Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pogledajte analizu

Usporedba polufinalista: Hrvatska je najmanja i najjeftinija, ali u jednoj kategoriji apsolutno dominira

Hrvatska je, po kladionicama, najmanji favorit za naslov, ali razlike nisu velike.

Polufinalisti Svjetskog prvenstva (GOL.hr)

U posljednja dva dana ne mogu nabrojiti ljude koji su me pitali "kakve su stvarno šanse Hrvatske za pobjedu protiv Engleske?" A kad smo kod procjena, nema objektivnijih od - kladionica.

Pa evo što one kažu: Hrvatska ima oko 40 posto izgleda za ulazak u finale, a Engleska oko 60 posto. To otprilike znači ovo: kad bi Hrvatska i Engleska igrale pet puta ovo polufinale, Hrvatska bi prošla dva puta, a Engleska - tri puta. Prilično izjednačeno! A još izjednačeniji je drugi par: Francuska ima oko 55 posto izgleda, a Belgija oko 45 posto za ulazak u finale.

A tko će otići do kraja, do naslova prvaka? Hrvatska opet stoji najlošije, ali ne zaostajemo previše. Procjenjuje se da imamo oko 15 posto izgleda. Bolje od nas stoje Engleska i Belgija s oko 25 posto, a najbolje Francuska s oko 35 posto. Ali razlike nisu velike.

Evo još usporedbe s našim protivnicima. Tržišna vrijednost naših igrača najmanja je od svih sudionika polufinala. Vrijedimo oko 364 milijuna eura. A naši protivnici Englezi dva i pol puta više: 874 milijuna. Zapravo, ostale tri reprezentacije međusobno su "tu negdje": Belgijanci vrijede oko 750 milijuna, a Francuzi najviše: nešto više od milijardu eura.

Tko će vidjeti finale, Hrvatska ili Engleska?

Ukupno glasova:

I po broju stanovnika, mi smo, naravno, posljednji. Francuza je najviše: oko 67 milijuna; pa Engleza: oko 56 milijuna. Pa dvije znatno manje nacije: Belgijanaca je oko 11 milijuna; a Hrvata samo četiri milijuna; odnosno: 14 puta nas je manje nego Engleza, i 16 puta manje nego Francuza.

Međutim, po jednom nogometnom kriteriju uvjerljivo smo prvi - prema igračima osvajačima Lige prvaka! Belgija nema niti jednog osvajača Lige prvaka, Engleska i Francuska jednog jedinog. Za Engleze, to je Gary Cahill, koji je u reprezentaciji – rezerva. Za Francuze, to je Raphael Varane, član udarne postave.

A Hrvati imaju čak četvoricu: Modrića, Rakitića, Mandžukića i Kovačića. Četvoricu, od kojih su trojica glavni igrači. Eto, i tu leži dio snage ovih igrača, koji znaju kako se pobjeđuje i u najtežim situacijama.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider