poništio:

Brazil 2:0 Kostarika (2. kolo skupine E)

Brazilac Neymar je prvi igrač na SP-u kojemu je dosuđeni penal poništen. Glavni sudac je u 78.’ dosudio penal za Brazil pa ga nakon pregleda snimke poništio jer je zaključio kako je Neymar ipak odglumio pad.

Senegal 1:0 Kolumbija (3. kolo skupine H)

Sljedeća promjena odluke bila je zadnjeg dana grupne faze natjecanja. Glavni sudac je već u 15.’ pokazao na bijelu točku za Senegal, ali je pregledom snimke procijenio kako se ipak radi o startu na loptu i poništio kazneni udarac.

POTVRĐENE ODLUKE O PENALIMA

U par utakmica su glavni suci i sami dobro procijenili svoje odluke, ali su ih preispitali pregledom snimke kojima su na kraju potvrdili svoje početne presude:

Engleska 2:1 Tunis (1. kolo skupine G)

Čak se u 2 navrata koristio VAR zbog potezanja Kanea u kaznenom prostoru, ali u oba slučaja je sudac ostao kod svoje odluke i nije dosudio kazneni udarac.

Saudijska Arabija 2:1 Egipat (3. kolo skupine A)

U sudačkoj nadoknadi u 1. pol. je dosuđen jedanaesterac za Saudijce zbog prekršaja nad Al Muwalladom. Salman Al-Faraj je bio precizan iz najstrože kazne pa su na poluvrijeme otišli s rezultatom 1:1.

Meksiko 0:3 Švedska (3. kolo skupine F)

Niti pregled snimke nije uvjerio glavnog suca da treba dosuditi kazneni udarac Šveđanima u 30.’ nakon što je Meksikanac igrao rukom u 16-ercu.

VAR ODLUKE O JEDANAESTERCIMA

Ovo SP je već dosuđen rekordan broj kaznenih udaraca u čemu je zasigurno pomogla i VAR tehnologija. U određenim trenucima na utakmicama suci nisu bili sigurni treba li suditi kazneni udarac, a VAR tehnologija im je pomogla donijeti upravo tu odluku:

Francuska 2:1 Australija (1. kolo skupine C)

Dosuđena su 2 penala. Prvi je išao u korist Francuske kad je australski branič srušio Griezmanna, a drugi u korist Australije kad je Francuz u skoku zahvatio loptu rukom. Griezmann je svojim penalom došao do prvog gola na utakmici, a tek par minuta poslije Australci su sa svojim izjednačili rezultat.

Peru 0:1 Danska (1. kolo skupine C)

Peruu je dosuđen jedanaesterac nakon što je danski igrač srušio Cuevu u kaznenom prostoru. Jedanaesterac su izveli jako loše i nisu došli do pogotka.

Švedska 1:0 Južna Koreja (1. kolo skupine F)

Švedska je zabila iz penala novom intervencijom VAR-a. Nakon što je igrač Južne Koreje srušio švedskog igrača, sudac je pregledao videosnimku spornog trenutka i pokazao na bijelu točku. Šveđani su realizirali gol i upisali pobjedu.

Iran 0:1 Španjolska (2. kolo skupine B)

U napetoj utakmici Irana i Španjolske Iranci su slavili postignuti gol nakon čega je pomoćni sudac dignuo zastavicu i signalizirao zaleđe. Glavni se sudac odlučio za pomoć VAR-a i ispravno poništio gol Irana.

Danska 1:1 Australija (2. kolo skupine C)

VAR je signalizirao da je danski veznjak igrao rukom pa je glavni sudac dosudio jedanaesterac za Australiju čime su došli do izjednačenja.

Iran 1:1 Portugal (3. kolo skupine B)

Sudac je čak 2 puta pokazao na bijelu točku. Prvi puta u 50.’ kad je Ronaldo srušen u kaznenom prostoru. Nakon njegovog glasnog prosvjeda sudac je popustio i pogledao snimku te dosudio penal za Portugal koji Ronaldo nije realizirao. U drugom slučaju je VAR išao u prilog Iranu jer je snimka pokazala kako je suparnički igrač igrao rukom, a za razliku od Portugala, Iranci su s bijele točke pogodili mrežu.

Španjolska 2:2 Maroko (3. kolo skupine B)

U još jednoj utakmici Španjolske ali ovoga puta s Marokom, Španjolci su došli do gola u 90.’ koji je poništen zbog zaleđa, ali se sudac ipak odlučio pregledati snimku u kojoj je procijenio kako je gol regularan!

Nigerija 1:2 Argentina (3. kolo skupine D)

Glavni sudac je pregledavao snimku događaja na utakmici Nigerije i Argentine i nije dosudio jedanaesterac za Nigeriju nakon što je argentinski igrač odigrao rukom.

Južna Koreja 2:0 Njemačka (3. kolo skupine F)

Između Južne Koreje i Njemačke VAR tehnologija je presudila u zadnjim trenucima utakmice. U trećoj minuti sudačke nadoknade je Kim postigao gol kojeg je sudac priznao tek nakon pregleda snimke. Južna Koreja je pobijedila a Njemačka ispala iz skupine.

Čeka nas izuzetno napeta osmina finala u kojoj će se za prolazak boriti velike reprezentacije, a među njima i Hrvatska. SuperSport ti donosi pregršt korisnih informacija o Svjetskom Prvenstvu i reprezentacijama u statističkom centru: saznaj detalje nadolazećih utakmica, prati statistike reprezentacija, igraj na omiljene ekipe i pretvori užitak u dobitak. Tko će izboriti četvrtfinale?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider