Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"vrijedimo daleko više"

Dalić zna plan za obranu od Eriksena i Danske, ali boji se suspenzija: ''Nećemo raditi gluposti''

Dan nakon pobjede Hrvatske protiv Islanda, Dalić je još jednom izašao pred novinare na redovnoj press-konferenciji u kampu reprezentacije u Roščinu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zlatko Dalić pobjedonosno je završio natjecanje u skupinama na Svjetskom prvenstvu. Njegova je momčad upisala sve tri pobjede i krajem tjedna je očekuje prva utakmica nokaut faze. Hrvatska i Danska igraju u nedjelju od 20:00 u Nižnjem Novgorodu, a ulog je ogroman.

Ova je Hrvatska već sada napravila najveći uspjeh nakon one Ćirine 1998. godine, no otvara se lijepa prilika da se još više približi tom najvećem dosegu hrvatskog nogometa.

Dan nakon pobjede Hrvatske protiv Islanda, Dalić je još jednom izašao pred novinare na redovnoj press-konferenciji u kampu reprezentacije u Roščinu. Odmah je stiglo pitanje o Danskoj i njihovom najboljem igraču Cristianu Eriksenu.

''Nismo se puno bavili Danskom ovih dana. Sad ćemo intenzivno početi. Odlična reprezentacija, slična Islandu, ali za klasu bolji. Eriksen je klasan igrač koji nam može napraviti puno problema. Proučit ćemo njihove dobre i loše stvari. No sve ovisi o nama. Imamo respekt i oprezni smo".

''Šanse su 50:50''

Hrvatska je prvim mjestom u skupini uspjela izbjeći Francusku. Time je postala i favoritom u osmini finala.

"Šanse su 50:50. Nećemo nikoga podcjeniti. Bit će teška utakmica, igrat će se dosta čvrsto. Bit će to vjerojatno dva različita stila igre i ona reprezentacija koja nametne svoj stil igre će imati veće šanse da prođe u četvrtfinale".

I Španjolce zanima tko će slaviiti u ovoj utakmici. Ako pobjede Ruse, idu na Hrvatsku ili Dansku. Tako je stigalo pitanje, tko je bolji, Modrić ili Iniesta?

"Pred nama je Danska i Eriksen. Iniesta je velika igračka klasa. Pokazao je i da je veliki čovjek. Oprostite ne želim sada govoriti o Iniesti. Ako prođemo Dansku i igrat ćemo sa Španjolskom, onda ćemo razgovarati o njemu".

Usporedbe Modrića i Eriksena

Pogba i Tolisso su rekli da bi radije igrali s Argentinom. Je li Hrvatska došla do razine da je se drugi boje?

"Napravili smo reputaciju s ove tri pobjede u skupini. To ulazi u povijest, no mi to moramo sada zaboraviti i okrenuti se utakmici protiv Danske. Ako to ne potvrdimo protiv Danske, bit će: "gdje si bio? Što si radio? Ništa..."

Radite s jednim od najboljih igrača veznog reda, Lukom Modrićem, gdje svrstavate Eriksena i kako ga zaustaviti?

"To su vrlo slični igrači, igrači koji mogu riješiti utakmicu. Nema posebnog plana ili taktike. Slično ćemo igrati kao i protiv Argentine. Cijela momčad mora biti kompaktna i u tom segmentu igre ga moramo zaustaviti i onemogućiti da radi ono što najbolje zna. Kada Danska napada svi moramo biti u bloku i braniti se. Biti kompaktni.''

Dalić se ne boji da se reprezentaciji ponovi situacija s Eura u Francuskoj kada je također Hrvatska bila prva u skupini.

''Prvi cilj nam je bio proći grupu. To smo ostvarili, no mi nismo zadovoljni. Očekujemo više. Najvažnija je utakmica protiv Danske i to je utakmica istine. Puno se toga mora poklopiti. Naporavili smo sjajne stvari u ove tri utakmice, ali ako to ne potvrdimo protiv Danske, onda će ostati jedna velika žal. Ja vjerujem da možemo proći dalje. Ako prođemo Dansku onda se sve otvara i sve je moguće".

Mandžo još nije zabio

Mario Mandžukić nije zabio iako je zaslužan za prva dva gola na prvenstvu, ona protiv Nigerije.

''On je dobri duh momčadi koji vuče ekipu i daje zadnji atom snage. Rekao sam nakon američke turneje da će biti špica i da će na toj poziciji igrati. Nedostaje mu samo gol. Nadam se da će krenuti već protiv Danske. Puno radi u fazi obrane i on je prvi zid u fazi kad se branimo.''

Protiv Islanda su igrali igrači iz drugog plana, tko je istaknuo kandidaturu za prvu momčad?

"Svi su igrali dobro. Falilo je nekih stvari, vidjelo se da nemaju ritam utakmica. Nije bilo najidealnije, ali smo ipak pobijedili".

U kakvom je stanju reprezentacija?

"Umorni jesmo. Izgubili smo noć, nismo spavali... Ali nema nikakvih izlika i isprika. Moramo uložiti maksimalnu snagu i energiju da idemo dalje. Svi smo ovdje umorni. Žrtva mora biti za ovo što nam se otvara. Nema ozlijeđenih, ima manjih problema, ali ništa nije nerješivo".

Je li najveći protivnik hrvatskih nogometaša ''glava''?

"Neće to biti problem jer su dečki svjesni svoje snage. Bavimo se samo našom kvalitetom. Napravili smo veliku stvar, ali to nije to. Vrijedimo daleko više od osmine finala. Moramo dati svoj maksimum. Ne vjerujem da će glava biti problem. Oduševljen sam sa svime što su do sada pokazali. Svi koji su igrali su zaslužili da nastupe. Velika je kvaliteta da smo si to sami priuštili".

Je li morao igrati Modrić?

"Tri dana prije utakmice sam razgovarao s Lukom da uđe zadnjih pola sata. Nakon toga sam razmišljao i razgovarao sa stožerom da počnem s Lukom, da ovi mlađi igrači igraju s njim jer su s njime otprilike 20 posto bolji. Dogovor je bio da igra sat vremena i to je to. Nakon toga je bio plan da uđe Bradarić.''

Gdje još možemo napredovati?

"Možemo igrati bolje u fazi napada. Imali smo dosta točnih dodavanja, ali u širinu, a ne dubinu. Više dubinskih lopti koje imaju veći rizik. Protiv Nigerije i Argentine je bilo dobro, no jučer nije bilo".

Žuti kartoni se ne brišu nakon skupine, no postoji opasnost da dobijemo suspenziju

"Bojim se. Ali nećemo kalkulirati. Imamo, ako se ne varam, osam kartona. Nećemo raditi gluposti, da zbog priče ne dobijemo nepotreban karton. Igračima će to biti u glavi. Nećemo kalkulirati, pa ako netko treba dobiti karton da bi mi ušli u četvrtfinale, dobit će karton".
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider